Het winteruur is weer van kracht. De donkere dagen komen eraan. Het is niet voor iedereen even makkelijk om deze dagen door te komen. Daarom wil ik deze maand enkele lichtpuntjes in de kijker zetten. Vandaag vertelt Claudia over haar lichtpuntjes in het duister.

Als ik aan de winter denk, kan ik er niet omheen. Het eerste wat in mijn hoofd op komt, is de gedachte aan de donkere en koude dagen. Korte dagen ook. Dagen waarop je je soms een mol voelt, omdat je nauwelijks daglicht ziet, tenminste zo lijkt het.

Maar de winter is meer!

Verlichting

Het is ook een tijd om lekker de kaarsjes aan te doen ‘s avonds en met een warme deken op de bank te kruipen. En voor de zoveelste keer Love Actually of Home Alone te kijken en Bridget Jones of Harry Potter te bingewatchen. Of allemaal natuurlijk 😉

Die kaarsjes zijn hier in huis niet de enige lichtpuntjes want ook de kerstboom zorgt bij ons elk jaar weer voor extra sfeer en gezelligheid. Ondanks dat soms de omstandigheden er helemaal niet naar zijn om de kerstboom ‘gezellig’ aan te doen, wordt hij toch trouw elk jaar aangekleed met ballen, hangers en natuurlijk veel lampjes.

De lichtjes en de boom zorgen voor verlichting in donkere dagen letterlijk gezien maar soms ook figuurlijk tijdens een donkere periode.

Lekker bakken in de winter

In de zomer is het om een of andere reden een stuk minder aantrekkelijk om te bakken. Ja in je bikini op het strand of op een ligbedje in de tuin.

Maar is het buiten rond de 30 graden, dan ga je niet voor je lol een baksel of ovenschotel uit een bloedhete oven halen. Dat wil zeggen, ik niet.

Het begint bij mij vaak in de herfst te kriebelen als ik de foto’s en recepten van homemade appeltaarten op Facebook of Instagram voorbij zie komen. Maar met name als het weer buiten niet prettig genoeg meer is om zonder handschoenen, dikke sjaal en dito muts doorheen te bikkelen, dan word ik aangestoken door het bakvirus. En vaak ook het griepvirus trouwens maar dat terzijde.

Ik vind het heerlijk om in november pepernoten te bakken. Het is een cliché maar echt, zelfgemaakt zijn ze toch het lekkerst. Je huis ruikt er ook zo heerlijk van.

Vaak ga ik ook weer op zoek naar recepten die ik met kerst op tafel kan zetten tijdens ontbijt, lunch of brunch. Een rustiek met de hand en veel liefde gevormd brood, scones, kaneelbroodjes of bagels. Of gemberkoekjes waarbij ik los kan gaan met mijn verzameling koekstekers. Als ik er nu al aan denk, loopt het water in mijn mond en beginnen mijn handen te jeuken.

Maar waar ik elk jaar weer enorm naar uitkijk, is het bakken van een enorme kerststol. Vaak past hij maar net in de oven (overdwars).

Ik maak het kerstbrood sinds een aantal jaar meestal op 24 december. Compleet met amandelspijs er middenin en een mooie laag poedersuiker er bovenop.

Ook dit jaar staat het weer op de planning, ook al ben ik tegen die tijd hoogzwanger.

Ik hoor je denken: joh dan maak je tussendoor toch ook eens een luxe krentenbrood? Of een paasstol?

Maar de sfeer met die kerstboom erbij maakt het toch extra speciaal. Misschien zijn het de dennennaalden of is het de zoveelste keer Wham of Mariah Carey op de radio tijdens het kneden. Ik kan er eerlijk gezegd niet de vinger opleggen.

Maar hoe dan ook, voor mij is het speciaal en is het echt een lichtpuntje om naar uit te kijken als de donkere dagen weer zijn aangebroken en de dagen guurder en korter worden.

Over Claudia:

Ik ben Claudia, 30 something en verslaafd aan koffie en stroopwafels. Als klein meisje mocht ik al graag in de keuken staan om te koken en te bakken. En die liefde is nooit overgegaan. Verder houd ik van yoga, schrijven, reizen en fotograferen en ben ik op dit moment zwanger van ons eerste kindje dus ik krijg er begin volgend jaar nog een hobby bij denk ik 😉

Dank je, Claudia, voor je heerlijk inspirerende artikel over bakken in de winter! Ik heb alvast zin om eraan te beginnen.

Wil jij ook graag een gastblog schrijven over je lichtpuntjes? Mail dan naar writingsbysaar@gmail.com. Hier vind je alvast wat meer informatie.

9 Replies to “De lichtpuntjes van Claudia”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.