Kwetsbaarheid wordt vaak gezien als een zwakte. Al in 2015 begon ik mij daar stilaan vragen bij te stellen. Het nummer ‘Jolène’ van Dolly Parton was daarbij een sleutel. Ik had me altijd afgevraagd wat de zangeres bezielde om zich zo kwetsbaar op te stellen, maar in maart van dat jaar begon het me ergens te dagen. Ik schreef mijn bevindingen voor het eerst neer in een blogje.

Uiteindelijk was het boek van Brené Brown, de Kracht van Kwetsbaarheid, de aanzet van een kritische blik op mijn eigen leven. Naast het werken aan mezelf had ik geprobeerd om me meer open te stellen voor de mensen rondom mij, maar nooit was dat echt gelukt. Brené Brown opende mij de ogen: ik had mezelf nooit echt kwetsbaar opgesteld, maar was altijd als harde tante uit de hoek gekomen.

de eerste stap

Mijn eerste stap naar kwetsbaarheid was hier op mijn blog. Ik schreef een reeks blogposts over mijn ‘zoektocht naar geluk‘. Hier, maar ook op andere plaatsen online, kreeg ik daar behoorlijk wat complimenten over. Niet persé over wat ik schreef of mijn schrijfstijl, maar wel over hoe ik het aandurfde om mijn verhaal te vertellen en me daarmee kwetsbaar op te stellen. Ik schreef die artikelen in de eerste plaats voor mezelf, om mijn verleden een plaats te geven. Uiteindelijk ben ik ook heel blij dat ik me op die manier heel kwetsbaar heb opgesteld. Er zijn mooie contacten uit voort gevloeid en ik hoor nog regelmatig dat ik mensen geïnspireerd heb met mijn verhaal.

blijven zoeken

Verder dan mijn blog kwam die kwetsbaarheid echter pas dit jaar tot uiting. Voor het eerst sinds lange tijd durfde ik mijn artikelen delen op mijn persoonlijke facebookpagina. Dat had ik lange tijd niet meer gedaan, zeker niet toen ik de pagina voor mijn blog had aangemaakt. Ondertussen had ik collega’s en andere mensen die mij niet zo goed kenden als vriend op mijn persoonlijke facebook en ik had geen zin om mijn diepste zielenroerselen met hen te delen. Toch deed ik dat in de tweede helft van dit jaar terug. Deels omdat ik steeds trotser ben op mijn schrijfsels, deels omdat ze over de zwangerschap gaan en mensen het misschien leuk vonden om ze te lezen. De fijnste reacties hierop kreeg ik net van collega’s. Ik kreeg een compliment over de kwetsbaarheid waarmee ik schrijf en eenmaal leidde mijn blog ook tot een fijn gesprek over geloof en spiritualiteit. Het zijn dingen die ik koester. Mooie resultaten van mijn eigen kwetsbaarheid.

zoektocht naar geluk

In het echte leven lukt het me ook steeds beter om me kwetsbaar op te stellen. Natuurlijk is dit geen houding die je aanneemt tegenover de toevallige voorbijganger in de straat, maar ik kan eerlijk vertellen hoe het zit tegen een vriendin, die ik dan bel op een avond wanneer het me niet goed gaat. Ik kan eerlijk aangeven tegen collega’s dat ik een slechte dag heb, en misschien zelfs vertellen waarom. Ik kon zelfs eerlijk tegen een leidinggevende zeggen dat ik het moeilijk had. Mijn kwetsbaarheid heeft in 2016 voor prachtige momenten gezorgd. Niet alleen zomaar mooie gesprekken, maar het heeft ook echt gezorgd voor een gevoel van verbondenheid.

zoektocht naar geluk psycholoog

2 Replies to “Kwetsbaar”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.