Begin volgende week is het weer zover: griezelfilms, spookjes en pompoenen vliegen je om de oren. Halloween raakt steeds meer ingeburgerd in onze contreien. Veel mensen zien er de commercie in spelen. Ze spreken over een geforceerd feestje, waarbij ze de link uit het oog verliezen met onze eigen tradities. Jammer vind ik dat, want de tradities die samenhangen met Halloween kunnen voor onszelf toch een meerwaarde hebben.

Allerzielen, Samhain of Halloween?

Halloween komt overgewaaid uit de USA, maar eigenlijk keert het in wezen gewoon terug naar haar eigen roots. In Schotland en Ierland werd door de oorspronkelijke bewoners namelijk Samhain gevierd, een feest dat begon bij zonsondergang op 31 oktober. Volgens het volksgeloof waren de sluiers tussen de werelden op dat moment heel dun. De overledenen van dat jaar konden toen de oversteek maken naar het hiernamaals, maar ook het omgekeerde gebeurde. De voorouders stonden zeer centraal in dit gebeuren. Ze bezochten hun families die hen rond Samhain herdachten. Toen Schotten en Ieren emigreerden naar de Nieuwe Wereld namen zij hun tradities mee, maar werd de naam naar het Engels vertaald: All Hallows Eve. Vandaag de dag kennen we dit feest als het verbasterde Halloween.

Wie All Hallows Eve vertaalt, heeft al snel door dat we het hebben over Allerzielen. Tijdens de kerstening nam de Katholieke Kerk dit heidense feest over en doopte 1 november om tot Allerheiligen. Maar mensen houden nogal star vast aan hun geloven en tradities, dus voegde men er op 2 november Allerzielen aan toe.

Betekenisvol vieren en herdenken

Welk geloof je ook aanhangt – of misschien beschouw je jezelf als atheïst – ik zie altijd een meerwaarde in het opbouwen van tradities. Als je kinderen hebt, bieden tradities en rituelen zelfs een heel fijne houvast. Denk maar aan de viering van Sinterklaas en Pasen.

Voor mij heeft Samhain ook een belangrijke betekenis, omdat we mensen herdenken die we verloren zijn, maar ook stilstaan bij thema’s als verlies en dood. Neen, dat zijn niet de meest gezellige gebeurtenissen in ons leven, maar ze maken er onherroepelijk deel vanuit. Maar hoe ga je met deze thema’s aan de slag?

Kook iets lekkers – met de kerstdagen of rond Pasen toveren sommige mensen de geweldigste gerechten op tafel. Elke reden is een goede reden voor lekker eten. Dus … ook met Halloween! Ellen bedacht alvast twee leuke hapjes.

kaarsje branden

Kaarsjes branden – een van de tradities van All Hallows Eve is om de overledenen de weg te wijzen door kaarsen te laten branden. Een kaarsje branden is een mooi gebaar, vooral als je buiten een paar lichtjes neerzet. Je kan kiezen voor klassieke kaars in een pompoen of decoratie op een glaasje zetten. Geef toe, al die lichtjes, dat brengt ook sfeer in de straten.

Verhalen vertellen – met All Hallows Eve dekte men de tafel ook voor de overledenen. Elk kreeg zijn eigen plaats. Zet eens een extra bord wanneer je de tafel dekt en vertel elkaar anekdotes over de mensen die jullie moesten laten gaan. Je houdt mensen echt een beetje in leven als je vertelt over wie zij waren en waarom je van hen hield.

Herdenk je voorouders – bij ons staan er standaard foto’s van de mensen die ons verlaten hebben in de living. Daar staan kaarsjes bij, maar soms leg ik ook gedroogde bloemen neer of mooie stenen. Je kan het beschouwen als een soort altaartje voor de voorouders. Rond Samhain is het fijn om zo’n altaartje te maken om je voorouders te herdenken.

days of gratitude

Maak tijd om een graf te gaan bezoeken – wanneer wij rond die periode naar het kerkhof gaan, proberen we niet alleen de mensen te bezoeken die we verloren zijn, maar we maken daar ook tijd voor. Meestal houden we een paar minuten stilte bij het graf of zeggen we een paar worden tegen of over onze geliefden. Het houdt niet alleen de herinneringen levendig, maar brengt mij en mijn man ook een stukje dichter bij elkaar.

Ligt Samhain, Allerzielen of Halloween jou nauwer aan het hart? Welke plannen heb jij? Deel jouw ideeën gerust!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.