Sinterklaas is net het land uit, maar de feestdagen staan alweer te trappelen voor de deur. Dat betekent dat we ook voor de kleine meid weer een heleboel cadeautjes willen uitkiezen. Spelen is tenslotte de manier waarop kinderen leren. Voor onze peuter kiezen we dus niet gewoon leuk babyspeelgoed, maar babyspeelgoed dat haar ontwikkeling stimuleert. En het assortiment van Hape bevat alvast voldoende inspiratie!

Niet alleen veilig, maar ook duurzaam

Dat speelgoed vooral veilig moet zijn om te ontdekken, staat als een paal boven water. Het materiaal dat Hape voor zijn speelgoed gebruikt, is dan ook met de grootste zorg uitgekozen.

Maar ze kijken bij Hape niet alleen naar de veiligheid van speelgoed. Ook aan duurzaamheid wordt gedacht. Door het gebruik van bamboe en duurzame kunststofmaterialen gaat het speelgoed lang mee. Zo kan het van generatie op generatie doorgegeven worden en speelplezier bevorderen, in plaats van te worden weggegooid. Ook met haar productie, afval en transport probeert Hape haar impact op het milieu minimaal te houden. En daar worden wij hier blij van!

duurzaam speelgoed Hape

Leren door te spelen?

Het is onvoorstelbaar hoe een mens is uitgerust met het vermogen om te leren. Baby’s zijn bij hun geboorte hulpeloze wezens, maar na iets meer dan een jaar hebben ze al geleerd om te kruipen, recht te staan, om te rollen, eten in hun mond te stoppen (en ook op te eten) en misschien zelfs al om hun eerste stapjes te zetten of een paar woordjes te zeggen.

Spelen is voor kinderen echt geen nutteloze bezigheid. Het is de manier om de wereld te ontdekken en hun vaardigheden te ontwikkelen. Door achter een loopwagentje aan te lopen leren ze stappen. Die bal die de hele tijd door de kamer rolt, willen ze te pakken krijgen en dat motiveert hen om te kruipen. Hoe pas je die vormpjes nou in dat doosje?

Baby’s en peuters leren door te spelen heel wat taalkundige begrippen. Ze leren door te spelen hoe patronen vorm krijgen en ook om die na te bootsen. Dit is op vlak van cognitieve ontwikkeling een grote opsteker. En als de patronen eenmaal herkennen kunnen ze mama en papa nadoen in hun spel om van peuters op te groeien tot vaardige kleuters.

Speelgoed dat kinderen uitdaagt om te leren

Natuurlijk moet speelgoed niet met een educatief vingertje wijzen en mag het vooral leuk zijn. Denk dus niet dat alles over puzzels, boekjes of moeilijke raadsels moet gaan. Leren door te spelen zal met dit speelgoed absoluut niet saai zijn!

Lekker rennen met Pepe pull along

leren door te spelen pepe

Peuters moeten genoeg bewegen. Lekker stappen en rennen is ideaal om hun grove motoriek te ontwikkelen. Je evenwicht bewaren en tegelijk vooruit komen, is tenslotte een moeilijkere opdracht dan het lijkt. Pepe stapt mee met peuters en laat hen de wereld ontdekken.

Dit kleine hondje kan overigens allerlei trucjes leren. De hond verschillende posities laten aannemen, daagt je kind uit zijn fijnere motorieke vaardigheden in te zetten. Het vergt wat fijnere handelingen om Pepe allerlei trucjes te laten doen.

Voor Amélie is rennen met Pepe achter haar aan heerlijk. Haar vriendje gaat overal met haar mee en stimuleert haar om te bewegen. En het kwispelende staartje, daar moet ze heel hard om lachen.

Muziek ontdekken met de Rhythm set (en hoe muziek taal stimuleert)

Amélie is gek op geluiden en vooral op ritme. Deze leuke rhythm set laat kinderen niet alleen gevoel voor ritme ontwikkelen, maar daagt hen ook uit om geluiden te ontdekken. Het ene instrumentje maakt geluid wanneer ze ermee schudden, over het andere moeten ze strijken om er geluid uit te halen. Amélie is natuurlijk uitermate creatief en strijkt niet alleen, maar tikt met het stokje ook tegen de cilinder. Samen ontdekken we ritme en maken we lekker muziek. Daar hoort natuurlijk ook een liedje bij.

Maar wat hebben muziek en taal met elkaar te maken? Uit verschillende experimenten van Amerikaanse onderzoekers blijkt dat kinderen die vroeg met muziek in aanraking komen, later taalvaardiger zijn. Kinderen die met ritme en muziek in aanraking komen, leren de patronen in muziek herkennen. In taal ontdekken ze dezelfde patronen waardoor ze die ook kunnen toepassen. Muziek zou ook een positieve invloed hebben op de algemene cognitieve ontwikkeling van een kind. En zo is leren door spelen absoluut niet saai te noemen!

Meer muziek uit de Tambourine Tune Track

Nog meer muziek met dit leuke spoor! De tamborine tune track wordt geleverd met locomotief. Wij breidden het spoor alvast uit met de ‘rainbow track pack’. De vier tamboerijnen van deze tune track spelen een leuk deuntje wanneer de trein over het spoor rijdt. Ook hier speelt muziek een rol in het herkennen van patronen: als de trein over dit specifieke spoor gaat, dan spelen de tamboerijnen een deuntje.

Met treinen als deze kan je ook creatieve denkvermogen van je kind stimuleren. Met de bijpassende sporen kunnen ze hun eigen traject bedenken. Het in elkaar passen van de sporen is voor je peuter al een heuse ontdekkingstocht. Amélie vindt het best een uitdaging om twee sporen aan elkaar te koppelen. Het is des te leuker als het dan ook effectief lukt. En dan … tijd om muziek te maken!

Kleuren en patronen ontdekken met Roller Derby

Een knikkerbaan is vast het meest eenvoudige en tegelijk het meest ingenieuze speelgoed dat er bestaat.

De Roller Derby is speciaal voor peuters gemaakt. De ballen zijn groot genoeg zodat ze niet in de mond kunnen verdwijnen, de kleuren zijn aantrekkelijk. Elke bal heeft een eigen kleur waardoor je samen met je kleine spruit de kleuren kan ontdekken. Vertel welke kleur nu naar beneden gaat rollen en volg dan samen de weg die de ballen afleggen.

Als de bal door een gaatje naar haar toe komt, roept Amélie alvast vol enthousiasme ‘koekoek’! En daar hoort een applaus bij.

Hoe vaker de ballen naar beneden rollen, hoe liever peuters dit hebben. Herhaling van eenzelfde patroon is voor hen namelijk heel interessant. Zo leren ze het patroon ook herkennen. Waar muziek helpt om taalkundige patronen te zien, helpt Roller Derby om ook ruimtelijk inzicht te stimuleren.

Voor de bal het einde van de baan bereikt, klinkt dit leuke belletje. Hoe snel ontdekt jouw kind dat een rollende bal ook muziek betekent?

Door met een knikkerbaan te spelen, kan je kind ook begrippen als snel en langzaam of in en uit ontdekken. Ook concepten als ‘van boven naar beneden’ worden duidelijker voor je peuter. Geloof het of niet, maar dit is het eerste wiskundige begrip dat je peuter met veel enthousiasme zal onthalen.

Educatief babyspeelgoed is dus duidelijk niet saai. Met een extra duwtje van mama of papa zal je kind heel wat leren door te spelen en opgroeien tot een vaardig kind.

De producten uit dit artikel heb ik gekregen. Lees de disclaimer voor meer info.

36 Replies to “Leren door te spelen met Hape Speelgoed”

  1. Ik heb (nog) geen kinderen maar educatief speelgoed is inderdaad wel iets waar ik in zou willen investeren. Ook als er eventueel daarna nog kinderen komen. Ik vind het leuk dat je verschillende soorten speelgoed op een rijtje hebt gezet en als ik ooit iets moet kopen voor kleine kinderen dan zal ik zeker Googlen!

    1. Speelgoed hoeft niet van hout te zijn om goed te zijn voor je kinderen. Je kan ze natuurlijk niet verplichten om iets leuk te vinden. Overigens soms speelt mijn dochter liever met mijn spullen dan met mijn speelgoed 😉

  2. Mooi speelgoed. Mijn kids hadden vroeger ook zo’n houten knikkerbaan (ander merk wel) maar daar hebben ze jarenlang plezier van gehad. Zo simpel en toch verveelde het nooit.

  3. Wat een prachtig speelgoed heb je gekregen / uitgezocht. Hele mooie duurzame en leerzame producten. Ik werd heel enthousiast van de muziek-achtige items. Ik ben ervan overtuigd dat een kind daar heel veel van kan leren. Los daarvan is het ook hartstikke mooi om te zien. Het klinkt als een heel veilig merk en een groot pluspunt vind ik dat het van hout is allemaal..

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.