Gisteren voorzag ik de kippen voorzag van een proper en warm winterhok en liep op een bepaald moment ons tuinhuis binnen om een mesje te zoeken. Terwijl ik over de planken gebogen stond, hoorde ik iets ritselen in een van de hoeken van het tuinhuis. Ik keek op, maar zag niet meteen wat het geluid veroorzaakt had. Nieuwsgierig keek ik nog eens goed rond om een klein bruin vogeltje vanuit mijn ooghoeken te spotten. Het vloog tegen een raam aan in een poging om een weg naar buiten te zoeken, maar moest zich uiteindelijk vast grijpen aan het kozijn. Het beestje keek me aan, piepte en vloog toen naar de deur. Daar nam hij even pauze voor hij op de schutting sprong. Het beestje draaide zijn kopje nog een keer om, keek me aan, liet een paar tonen horen om daarna vrije vlucht te nemen. Ik kon het niet helpen dat er een glimlach op mijn gezicht verscheen. Je krijgt tenslotte niet dagelijks een winterkoninkje op bezoek!

winterkoning4

 Wie niet hoog kan vliegen, moet slim zijn

Op een mooie winterse dag zaten alle vogels samen. Ze hadden een interessant gesprek toen het onderwerp op vliegen kwam. Een aantal jonge vogels beweerden dat zij het hoogste konden vliegen, maar de oude uil en adelaar vonden dat grappig. Uiteindelijk stelde een van de kleinere vogels, met een rode borst, voor om een wedstrijd te houden. Ze zouden allemaal zo hoog vliegen als ze konden en wie het hoogste vloog, kreeg de titel van ‘koning’. Het winterkoninkje, dat uiteraard toen zo nog niet heette, besefte dat hij het nooit zou halen tegen vogels als uil of adelaar. Hij bedacht toen een slimme list. Toen iedereen bezig was met zich klaar te maken voor de wedstrijd verborg het vogeltje zich in de veren van de arend. De arend vloog omhoog en toen hij niet meer hoger kon, sprong het winterkoninkje tevoorschijn om zo een stukje hoger te vliegen dan de arend. Op die manier verkreeg hij de titel van ‘koning’. Uiteraard niet geheel onverdiend, aangezien hij de slimste van allen was, in plaats van zich te verlaten op pure brute kracht.

 Gebruiken wat je hebt

Het verhaal van het winterkoninkje leert ons al iets over wat dit krachtdier kan betekenen. Het winterkoninkje besluit uiteindelijk om alles te gebruiken wat hij heeft: zijn verstand en minder zijn kracht. Hij betreedt een heel ander pad dan de regels, de normen van de samenleving hem opleggen. Het winterkoninkje vertelt je dat je alles in huis hebt om te bereiken wat je wilt bereiken, maar dat het tijd wordt om het te gebruiken. Treed af van het bekende, opgelegde pad en ga je eigen pad volgen.

Het winterkoninkje staat ook voor een inwijding in een andere wereldse realiteit. Het gaat erom om de dingen eens anders te bekijken en op die manier uit te komen bij minder bekende oplossingen. Het winterkoninkje is slim, heeft verbeeldingskracht en is vindingrijk. Het heeft moed, aanpassingsvermogen en zelfvertrouwen. Het kan ook betekenen dat je je schuldig voelt over het feit dat je je eigen pad probeert te volgen.

Het winterkoninkje vertelt je wanneer het tijd is om naar binnen of naar buiten te kijken.

Kracht halen uit dieren

Het is niet zo dat een dier dat op je pad komt altijd een boodschapper is van de andere wereld. Voor mij had dit winterkoninkje nu wel een speciale betekenis, omdat ik het beestje onlangs tegen kwam in een van de lessen die ik kreeg. Daarnaast vond ik het sprekend dat een vogeltje dat eigenlijk op zoek is naar een uitweg, weg van de mensen die hem storen, nog eens de tijd neemt om een paar trillers te laten horen net alsof hij het tegen mij had. Dat alles terwijl hij perfect weg kon vliegen zonder ook nog een keer om te kijken.

Misschien wilde hij me gewoon even laten weten dat hij gestoord was in zijn bezigheden en dat niet apprecieerde. Maar evengoed kon hij mij wat willen zeggen. En ergens heb ik toch het gevoel dat het combinatie van de twee was!

7 Replies to “KRACHTDIER | Een winterse koning op bezoek”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.