Het winteruur is weer van kracht. De donkere dagen komen eraan. Het is niet voor iedereen even makkelijk om deze dagen door te komen. Daarom wil ik deze maand enkele lichtpuntjes in de kijker zetten. Vandaag vertelt Morgaine over haar lichtpuntjes in het duister.

Lichtpuntjes in het duister, een gastblog voor Saar, kan ik dit wel? Het lijkt makkelijk maar is lastiger dan je denkt. Goed, het gaat om een winterdip, die ken ik helaas maar al te goed, vanuit een nog niet zolang verleden, en wie weet, zelfs nu nog dat er 1 maand is in het jaar, waarin ik nog een dipje kan hebben. Elk jaar opnieuw is het spannend of ik deze nu ook overwonnen heb, het afgelopen jaar in elk geval nog niet, maar de volgende maand februari is nog maar een paar maanden weg.
Ooit, werd ik in oktober al meer depressief, ja ik schrijf het voluit, de grote winterdip, tot ik een keer een tip kreeg…  ‘Slik eens vitamine D?’

Vitaminen en mineralen

Het zal wel dacht ik, toch trok ik mijn stoute schoenen aan en ging naar een drogisterij om daar een goedkoop potje vitamine D te halen. Het werkte! Nou ja! Ik voelde mij een stuk beter en mijn mood ging vooruit, dit voelde geweldig zelfs!
Dat was stap 1 op de terugweg naar mij weer beter voelen in de donkere dagen.
Daarnaast weet ik nu ook, dat alleen B12 mede helpt, deze twee staan vaak met elkaar in verbinding. Ik zeg doen!
Stap voor stap, jaar na jaar ontdekte ik van alles, er kwamen dingen op mij af, werden aangereikt, en soms vond ik het zelf uit.

Kleur

Ik ging schilderen en kleuren, schetsen, het maakte niet uit wat, als er maar kleur in zat. Kleurentherapie kwam er ineens in mij op toen ik daar mee bezig was. Het werd uiteindelijk ‘kleuren voor volwassenen’, simpelweg op de bank met stift of potlood. Heldere kleuren, zomerse kleuren afgewisseld met pastel en wat zwart om diepte aan te brengen. Dit is voor mij een garantie dat alle energie weer gaat stromen.

Mijn ultieme tip? Koop een kleurboek, en wat goede stiften (Stabilo in verschillende diktes), en ga lekker kleuren, je voelt je weer even kind, en meestal, wil je dan ook door en voel jij je weer als herboren!

Lezen en Doen: Dankbaar zijn

Er kwam een boek tevoorschijn, ik vond het in de bibliotheek en ik geloof erin, dat alles een reden heeft, dat toeval is… Dit boek, was The Magic, en ik begon te lezen, ik kon het niet meer weg leggen om vervolgens 28 dagen lang te starten met mijn dankbaarheid van elke dag. Positief zijn, ook al was ik dit allang, het kan altijd nog beter, en ik worstelde met mijn gedachten met het boek op tafel en voor mij. Ik verlengde het een aantal keren tot ik besloot om het zelf aan te schaffen, het is namelijk ene werkboek waar je altijd, elke dag van je leven op terug kunt vallen.

Het gaat over lichtpuntjes… hoe passend? In de donkere dagen van het jaar, leerde ik te zoeken naar dankbaarheid waar mijn hoofd ze niet zag, en wachtte op het voorjaar. Dit heeft mijn leven zeker weten omgedraaid. Het resultaat was namelijk heel snel zichtbaar, binnen een week? Het hoe dan, vraag ik mij niet meer af, ik glimlach als er weer iets moois en onverwachts lijkt te gebeuren, maar is dat wel zo?

Als het kon, zou ik met liefde een stapel aan schaffen en zo rond sturen naar mensen die ik lief heb. The Magic: Rhonda Byrne

Handwerk: haken of breien

Het is pas een jaar of 3 geleden ondertussen, time flies, dat ik alsnog leerde haken, breien kon ik wel, maar niet al te moeilijk. Haken echter, ik kreeg de smaak te pakken, en het is mijn mam, die mij stimuleerde en vooral door liet gaan. Hiermee ging ik al gauw aan de slag en haakte mijn eerste grote deken samen met een groep op Facebook. Elke week, kwamen er een aantal toeren uit en zo werd het een interactieve bezigheid, zo leerde ik patronen lezen en vragen te stellen en voor ik het wist? Zat ik zelfs tot diep in de nacht te haken.

Youtube is een goede leerschool, daar kun je de basis steken oefenen met telkens het filmpje op pauze te kunnen zetten. En als het je te pakken heeft? Dan is het onmogelijke mogelijk eigenlijk, wie had er ooit gedacht, dat ik na 40 jaar proberen zo nu en dan, er nooit uitkwam, nu toch al vele projecten heb gehaakt, het is een verslaving geworden ergens.  En nog steeds, ik haak nu zelfs voor mijn werk.

Muziek

Als laatste wil ik de invloed van muziek nog eens benadrukken. In deze tijden van ‘darkness’ was ik altijd geneigd om zielige nummers op te zetten, maar waarom eigenlijk? Ik draaide het eens om en begon vrolijke nummers op te zoeken en draaide deze, cd’s waar ik van mee ga zingen of mee ga dansen als vanzelf. De zomerhits en lekker mee zingen, goed voor de longen ook nog eens en dansen… kortom… 1 van de nummers die ik heerlijk vind?

Ik denk dat ik zo wel wat tips heb mee kunnen geven, ik zeg doen! En je zult al heel snel resultaat boeken met jezelf.
En ja, er zullen nog altijd dagen zijn en blijven die wat moeilijker zijn, dat mag! Onthou dat! Dat er zulke dagen mogen zijn, want die zijn er altijd wel, zelfs in andere seizoenen en dan zeg ik, trek je eens even lekker terug en zet alles uit, telefoon, internet en zet lekker Netflix op, ga een serie bingwatchen en voel je even lekker zielig, laat als je gedachten waaien, maar probeer ze uit te bannen, schop ze weg en probeer gedachteloos te worden. Affirmeer samen met Louise L. Hay bijvoorbeeld.

Alles wat ik doe en aanpak, slaagt!

Grijp van alles uit de kast, maak je favoriete warme drankje, thee, koffie of warme chocomelk, eet chocolade, zondig met chips, wat je maar wilt! Een dagje is oké, en dan de volgende dag? Voel jij je weer herboren.
Bij mij werkt het, elke dag opnieuw.

Over Morgaine:

Ik ben Morgaine van Morgaine’s Passions 
en ik ben bijna 47 jaar oud (6 december 1971). Mijn blog is bedoeld als een feel good blog met alles waar ik mijn passie in vind.
Ik geniet sinds 9 april 2018 van mijn eerste kleinzoon Luca als oma. Elke dag opnieuw geniet ik van kleine momenten en daarnaast heb ik fibromyalgie en heb een B12 en vitamine D tekort, hiervoor loop ik bij een specialist en prik ik twee keer per week de B12.
Ik werk met verstandelijk beperkten op een creatieve dagbesteding, elke donderdag als vrijwilliger en doe dit inmiddels alweer 4 jaren lang en met groot plezier. Ik word gewaardeerd door mijn collega’s en ga binnenkort uitbreiden naar nog meer uren. Wil je nog meer weten over mij: lees dan zeker even mijn blog!

Bedankt voor jouw mooie persoonlijke ervaringen met lichtpuntjes in de winter, Morgaine.

Wil jij ook graag een gastblog schrijven over je lichtpuntjes? Mail dan naar writingsbysaar@gmail.com. Hier vind je alvast wat meer informatie.

8 Replies to “De lichtpuntjes van Morgaine”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.