Op Facebook zag ik onlangs onderstaand prentje voorbij komen. Ik fronste mijn wenkbrauwen even en plaatste volgende reactie:

Dat er voor bepaalde dingen op die lijst wat meer bewustmaking mag komen, ja, maar is dat een excuus om lekker door te gaan met zelfdestructief gedrag? Ik rook niet, ik ga niet naar de mcDonalds, ik koop vegan cosmetica, drink nooit alcohol als ik rij en van die belastingen geef ik zelfs geen commentaar… Wat dacht je van bewust leven en bewuste keuzes maken? Het is een optie….

988866_1490198844536417_1670338044646664237_n

Liever niet geweten

Misschien had de persoon die dit plaatje postte niet die bedoeling, maar steeds word ik geconfronteerd met het feit dat mensen liever niets weten over hoe bepaalde dingen invloed op hen hebben. In dit geval: liever geen plaatjes om te tonen hoe slecht het is voor je longen, want dat wil ik niet weten. En daarom gooien we er maar eens alle slechte gewoonten van andere mensen tegenaan.

Wanneer ik vertel dat ik vegetariër ben, willen mensen bijvoorbeeld ook liever niet weten of zien waarom ik die keuze gemaakt heb. De vele reacties op de gruwelijke plaatjes, die een aantal vegans in mijn vriendenlijst posten, maken mij ook duidelijk dat het moeilijk is voor mensen om te weten hoe de wereld in elkaar zit. Liever gebruiken ze onbezorgd en onwetend de vele dierlijke producten die ons aangeboden worden.

Weglachen

Waar ik echter het meeste mee geconfronteerd wordt, is het weglachen van vegetarisme of veganisme. Dat maakt toch niets uit? Waar hou je je in godsnaam mee bezig? Doe eens normaal!

Hetzelfde geldt voor mijn overtuiging om niet binnen te stappen bij McDonalds of Quick. Of voor het feit dat ik tegenwoordig liever een trui verstel dan een nieuwe te kopen. Als ik besluit op restaurant om geen wijn bij het eten te nemen, omdat ik zal rijden, zal dat ene glas nooit een verschil maken. En het argument dat ik liever niet van bepaalde genotsmiddelen afhankelijk ben? Nou, dan verklaart men mij helemaal gek!

Bewust is ook een optie

Nochtans beschouw ik mezelf niet als extreem. Ik voel mezelf niet beter dan andere mensen, alleen heel anders. Ik zal anderen nooit proberen overtuigen van mijn gelijk, al ga ik een discussie niet uit de weg. Ik probeer gewoon mijn aandeel te leveren en daar bewust een keuze in te maken. Waar ik moeilijker mee kan omgaan, is dat veel mensen graag ‘slapend’ door het leven gaan. Ze gaan door op automatische piloot, stellen zich geen vragen en staan niet open voor een andere visie of kritiek op hun eigen manier van leven.

Ze lijken niet te beseffen: bewust is ook een optie.

8 Replies to “Je hebt een keuze”

  1. Bewust is inderdaad ook een keuze. En als mensen er voor kiezen om hun kop in het zand te steken: tja. Ik moet zeggen dat ik zelf ook niet altijd overal even bewust in sta, Dat is gewoon niet altijd te doen en maakt het leven te zwaar, vind ik. Mensen hebben verschillende prioriteiten in het leven. Iemand kan heel bv heel milieubewust leven, maar een kreng naar de buitenwereld toe zijn. En iemand die rookt en drinkt is misschien wel mantelzorger. We maken allemaal verschillende keuzes en die keuzes hebben verschillende gevolgen.

    1. Het gaat mij vooral erover dat je bewust een keuze maakt. En dat je in de supermarkt dan automatisch je boodschappen je kar gooit, maakt niets uit, zolang je maar ‘weet’ waarom je bepaalde dingen koopt. Persoonlijk vind ik het leven een stuk makkelijker als je bewust in het leven staat. Het kost soms iets meer energie, maar ik heb zelden iets van: ‘waarom deed ik dat nu ook alweer?’ Meestal schat je de gevolgen ook beter in als je bewust keuzes maakt. En daarbij laat ik natuurlijk zowel emotie als ratio spreken 😉

  2. Herkenbaar! Ze kijken me meestal behoorlijk vreemd aan wanneer ik vermeld dat ik bewust geen alcohol drink. Maar; tegelijkertijd – kun je je honderd procent bewust zijn van de gevolgen die je keuzes hebben? Jakkie. Mijn hersenen slaan op hol! 😉

    1. Honderd procent bewust van de gevolgen die je keuze hebben, neen. Maar je kan wel bewust kiezen, daarmee hoef je de gevolgen nog niet persé in te schatten. Maar je kan wel ophouden met je ogen sluiten voor dingen die eigenlijk geweten zijn. Zoals dat roken slecht is voor je longen, dat je beter niet in de auto stapt als je gedronken hebt en dat dieren nu eenmaal moeten lijden voor ze op je bord komen …

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.