Verlichting maakt een groot deel uit van ons leven. Zowat de helft van het jaar hebben we kunstlicht nodig. Niet alleen om onze dagelijkse bezigheden of ons werk te kunnen uitvoeren, maar ook om de nodige sfeer te scheppen in huis. Komende maand zal je, bijvoorbeeld, overal weer de kerstlichtjes zien verschijnen. Dankzij de LED-verlichting van Gamma kan je alvast verlichten op een duurzame manier!

LED-verlichting, een duurzame oplossing

Toen de klassieke gloeilamp vervangen werd door de spaarlamp, was dit een eerste doorbraak op vlak van duurzaamheid in verlichting. De spaarlamp zette niet zoveel energie om in warmte als de gloeilamp. Ze ging ook nog eens langer mee dan de klassieke gloeilamp en haar energieverbruik lag een stuk lager. Maar het productieproces van de spaarlamp bleek niet zo duurzaam te zijn. Vooral wanneer het leven van de spaarlamp is afgelopen, stelt ze ons voor een uitdaging. Er zit namelijk kwik in de lamp.

LED-verlichting biedt hier een tegengewicht. De LED-lamp bevat geen giftige stoffen zoals haar broertje de spaarlamp. Recyclage van een LED is dus een pak beter voor het milieu dan de verwerking van een spaarlamp of een gloeilamp. Maar er zijn nog redenen waarom deze lamp duurzamer is dan haar tegenhanger.

LED-verlichting duurzaam
Photo from Pexels

De levensduur van LED is 15 tot 25 jaar, wat betekent dat ze dubbel zo lang meegaat als een spaarlamp (met een levensduur van 8 jaar). In aantal branduren uitgedrukt gaat deze lamp 80.000 uur mee, terwijl de klassieke gloeilamp er maar 2.000 heeft.

Waar een spaarlamp 80% minder energie verbruikt dan de klassieke gloeilamp, kan je met een LED-lamp tot 90% in energie besparen. Daarnaast is ze ook nog eens energie-efficiënt. Ze heeft veel minder energie nodig om meer licht te geven.

Maar waarom blijven we dan nog gloei-en spaarlampen gebruiken?

De voornaamste reden is dat LED veel duurder is in aankoop dan een gloei- of spaarlamp. De kostprijs van de aankoop kan je echter behoorlijk compenseren als je ziet wat je qua energieverbruik uitspaart met LED en hoeveel langer haar levensduur is!

Ook maken mensen zich zorgen over de lichtkleur en de lichtsterkte. Nochtans kan je tegenwoordig LED-lampen in heel wat verschillende lichtkleuren aanschaffen. Van warm-wit tot gelige tinten, die je sfeerverlichting niets aan charme doen verliezen. Ook de lichtsterkte doet tegenwoordig in niets onder voor de minder duurzame alternatieven.

Photo from Pexels

De meeste mensen blijven gloei- en spaarlampen dus nog gebruiken, vanwege misverstanden. Nochtans kan je heel makkelijk de lampen in je gebruikelijke armaturen vervangen door LED, want de lampen passen in de meest gangbare modellen. Laat je dus niet meer tegenhouden om die oude lampen te vervangen door een nieuwe LED-lamp! Wij geven alvast het goede voorbeeld.

Stijlvol interieur met LED-verlichting

Renovaties vragen om nieuwe verlichting. Ik vertelde jullie al over de plannen die we hebben met de verlichting onze living en in onze hal. Bij de nieuwe lampen die we kopen, houden wij rekening met het feit dat LED duurzamer is dan zijn tegenhangers. Het leuke is dat je heel wat fijne armaturen voor LED-verlichting kan kopen die bijdragen aan een stijlvol interieur.

LED-verlichting
Photo by Saya Kimura from Pexels

Daarnaast maakt men de LED-verlichting zelf ook steeds stijlvoller. Zo zijn er lampen waarbij de gloeidraad nagemaakt werd om het design te verbeteren. Ze zijn niet alleen mooi om in bepaalde armaturen te gebruiken, maar ze passen ook in de vintage stijl die je tegenwoordig vindt. Je plaatst een eenvoudige snoer met een mooie lamp en je nieuwe verlichting is klaar. De investering is minimaal, maar het resultaat is ontzettend leuk om te zien.

Ook in onze oude armaturen schakelen wij stilaan over op LED. Gaat er een spaarlamp in onze spotjes stuk, dan kopen we de duurzamere versie. We letten er natuurlijk nog steeds op dat er niet onnodig een licht blijft branden, maar het is fijn om te weten dat je met je verlichting toch ook een steentje bijdraagt aan de gezondheid van onze planeet.

Hebben jullie LED-verlichting of gebruik je nog spaar- en gloeilampen?

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gamma. Voor meer info, lees de disclaimer.
Photo on top by Singkham from Pexels

17 Replies to “LED-verlichting voor een duurzamere thuis”

 1. Uh ja, bij mij is het de prijs die nog tegen houdt en laat het hier nu groot in het nieuws al zijn geweest, en mijn wifi is al slecht omdat ik in de kooi van faraday zit, veel ijzer in de bouwmuren dus… Als je veel LED in huis hebt, kan het alles verstoren wat draadloos is, oa dus de wifi…

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/last-van-slechte-wifi-ledlampen-zouden-de-oorzaak-kunnen-zijn~becb4709/

  Dus uhhhhh ik blijf wel bij de spaarlampjes nog 😉

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…De MaanMy Profile

 2. Leuke blog! Ik weet niet wat wij thuis hebben ( woon nog bij mn ouders) maar wij doen ook vaak kaarsjes etc aan zodat we geen licht aan hoeven te doen.

 3. Wij vervangen alles door LED. We hebben nog wat spaarlampen uit een vorig leven zeg maar. Ik schat dat 90% van onze verlichting nu LED is. In ikea verkopen ze ook LED 😉

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.