Boeken zijn mijn favoriete bron van informatie. Al kan Google ook heel vaak de oplossing op een vraagstuk geven, er gaat niets boven het lezen van een boek vol waardevolle weetjes.

In eerste instantie ben ik dol op non-fictie om mijn kennis weer bij te vullen: een interessante biografie, een zelfhulpboek of een waar-gebeurd-verhaal. Ze komen allemaal voor op mijn leeslijsten.

Hoewel we het niet meteen verwachten zijn de grootste lessen echter te vinden in fictie. Romans verhalen over het leven, zoals het is of zou kunnen zijn. Ze tonen ons ideale en minder ideale situaties. Er zijn genoeg levenslessen die je kan vinden in romans. De volgende vier geef ik jullie alvast op een presenteerblaadje.

Lees ook waarom lezen goed voor je is

Een figuurlijke muur om je heen, houdt niet alleen de pijn buiten, maar ook de liefde

days of gratitude boek

Het hoofdpersonage uit de cyclus van ‘Het Rad des Tijds‘, Rhand, is de Herrezen Draak. Zijn noodlot? Het verslaan van de Duistere. Daar gaat een hele strijd aan vooraf die Robert Jordan prachtig beschrijft in zijn boeken.

De Duistere is echter sluw en heeft een heleboel handlangers waardoor noch Rhand, noch zijn geliefden ooit echt veilig zullen zijn tot die laatste slag gestreden is. Rhand probeert zijn geliefden en zichzelf te beschermen door een figuurlijke muur te bouwen tussen hem en degene die hij lief heeft. Emotioneel gezien sluit hij zich volledig af. Hij probeert de harde rots te zijn, de stevige eik. Daarmee sluit hij niet alleen alle pijn buiten, maar ook alle liefde die hij zou kunnen krijgen. Eenieder die hem dierbaar is, stoot hij af.

Uiteindelijk leert Rhand zijn levensles: je kan beter als het riet kan zijn, want dan ben je niet te breken! En het meest belangrijke: dan ben je in staat om liefde te geven en te ontvangen.

‘Waarom?’ vroeg Rhand verwonderd.
‘Omdat elke keer als we leven, we weer mogen liefhebben.
Dat was het antwoord.
~Het Rad des Tijds – De naderende Storm – pg. 823

De beproevingen die het leven op je pad gooit, zijn eigenlijk prachtige geschenken

rust nemen

Wat hou ik van de trilogie van Zeven Wateren. Juliet Marillier is een geweldige verteller die de Ierse mythen laat herleven. Daarnaast weet ze op briljante wijze sterke vrouwen als hoofdpersonage in haar boeken te laten opdraven. Deze vrouwen maken heel wat mee en zijn vaak slachtoffers. Maar uiteindelijk zijn ze vooral hun eigen helden.

Deze les is niet alleen een van de levenslessen die je kan vinden in romans, het is ook de les die het leven je wil leren. Er zullen altijd beproevingen op je pad komen, net zoals bij de vrouwen van Zeven Wateren. De gave van deze vrouwen zijn bijna altijd hun vloeken. Doorheen hun leven lossen ze de problemen op van hun geliefde Zeven Wateren, ook als de mannen dit eigenlijk zouden moeten doen. Maar al deze vrouwen leerden uit die beproevingen waardevolle lessen. Elke keer als ze ze een beproeving doorstonden, kregen ze de prachtigste geschenken toebedeeld van het leven. Wijsheden die je alleen kan leren wanneer je de bodem hebt gezien.

Elk dieptepunt kent eigenlijk zijn waardevolle geschenken.

Intimiteit zorgt in relaties voor een prachtige vorm van verbondenheid

Claire en Jamie zijn smoorverliefd op elkaar en hoewel hun relatie niet alleen uit lichamelijk genot bestaat, zorgt het wel voor de meerwaarde in hun relatie. De seksscènes in Outlander zijn niet op twee handen en twee voeten te tellen. Dat zegt veel over de intimiteit tussen Claire en Jamie. Je voelt dit ook doorheen de hele reeks. Zijn deze dame en heer een tijd van elkaar gescheiden, dan smachten te naar elkaar en elke keer weer moeten ze elkaar opnieuw ontdekken om de verbondenheid die ze op zielsniveau ervaren terug aan te wakkeren.

Seksualiteit is zo vaak onderdrukt, intimiteit is veel te weinig aanwezig, maar deze twee dingen zijn heel belangrijk om ook op zielsniveau een klik te maken.

Vriendschap is geen wiskunde

harry potter

Elke keer wanneer ik de Harry Potter boeken herlees, vraag ik het me telkens opnieuw af. Waarom zijn Harry en Ron in vredesnaam bevriend met Hermione? Als er twee jongens in de hele school minder overeenkomsten vertonen met dit meisje dan zijn zij het wel.

Het antwoord is eenvoudig: soms gaat vriendschap niet over de ‘klik’ of de overeenkomsten die je met elkaar hebt. Vriendschap ontstaat soms op de meest vreemde manieren. Er komen mensen in je leven, je doorstaat samen zware beproevingen waardoor je een band opbouwt die niets met logica te maken heeft.

Of zoals J.K. Rowling het zelf beschrijft:

There are some things you can’t share without ending up liking each other, and knocking out a twelve-foot mountain troll is one of them.

Er zijn vast nog meer levenslessen die je kan vinden in romans, maar dit zijn alvast vier levenslessen om in te kaderen!

Welke levensles uit een roman wil jij nog meegeven?

3 Replies to “4 levenslessen die je kan vinden in romans”

 1. Romans lezen zijn altijd vol met levenslessen, ken je ook Paulo coehlo? Onder mijn mail als ik iemand iets stuur staat het volgende:


  “Ware liefde laat toe dat
  ieder zijn eigen weg gaat
  – in de wetenschap dat men toch altijd bij elkaar blijft”

  Uit de roman Brida van Paulo Coehlo dus. Mijn lievelingsboek van zijn hand, en ik denk dat het jou ook ontzettend aan zal spreken net als de heks van Portobello 😀 Of Aleph…

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Wat ik vroeger wilde worden: zeemeermin of stewardessMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.