Het winteruur is weer van kracht. De donkere dagen komen eraan. Het is niet voor iedereen even makkelijk om deze dagen door te komen. Daarom wil ik deze maand enkele lichtpuntjes in de kijker zetten. Vandaag vertelt Scallie over haar lichtpuntjes in het duister.

Als beginnende blogger dank ik Saar dat ik een stukje mag aanleveren voor haar rubriek “Lichtpuntjes”.

Winter is coming… Wie naar Games of Thrones heeft gekeken weet wat dat betekend. Een voorbode van duisternis en onheil.

Awel, dit jaar niet voor mij. Doordat ik dit artikel mocht schrijven en door wat Saar probeert over te brengen met haar lichtpuntjes, ben ik gaan nadenken over het gegeven “Winter”.

Bij “Winter” hoor je dikwijls dezelfde mantra: “bweek het is donker”, “bweek het regent” en ga zo maar door.

De donkere dagen hebben een impact op ons, dat ga ik niet ontkennen. Maar laten we ons er ook niet al te gemakkelijk in mee slepen? Hoe kan het anders?

Een ware queeste

Tijd voor introspectie en rust, het is het moment. De bomen, planten, dieren en zelfs de zon doen het ons elk jaar voor.

Ik heb onlangs voor mezelf een mini-retraite/vision queeste dag georganiseerd. Ik ben hier niet voor naar een dure Spa of Coach gegaan. Nee, gewoon bij mij thuis, met als enig gezelschap Me, Myself and I.

Op een traditionele queeste trek je de natuur in, in volledige afzondering om tot jezelf te komen via de inzichten die je krijgt. Ik heb dit thuis gedaan, met een beetje hulp van de natuur rond mij.

Aan de slag…

Hoe kan je zo een speciale dag voorbereiden:

 • Zorg dat je een volledige dag helemaal alleen thuis kan zijn of iemand zijn huis hiervoor mag gebruiken
 • Zet je telefoon uit, zo heb je ook een digitale detox dag (Ik plaatste op mijn what’s app een bericht dat ik ‘s avonds terug bereikbaar was) 
 • Zorg voor leuk schrijfgerei (schriftje, pen, tekenpotloden)
 • Leg leesvoer klaar: een boek dat al lang op je wishlist staat, je favoriete magazines, self-help lectuur…
 • Kies comfy kledij uit waar je helemaal cosy in voelt
 • Leg jouw favoriete body spulletjes klaar (bodylotion, scrub, leuk nagellakje …)
 • Zorg dat je de hele dag voorzien bent van je favoriete drankjes en eventueel op voorhand voorbereide lichte maaltijden (voor mij geen alcohol en cruelty free/vega maaltijden die dag)
 • Zoek op you-tube wat geleide meditaties, zo kan je die ochtend met een rustige geest starten.
 • Schrijf een dagplanning voor je zelf uit, dat op zich vond ik al heerlijk. Ik ben in allerlei boeken gaan neuzen naar inspiratie om mijn eigen vraagstukken aan te pakken.  Daaruit heb ik dan levensvragen overgenomen die ik in de loop van mij dagje heb proberen in te vullen.

Mijn planning zag er zo uit:

Op de dag zelf heb ik mijn schriftje ganse dag in handbereik gehouden. Telkens als een spontaan inzicht kwam of er een lichtje aanging, heb ik dat opgeschreven. Wat je allemaal van jezelf leert als je even stil mag staan is echt verbazend. Ook fijn om achteraf terug te lezen als je de draad weer even kwijt bent.

Dankzij die dag heb ik nogmaals bevestigd gekregen dat je niet altijd iemand nodig heb om voor jezelf te zorgen. Een goede dosis zelfzorg maakt dat je terug opgeladen geraakt om er voor anderen te zijn. Twee goede doelen in 1 klap!

In het stukje dat Saar toevallig kort daarna schreef over je zelf afzonderen vond ik veel herkenning. Ik ga mezelf deze winter terug zo een dag cadeau doen. 1 dag per seizoen je eigen inzichten nog eens oppoetsen, en je doelen helder stellen. Oftewel, zorgen dat je je eigen lichtpuntjes creëert.

Ik ben benieuwd of jullie er mee aan de slag gaan!

Over Scallie:

Hier vind je haar blog.

45, zot van plaatjes, beestjes, puur leven, en dol op zotte toeren! Met een kopke dat gelijk een zich vol zuigende spons al eens in overdrive gaat. Dit hier is mijn space, mijn woman-cave, waar ik mijn spons vol woorden regelmatig zal komen uitwringen. Welkom!

Bedankt Scallie voor jouw mooie spirituele insteek in deze reeks artikelen!

Wil jij ook graag een gastblog schrijven over je lichtpuntjes? Mail dan naar writingsbysaar@gmail.com. Hier vind je alvast wat meer informatie.


5 Replies to “De lichtpuntjes van Scallie”

 1. Ik vind dit een heel inspirerend en origineel idee. Ik ben helemaal overtuigd om ook eens zo’n dag in te plannen. Kan veel opleveren, al is het maar rust en vrije gedachten.
  Ik volg jouw blog al een hele tijd maar reageerde nog niet vaak. Bij deze dus wel en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Fijne reeks, die lichtpuntjes. Ook jouw andere artikels vind ik vaak heel mooi en vol gevoel.

  1. Dank je, Katrien, voor je mooie woorden. Het is fijn om te horen dat mijn artikels je zo aanspreken. Super ook dat je vaker wilt reageren. Interactie met lezers is een van de dingen die ik zo leuk vind aan bloggen, dus ik hoor je graag weer 😉

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.