Zeventien oktober negentienveertien… Niet zomaar een dag als alle dagen, maar de vooravond van slagen die toen een opening schiepen voor de uiteindelijke uitslag van den Grooten Oorlog.

Velen stierven in de bloederige oorlog in Flanders Fields. Er werden gedichten en boeken geschreven over deze zinloze oorlog. Later werden liedjes de wereld in gestuurd om onze te herinneren aan de vele slachtoffers. Soms waren het liedjes die zongen over heldendaden en mensen aanmoedigden om opnieuw voor vorst en vaderland te strijden – om uiteindelijk een tweede Grote Oorlog te ontketenen – soms waren het liedjes die de zinloosheid van de strijd bezongen en de vele doden eer probeerden te bewijzen.

Honderd jaar later worden deze doden herdacht door een 84 kilometer lange replica te maken van de toenmalig frontlijn – bij benadering. Zo’n 8400 fakkeldragers deden om de tien meter het vuur ontbranden.

Op weg naar ons plaatsje langs de IJzer
Op weg naar ons plaatsje langs de IJzer

Met een delegatie van Sp.a West-Vlaanderen gingen ik en mijn Lief vrijdagavond op weg naar Diksmuide om ons aandeel te leveren. Het verkeer was een ramp, er moesten een paar wissels gebeuren om ons toch te laten deelnemen, maar uiteindelijk kregen we een plaatsje langs de IJzer in Diksmuide, niet ver van de Knokkebrug.

Het was nog licht toen we onze fakkels ontstaken, maar het laken van de schemer viel al snel over ons heen. We hadden het geluk als deelnemers, om een deel van de frontlinie te kunnen zien, terwijl in de rest van West-Vlaanderen verschillende kunstwerken spraken om eer te betonen aan alle slachtoffers. In het donker was het een schitterend spektakel.

Een paar fakkels naast mij
Een paar fakkels naast mij

Een paar mensen maakten er hun eigen uitje van. Een paar meter verder kwamen vrouw en kinderen van een deelnemer erbij. De kinderen werd verteld wat er hier gebeurd was en samen zongen ze een liedje ter ere van de soldaten die van heinde en verre kwamen. Daarna werd er een gedicht voorgelezen om te duiden wat er hier gebeurd was. Mooi om deel uit te kunnen maken van zo’n momenten, want dit is vredeseducatie in zijn puurste vorm!

Op weg naar huis waren we stil en nog een beetje onder de indruk van het prachtige initiatief waar we aan hadden deel genomen.

 

2 Replies to “#lichtfront”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.