Boekentips, Mindstyle

Levenslessen van een roman

Uit boeken valt veel te leren. Daarbij denken we standaard aan de lessen uit non-fictie; de wetenschappelijke literatuur, encyclopedieen, zelfhulpboeken of studieboeken. Maar ook uit romans valt een heleboel te leren. Vandaag zet ik een paar levenslessen die ik leerde uit romans voor je op een rijtje.

Een schild is bijna nooit de oplossing – Rad des Tijds

days of gratitude boek

Het hoofdpersonage uit de cyclus van ‘Het Rad des Tijds’, Rhand, is de Herrezen Draak en moet vechten tegen de Duistere. Maar de Duistere is sluw en heeft een heleboel handlangers waardoor noch Rhand, noch zijn geliefden ooit echt veilig zullen zijn tot die laatste slag gestreden is. Rhand probeert zijn geliefden en zichzelf te beschermen door een schild te plaatsen tussen hem en degene die hij lief heeft. Emotioneel gezien sluit hij zich volledig op. Hij probeert de harde rots te zijn, de stevige eik. Maar naar het einde van de cyclus toe leert hij dat hij beter als het riet kan zijn, want dan ben je niet te breken!

‘Waarom?’ vroeg Rhand verwonderd.
‘Omdat elke keer als we leven, we weer mogen liefhebben.
Dat was het antwoord.
~Het Rad des Tijds – De naderende Storm – pg. 823

Het leven zit vol beproevingen maar voor wie ervoor open staat, bevat het ook de mooiste geschenken – trilogie van Zeven Wateren

rust nemen

De trilogie van Zeven Wateren is alleen al aan te raden, omdat de hoofdpersonages vrouwen zijn. En ze zijn altijd hun eigen helden. Zo af en toe is er ook een man die ter hulp komt, maar het is heerlijk als vrouwen hun eigen helden kunnen zijn.

Daarnaast is een van de belangrijke levenlessen uit deze romans dat het leven niet alleen maar leed en smart inhoudt. Ja, de vrouwen van Zeven Wateren krijgen heel wat te verduren. Hun gaven zijn bijna altijd ook vloeken. Hun leven bestaat eruit dat ze de problemen oplossen van hun geliefde Zeven Wateren, ook als de mannen dit eigenlijk zouden moeten doen. Maar al deze vrouwen leerden uit die beproevingen lessen die werkelijk als geschenk gezien mogen worden. En elke keer als ze die beproeving doorstonden, kregen ze ook de prachtigste geschenken toebedeeld van het leven.

Intimiteit zorgt in relaties voor een prachtige vorm van verbondenheid – Outlander

Claire en Jamie zijn smoorverliefd op elkaar en hoewel hun relatie niet alleen uit lichamelijk genot bestaat, zorgt het wel voor de meerwaarde in hun relatie. De seksscènes in Outlander zijn niet op twee handen en twee voeten te tellen. Dat zegt veel over de intimiteit tussen Claire en Jamie. Je voelt dit ook doorheen de hele reeks. Zijn deze dame en heer een tijd van elkaar gescheiden, dan smachten te naar elkaar en elke keer weer moeten ze elkaar opnieuw ontdekken om de verbondenheid die ze op zielsniveau ervaren terug aan te wakkeren.

Seksualiteit is zo vaak onderdrukt, intimiteit is veel te weinig aanwezig, maar deze twee dingen zijn heel belangrijk om ook op zielsniveau een klik te maken.

Soms schenkt het leven je vrienden, ook als je die zelf niet gekozen zou hebben – Harry Potter

harry potter

Elke keer wanneer ik de Harry Potter boeken herlees, vraag ik het me telkens opnieuw af. Waarom zijn Harry en Ron in vredesnaam bevriend met Hermione? Als er twee jongens in de hele school minder overeenkomsten vertonen met dit meisje dan zijn zij het wel.

Het antwoord is eenvoudig: soms gaat vriendschap niet over de ‘klik’ of de overeenkomsten die je met elkaar hebt. Soms is vriendschap er gewoon en dan kan je er niet meer vanaf. Want sommige dingen kan je niet samen doen zonder jezelf vrienden te noemen. En een van die dingen is een trol verslaan!

3 thoughts on “Levenslessen van een roman

 1. Romans lezen zijn altijd vol met levenslessen, ken je ook Paulo coehlo? Onder mijn mail als ik iemand iets stuur staat het volgende:


  “Ware liefde laat toe dat
  ieder zijn eigen weg gaat
  – in de wetenschap dat men toch altijd bij elkaar blijft”

  Uit de roman Brida van Paulo Coehlo dus. Mijn lievelingsboek van zijn hand, en ik denk dat het jou ook ontzettend aan zal spreken net als de heks van Portobello 😀 Of Aleph…

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Wat ik vroeger wilde worden: zeemeermin of stewardessMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.