Mijn Opel Corsa overleed in 2014 na een klein ongeluk. Terwijl ik op weg was van het werk naar huis, kuste mijn autootje de achterkant van mijn voorganger. Jammer genoeg had deze wagen een trekhaak waardoor de Opel Corsa ten dode opgeschreven was. Deze Opel Corsa was onze tweede wagen die ik gebruikte voor mijn verplaatsingen van en naar het werk. Na het ongeluk stonden we voor de keuze: kopen we een nieuwe wagen of laten we het bij één auto.

We besloten om de extra kosten van een tweede wagen niet opnieuw te dragen. Van toen af aan besloot ik me te verplaatsen met de fiets of het openbaar vervoer. Hoewel onze keuze in eerste instantie economisch was, bleven we bij één wagen toen Amélie geboren werd omwille van ecologische redenen. Intussen waren we er ons van bewust hoeveel beter het was voor het milieu om ons huishouden draaiden te houden met één wagen.

Lees ook hoe we kozen om bewust groener naar het werk te gaan

We gingen zelfs een stapje verder: als we ons kunnen verplaatsen met de fiets dan is dat onze eerste keuze. Dat betekent dat zowel ik als mijn Lief met de fiets naar het werk gaan, maar ook doen wij regelmatig boodschappen en uitstapjes met de fiets.

Wil jij ook je motivatie om te fietsen boosten? Dat verklap ik graag onze geheimen om gemotiveerd te blijven om je te verplaatsen met de fiets!

1. De voordelen op een rijtje

Economische redenen waren onze eerste motivatie om de auto wat vaker te laten staan. We hadden geen zin om te investeren in een tweede wagen en alle kosten die daarrond hangen nog langer te dragen. Benzine, verzekering, taksen, … Een auto kan best een gepeperde rekening met zich meebrengen.

Later ontdekten we ook nog andere voordelen zijn aan je verplaatsen met de fiets. Het is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor je eigen gezondheid. De fiets vaker nemen, betekent dat je vaker in beweging bent. En meer beweging is gewoon goed voor je.

Het is ook tijdsbesparend, want in deze drukke tijden is het niet altijd makkelijk om je fitnessbeurt of loopsessie nog in je planning te proppen. Met een ritje op de fiets heb je er zo een work-out bij!

Last but not least was voor ons de win-win-situatie op ecologisch vlak. Het is een van de groenste oplossingen om je auto vaker te laten staan en meer de fiets te nemen.

Met al deze voordelen voor ogen kan je zo je motivatie om te fietsen boosten.

2. Investeer in een goede fiets

Wanneer je je fiets enkel uit de garage haalt om naar het station te fietsen waar je hem in groezelige fietsenrekken achter moet laten, is het niet onlogisch dat je voor een oude tweedehandsfiets gaat. Maar wanneer je langere afstanden wil afleggen naar je werk of je afspraken dan is het interessant om te investeren in een goede fiets.

De eerste weken op mijn huidige job deed ik ook met een oud, aftands model. Bijna zes kilometer heen en zes kilometer terug op een versleten model was geen motivatie om die verplaatsingen met de fiets te doen. Uiteindelijk werd mijn nieuwe fiets geleverd en kon ik de afstand doen met een geschikt model. Als je spreekt van je motivatie om te fietsen boosten. Mijn motivatie schoot alvast de lucht in!

Bedenk dus goed welk model jij nodig hebt om je verplaatsingen met de fiets te doen. Moet je vaak langere afstanden afleggen of zelfs een race tegen de tijd houden? Dan is het misschien interessanter om te investeren in een elektrische fiets. Of wil je kinderen of veel boodschappen kunnen vervoeren? Denk dan eens na over een bakfiets met voldoende laadcapaciteit. Met een fiets die voldoet aan al jouw eisen kan je zo je motivatie om te fietsen boosten.

3. Aangepaste kledij is een must

Er is een gezegde dat er niet zoiets bestaat als slecht weer. Er bestaat alleen slechte kledij. Dat kunnen we alvast afchecken bij het fietsen. Wanneer het pijpenstelen regent, zijn veel mensen geneigd om af te haken en de fiets te laten staan ten voordele van hun auto. Een goede regenjas en regenbroek beschermen je echter tegen alle nattigheid zodat je zonder teveel ongemakken met de fiets komt waar je moet zijn.

Standaard zit mijn regenbroek in mijn fietsmandje en mijn regenjas heb ik bij de hand als er een kans op een bui inzit. Mijn schoeisel pas ik ook aan aan het weer. En als ik geen zin heb om die waterdichte schoenen te dragen op mijn werk, dan neem ik gewoon een extra paar schoenen mee in mijn fietstassen.

Lees ook hoe ik door het winterse weer kom met mijn fiets

Maar ook aan valbescherming moet gedacht worden. Een helm is niet alleen voor kinderen een interessant accessoire. Denk daarbij ook aan de apparaten die je meeneemt. Een kwaliteitsvol hoesje heeft de telefoon van mijn Lief zo al een paar keer gered van krassen en barsten.

4. Maak het leuker met de juiste accessoires

Wie kan fietsen langs prachtige natuurpaden heeft het voor elkaar. Zo’n fietstocht daar kijk ik elke ochtend wel naar uit. Maar de realiteit is dat ik meestal doorheen saaie straten en buurten moet rijden voor ik op mijn bestemming kom. Soms kan ik langs het kanaal rijden en heb ik een prachtig uitzicht. Andere keren is mijn fietstocht minder fijn. Met de juiste telefoon accessoires maak ik mijn fietstochtjes telkens een stukje fijner. Een streepje muziek in mijn oren dankzij de draadloze bluetooth oortjes, altijd mee dankzij een handige smartwatch of de telefoonhouder voor mijn fiets waardoor ik met mijn gps op de fiets nooit de weg kwijt raak. Het zijn maar een paar accessoires die het fietsen een pak leuker maken.

Kortom, het is heerlijk om je te verplaatsen met de fiets. Niet alleen is het goed voor het milieu en je financiën, maar ook je gezondheid haalt er voordelen uit. Als je daarvan overtuigd bent, dan kan je met bovenstaande tips je motivatie alvast lekker boosten. Wij gaan er al een aantal jaar voor. Jij nu ook?

2 Replies to “Je motivatie om te fietsen boosten met deze 4 tips”

  1. LOL… ik heb niet eens een rijbewijs, en ga zo weer op de fiets, die ik zie als mijn ‘auto’, naar het revalidatiecentrum, naar mijn schoenmaker 😉

    Mijn motivatie is dus waar en wanneer kan altijd de fiets… laatst weer even ov gedaan, maar jeetje, pffffff ben dubbel zolang onderweg…

    X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.