Al de hele dag heb ik een kil gevoel, maar nu de zonnestralen om mij heen kriebelen, begint de warmte langzaam in mijn lichaam terug te stromen. Languit lig ik in de zetel die bij het terrasraam staat. De zon kan in de namiddag ongestoord naar binnen priemen. Achter het hogerendementsglas is het op deze frisse zaterdagmiddag dus heerlijk vertoeven.

Na een honderdtal bladzijden heeft het boek dat zich afspeelt in Ierland me helemaal in de ban. Het romantische verhaal situeert zich in het land dat mijn hart heeft gestolen. Wanneer ik de beschrijvingen van de heuvels en het groen lees, ben ik zo terug in dit land van mysterie en legenden. Een glimlach van herkenning verschijnt op mijn gezicht wanneer ik lees hoe de Amerikaanse psychologe het niet altijd zo makkelijk heeft met de evidentie waarmee de Ieren geesten en elfen accepteren in hun dagelijkse bestaan.

Dan wordt mijn aandacht getrokken door een handje dat over mijn been kriebelt. Een beetje moeizaam zet ze het potje met rozijntjes in de sofa. Daarna klautert ze erbij. Haar voetje verdwijnt onder mijn rug en ze leunt zachtjes tegen me aan. De rozijntjes worden een voor een nauwkeurig bestudeert voor ze ze in haar mondje stopt. Als ze voelt hoe ik naar haar kijk, draait ze haar gezichtje naar me toe. Ze werpt me een glimlach met een belofte van kattenkwaad toe en vertelt een verhaal in een taal die ik niet begrijp.

Zo zitten we samen in de zetel. Dat kleine meisje met haar warme lijfje dicht tegen me aan. Ik met mijn boek in mijn handen. Wanneer haar rozijntjes bijna op zijn, trekt ze mijn topje omhoog en doet een poging om mijn buik te kriebelen. Dan klimt ze op me en legt haar hoofdje op mijn borst. Haar kleine vingertjes prutsen onzichtbare pluisjes los. Even sluit ze haar ogen om daarna weer van me af te klimmen en verder te gaan met haar spel.

Deze kleine momentjes geven gouden randjes aan eenvoudige zaterdagen. Momentjes om te koesteren.

2 Replies to “Kleine handjes, kleine vingertjes”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.