Begin dit jaar organiseerde Saskia het project ‘Pluk het geluk’ waaraan ik deel nam. Nu breidt ze daar een vervolg aan met de titel ‘Inspirerend geluk’ waarbij ze bloggers uitdaagt om bewust stil te staan bij je eigen groene gras. De ondertitel van het project is dan ook niet voor niets ‘Live life the fullest’. Je kan meer over dit project lezen op het blog van Sas.

Het inschrijven was een moeilijke beslissing geweest. Uren had ik erover getwijfeld, dagen had ik erover nagedacht en uiteindelijk volgden er intense gesprekken met mijn Lief. Het was niet alleen dat ik niet wist wat deze cursus mij zou brengen, daarnaast is zo’n ruime driehonderd euro ook geen kleine som geld om neer te leggen voor een cursus. Maar na mijn intense psychologische begeleiding vond ik dat ik mezelf een cadeau moest doen. Nu was het zomer, nu voelde ik me goed, maar hoe zou het lopen in de winter? Wanneer het koud en donker zou worden en alle licht zou verdwijnen. Zou ik er dan nog in slagen om mijn gelukzalig gevoel te bewaren? Werd het ook niet eens tijd dat ik alle gevoelens onder ogen leerde zien en ophield met vluchten?

De laatste jaren had ik ontzettend veel uitdagingen aangegaan, maar het waren geen keuzes. Vele dingen waren mij overkomen. Ik had geleerd van alles wat op mij af was gekomen. Het is niet wat je overkomt wat een verschil maakt, maar wel hoe je ermee omgaat. Was dat positief? Het is wel wat mij gemaakt heeft wie ik nu ben. Het probleem was: ik hield niet van wie ik ben. Ik had soms een grondige hekel aan wie ik ben. En hoe kan je dan leven met jezelf?

IMG_20141021_203755

Ik hoopte daar antwoorden te vinden. Het was vreemd om die eerste avond binnen te komen in de zaal waar we de komende weken zouden worden onder gedompeld in de wondere wereld van mindfulness. Ik was al zo’n acht jaar bezig, actief soms minder actief, met meditatie maar ik hoopte dat ik hier iets nieuws zou leren.

Het was het meisje dat vertelde dat ze in korte tijd na haar studie naar een functie met veel verantwoordelijkheid was opgeklommen dat mij raakte. Ze zat tegen een burn-out aan vertrouwde ze ons kleine praatgroepje toe. Haar moeder had haar mee genomen naar deze acht weken training, omdat ze zelf de helende ervaring had gehad van mindfulness.

Ik leerde de signalen herkennen, verstilling vinden, zonder oordeel zijn, mediteren zonder verwachtingen. Het verruimde mijn spirituele wereld. De meditaties in het licht van de maan waren nooit meer dezelfde. Ik kon ademen en kreeg ruimte.

En uiteindelijk leerde ik houden van wie ik ben. Kan er werkelijk een mooiere verandering in iemand z’n leven plaats vinden?

3 Replies to “Inspirerend geluk | Veranderingen”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.