Na het lezen van Kristin Neffs boek over zelfcompassie had ik de nood om meer te lezen over dit onderwerp. Het is echter niet zo eenvoudig om andere boeken te vinden rond dit thema. Kristins onderzoek is vrij uniek. Toch werd het gebruikt in onder meer de mindfulnesstrainingen van het I AM van David Dewulf. Het was dus niet vreemd om een boek van hem te vinden waar er iets dieper werd ingegaan op dit thema, al ligt de focus net iets anders.

Over de auteur

David Dewulf is arts en introduceerde het begrip mindfulness in Vlaanderen. Hij volgde verschillende opleidingen over dit thema over de hele wereld, o.a. over mindfulness, Tao, Life Coaching en Mind/Body Medicine. David Dewulf richtte het I AM, Instituut voor Aandacht en Mindfulness, op waar trainingen mindfulness – MBSR en MBCT – maar ook trainingen rond zelfcompassie (zoals beschreven door Kristin Neff) worden gegeven. David geeft zelf ook trainingen aan dit instituut, maar richt zich meer op het opleiden van de trainers en de verdieping van mindfulness gerelateerde thema’s.

De interesse voor meditatie ontwikkelde David in de jaren tachtig. Op televisie werd je overspoelt met beelden van feestgedruis om het nieuwe jaar in te zetten, maar David was geïntrigeerd door het item over de Japanse Zenmeesters die met meditatie het nieuwe jaar verwelkomden. Hij verdiepte zich in Taoïsme, een Chinese religieuze stroming, bestudeerde verschillende tradities en volgde diverse intensieve trainingen. Vele daarvan vonden plaats in China en hierna kon hij zich meester noemen in Tao Meditatie, Qi Gong en Tai Chi. Maar het was ‘mindfulness’ en de vele vormen van meditatie die voor hem werkelijk het verschil maakten.

David trok naar Amerika toen men daar de MBCT ontwikkelde en introduceerde om er in het gerenommeerde Harvard Teaching Hospital validatie te krijgen van wat hij had geleerd. Dit programma introduceerde David toen aan de Universiteit van Gent. Momenteel werkt hij nog steeds samen met deze universiteit en de universiteit van Leuven om onderzoek te doen naar de effecten van mindfulness. Zijn expertise legde hij vast in verschillende boeken, waaronder ‘Jezelf accepteren met mindfulness en compassie’.

Over het boek

Het fijne aan de boeken van David Dewulf is dat ze bijna allemaal bij dezelfde uitgever vorm kregen. Hierdoor zit er een rode draad in de lay-out van zijn boeken. Wie mijn reviews van ‘Mindfulness. Een pad van vrijheid.’ en ‘Het mindfulness werkboek‘ las, zal ondertussen weten dat David in al zijn boeken werkt met quotes en oefeningen. Dat is in dit boek niet anders, al bestaan de oefeningen voornamelijk uit meditaties.

‘Jezelf accepteren met mindfulness en compassie’ is opgebouwd vanuit negen bronnen waarmee je aan de slag kan gaan. Het is het eenvoudigste om te beginnen van aan het begin, maar het fijne is dat je op moeilijke momenten dit boek ter hand kan nemen en aan de slag gaan met de bron die voor jou op dat moment het belangrijkste is. Aan elke bron is een meditatie gekoppeld. Het ongelofelijke pluspunt hierbij is dat je het boek koopt samen met twee cd’s waar deze meditaties staan ingesproken, maar daarnaast staat elke meditatie ook kort omschreven op het einde van een hoofdstuk. Je kan dus de keuze maken: de meditatie lezen zonder de ingesproken tekst of een geleide meditatie via de cd.

 1. Bron: Waar ik nu ben
  Meditatie: Een veilige haven
 2. Bron: Mezelf zien door ogen van liefde
  Meditatie: Mijn levensverhaal
 3. Bron: Mezelf een geschenk geven
  Meditatie: Compassievolle bodyscan
 4. Bron: Mezelf een plaats geven in mijn hart
  Meditatie: De ronde tafel van mijn hart
 5. Bron: Zelfcompassie en zelfwaardegevoel
  Meditatie: De zon van compassie
 6. Bron: De compassievolle metgezel
  Meditatie: De compassievolle metgezel in moeilijke momenten
 7. Bron: Mild zijn voor mezelf
  Meditatie: Vergeving
 8. Bron: Het pad van mijn hart
  Meditatie: Mezelf aanvaarden ondanks kritiek
 9. Bron: Wie ben ik werkelijk?
  Meditatie: Het verlangen van mijn hart

jezelf accepteren

Ik ben met ‘Jezelf accepteren met mindfulness en compassie’ beginnen werken tijdens mijn zoektocht naar werk. In het afgelopen jaar heb ik een vrij lange weg afgelegd wat betreft het ‘houden van mezelf’ en ‘zelfcompassie’. Het werken met dit boek was voor mij meer een herinnering aan de dingen die ik heb geleerd dan dat het een verandering in mijn leven betekende. Het is ook vanuit dit punt dat ik mijn mening heb geformuleerd.

Er is een minpunt aan dit boek: het is geschreven vanuit de visie dat de lezer op een punt in zijn leven staat waarop hij of zij het moeilijk heeft en weinig zelfwaarde heeft. Of dat de persoon die het leest op het eindpunt gekomen is van teveel perfectionisme. In het begin van het boek staat dit vrijwel voorop, naar het einde van het boek is dit veel minder. Het nadeel daarvan is dat je je minder aangesproken voelt wanneer je in een goed punt in je leven staat. Voor mij was het soms moeilijk om de meditaties te doen omdat een deel van het ‘werk’ dat ik daar moest doen, reeds gedaan was.

Laat dit echter achterwege en je hebt een geweldig boek vol inspiratie. De quotes zijn treffend gekozen, de meditaties zijn enorm waardevol. Mijn favoriete meditatie op dit moment was ‘De compassievolle metgezel in moeilijke momenten’, maar ook ‘mijn levensverhaal’ was een heel verhelderende meditatie.

Dit is een boek dat je een keer rustig kan volledig kan doorwerken om het te leren kennen, of om jezelf een boost in je leven te geven, maar ook daarna kan je het gebruiken als een waardevolle inspiratiebron. Qua inhoud moet je van het boek niet teveel verwachten. Daarvoor zijn andere boeken van David veel interessanter. De tekst is meer een voorbereiding en aanvulling op de meditaties. De meerwaarde zit vooral in de meditaties en de ervaringen die je daar opdoet. Je moet dit bekijken als een aankoop van een meditatiecd waar je een boek met uitleg bij krijgt.

Wat mij betreft zeker een aanrader voor wie wat meer liefde en compassie in zijn leven wil brengen.

Jezelf accepteren met mindfulness en compassie werd geschreven door David Dewulf en gepubliceerd bij Lannoo. Het is voor €14,99 te koop o.a. bij bol.com.

Deze post bevat affiliate links. Lees de disclaimer voor meer info.

One Reply to “Jezelf accepteren met mindfulness en compassie | David Dewulf”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.