Lezen

STATE OF MIND | Leven naar je doelen

Het is januari. Iedereen is vol van voornemens, goede ideeën, nieuwe plannen en we willen er zo snel mogelijk mee aan de slag. Toch is er een keerzijde: dat moment in het jaar waarop je beseft dat je helemaal geen van je goede voornemens hebt gerealiseerd. De reactie van sommige mensen is dan om gewoon geen goede voornemens meer te maken. Maar is dat dan werkelijk de oplossing? Of hebben doelen werkelijk een meerwaarde?

Weer niet gerealiseerd

Benjamin Ball noemt in zijn e-boek ‘Doelen stellen en bereiken’ de reden waarom we doelen niet bereiken DOPA. Het klinkt als een drug, want vaak zijn we verslaafd aan een van de vier valkuilen die DOPA omvat.

 • Doel: een doel is meer dan opschrijven wat we willen. Je moet ook nadenken over waarom je iets wilt bereiken. Als je doel niet werkelijk een doel is, maar een middel om een ander doel te bereiken dan zullen er geen veranderingen optreden. Het is vooreerst een kunst om je doel daadwerkelijk op een goede manier te omschrijven;
 • Obstakels: we zien ze niet of willen ze niet zien. Of we zien ze wel, maar wensen er niets aan te doen en blijven dan maar hangen in onze huidige situatie zodat er niets verandert. Obstakels zullen er altijd wel zijn als je je doelen wilt bereiken, en excuses om deze obstakels niet uit de weg te ruimen zullen we ook allemaal wel hebben.
 • Plan: de werkelijke valkuil is eigenlijk geen plan hebben. Om een doel te bereiken moet je een plan bedenken, of je doel in kleine hapklare brokken hakken. Zo kan je goede voornemen zijn om meer boeken te lezen en vul je op Goodreads het getal 52 in bij de Boekenchallenge, maar denk je daarna niet na over wat je wilt lezen, wanneer je wilt lezen of hoeveel boeken je per maand wilt lezen.
 • Actie: ook hier weer is de valkuil een gebrek daar aan. Om een doel te bereiken moet je ook daadwerkelijk je plan uitvoeren. Het is zo eenvoudig om te blijven zitten waar je zit en geen stap te verzetten. Maar doelen bereiken zichzelf niet, daar moet je voor werken.

Het doel van doelen

Het lijkt wel alsof sommige mensen perfect gelukkig kunnen zijn zonder doelen. Ze lijken zomaar wat doelloos rond te lopen en gelukkig te zijn met wat ze hebben en wat er op hun pad komt. Fout! Hoezeer mensen ook doelloos lijken, iedereen heeft doelen in zijn leven. Al is het doel maar simpelweg genieten of even zien wat er gebeurt. Mensen hebben nood aan doelen in hun leven. Het geeft hen zin om op te staan, zin om aan de slag te gaan, zin in het leven.

In eerste instantie hebben we allemaal een levensdoel. Niet iedereen heeft dit zomaar duidelijk voor ogen. Sommige mensen zullen niet kunnen antwoorden op de rechtstreekse vraag wat hun doel is in het leven, maar al hun acties houden verband met een waarde of een thema dat belangrijk is in hun leven.

In tweede instantie heb je ook doelen op lange of korte termijn. Denk aan het halen van een diploma, het vinden van werk, een huis kopen, kinderen krijgen of misschien die nieuwe telefoon bij elkaar sparen die je zo graag zou willen hebben.

De belangrijkste reden om doelen te hebben, is volgens mij dat ze je ZIN geven.

Mijn doelen?

Een bekende oefening om te weten te komen wat je ‘levensdoel’ is, is deze waarbij je je voorstelt wat vijf voor jou belangrijke mensen over jou zullen vertellen na je dood. Dit kunnen je vader, je moeder, je kinderen, je partner, een goede vriend(in), een leerkracht, … zijn. Je maakt drie kolommen met vijf rijen. In de eerste kolom schrijf je de naam van een persoon die waarde voor jou heeft. In de tweede kolom noteer je wat je graag zou hebben dat zij over jou zouden zeggen na je dood. In de derde kolom noteer welk ‘doel’ je daarmee voor ogen hebt. Dit doel hoeft niet concreet, meetbaar of realistisch te zijn. Het zijn de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Je kan deze levensdoelen dan omzetten in concrete, kleinere doelen, maar dit hoeft niet. Wanneer het over levensdoelen gaat, is het vaak gewoon interessant om te weten wat voor jou belangrijk is. Zeker wanneer je bepaalde keuzes in je leven moet maken. Levensdoelen kunnen ook veranderen gedurende een leven. Ze zullen nooit je hele leven hetzelfde blijven.

Een andere oefening voor het bepalen van je doelen die je op kortere termijn stelt, is een evaluatie maken. Je bekijkt waar je op dit moment volgens jezelf staat.

 • Welke dingen heb je bereikt?
 • Waar ben je tevreden over?
 • Waar ben je dankbaar voor?

De volgende stap is dat je bekijkt wat voor jou belangrijk is en waar je heen wilt.

 • Wat wil je nog bereiken?
 • Wat zou je nog willen veranderen?
 • Welke punten vind je zelf minder fijn in je leven?

Van daaruit kan je dan vertrekken om doelen op te stellen. Dit hoeven geen grootse dingen te zijn. Ik ken mensen die zichzelf ieder jaar hetzelfde doel stellen: genieten van het leven in al zijn aspecten.

Het is nooit verkeerd om te ‘mislukken’

Wat je in mijn ogen nooit mag vergeten, is dat het nooit verkeerd is om een doel niet te behalen. Doelen veranderen. Wat jij voor jezelf wilt, mag ook veranderen. Blijf ten alle tijden een beetje kritisch en hou niet vast aan iets, omdat dat nu eenmaal je doel was.

Wanneer een doel niet behaald wordt, kan je ook daar lessen uit trekken. Wat waren de obstakels, waar ging het mis in het plan, waar is er te weinig actie ondernomen? Hoe kan je het de volgende keer anders doen? Heeft het doel nog zin voor je?

Doelen zijn fijne en effectieve instrumenten om ZIN aan je leven te geven. Doelen zijn echter geen vaststaande feiten. Het product is niet belangrijk, het proces des te meer. Zoals ik al eerder op mijn blog schreef:

its-not-the-destination-but-the-journey2

13 thoughts on “STATE OF MIND | Leven naar je doelen

 1. Mooie post! Ik denk ook altijd na over hoe ik het wil bereiken en wát ik precies wil bereiken, wanneer ik een doel stel. Meestal leg ik dat niet zo uit als ik ’t deel, maar op mijn computer heb ik een documentje staan waarin ik ’t verder uitgedacht heb.
  Doelen geven me altijd het gevoel alsof ik ergens naartoe werk.

 2. Interessant stuk! Toevallig (of niet: het eindejaar is natuurlijk het moment ervoor) had ik het onlangs ook met mijn vriend over doelen. Naar aanleiding van een vreemd parcours van een kennis van ons, die zomaar wat lijkt te doen, vroegen we ons af of het mogelijk is om geen plan of streefdoel te hebben in je leven. Voor mezelf kan ik me dat niet voorstellen en lijkt het me zelfs bijna tragisch, maar misschien kan het ook een manier van leven zijn om zomaar te aanvaarden wat op je pad komt of zomaar weg te gaan als je iets beu bent. Zonder consequenties voor een groot plan.

  Ikzelf heb trouwens de neiging om mijn doelen te ontkennen. Mijn schrijven lijkt bijvoorbeeld maar niet te willen lukken en dan besluit ik dat ik het niet meer wil. Ik kan dan niet eens inschatten in hoeverre ik daar eerlijk in ben. Is het realisme, is het opgeven, is het een soort faalangst? Geen idee.

 3. Ik vind het zo af en toe heel fijn om voor mezelf op een rijtje te zetten wat ik belangrijk vind, maar vooral ook wat ik NIET belangrijk vind, omdat daar veel loze energie in gaat zitten. Ik heb altijd het idee dat ik mijn doelen niet haal, maar wanneer ik dan later terugkijk, valt het best mee.

 4. Wauw, leuk geschreven 🙂
  Ik heb dit jaar voor het eerst ook weer eens doelen opgesteld voor het nieuwe jaar. Ik ben benieuwd of ik me eraan kan houden. Maar dit is ongelofelijk leuk om over na te denken als ik het nog eens zou doen 🙂

  1. Op het pad dat jij nu volgt, is het vast interessant om voldoende tussenevaluaties te doen om nog te zien dat je op z’n minst echt wel vooruit gaat! Veel succes met alle plannen en doelen (maar dat wist je al) 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.