Begin dit jaar organiseerde Saskia het project ‘Pluk het geluk’ waaraan ik deel nam. Nu breidt ze daar een vervolg aan met de titel ‘Inspirerend geluk’ waarbij ze bloggers uitdaagt om bewust stil te staan bij je eigen groene gras. De ondertitel van het project is dan ook niet voor niets ‘Live life the fullest’. Je kan meer over dit project lezen op het blog van Sas. In deze eerste post, die eigenlijk een weekje later dan de bedoeling was online komt, vertel ik jullie meer over ‘passie’. Het verlangen naar of een grote liefde voor …

Wat is passie altijd een ongelofelijk moeilijk woord voor mij geweest. In de middelbare school werd er te pas en te onpas gevraagd om een spreekbeurt over je passie te geven of vroeg men wat je passie was. Vooral tijdens mijn studiekeuze werd die vraag ontzettend veel gesteld, terwijl ik helemaal geen idee had waar ik het dan over zou moeten hebben.

Al te vaak wordt er eenvoudigweg tegen je gezegd dat je passie datgene is wat je werkelijk graag doet, waar je van houdt, maar dat maakte het voor mij alleen maar ingewikkelder. De meeste dingen deed ik op dat moment namelijk omdat ik dacht dat het van mij verwacht werd. Wanneer klasgenoten begonnen te vertellen over hun passie voor muziek, tekenen of presenteren verlangde ik ernaar om hetzelfde gevoel te kunnen ervaren. Maar in mijn ogen was ik dus nergens zo goed in dat ik het een passie kon noemen.

Of toch? Al sinds de lagere school deed ik namelijk niets liever dan verdwalen in de wondere wereld van het geschreven woord. Ik kon niet wachten om te leren lezen en schrijven. Daarna was ik verkocht. Als ik maar een letter kon lezen dan deed ik het. Ik las boekjes voor voor mijn zussen, bekeek de cornflakesdoos op tafel, probeerde de reclameblaadjes van mijn moeder te lezen en verslond gewoon boeken! Wat was het heerlijk om te verdwijnen in een andere wereld die iemand had gecreëerd! Ik zag lezen echter niet werkelijk als een passie en benoemde het ook niet als zodanig.

Ondertussen ontdekte ik in de wondere wereld van het woord ook het plezier van het vertellen van verhalen. Voor mijn zus verzon ik lange verhalen over katten, net als mensen, die leefden op een verre planeet. Ik nam haar mee naar een speciale wereld door het raam waar elfen een oorlog voerden om de magie te behouden. De boeken van Harry Potter inspireerden mij om ook een verhaal te vertellen van een broer en een zus die in de leer gingen bij een tovenaar. Maar ik durfde nooit vertellen hoeveel plezier ik haalde uit deze geweldige wereld van fantasie.

Mijn passie voor lezen bracht mij bij het dagboek van Anne Frank. Aan mijn moeder vroeg ik voor Kerst ook een dagboek en net als Anne hield ik het trouw bij. Ik nam haar schrijfstijl over, las andere boeken in dagboekvorm, experimenteerde daarmee en langzamerhand ontwikkelde ik mijn eigen stijl. Soms vergat ik even om iets te schrijven. Een tijdlang waren mijn dagboeken verslagen van mijn dagen. Pas later begon ik mijn gedachten te noteren. Met de komst van de computer bij ons thuis ontdekte ik ook het genot van verhalen opschrijven. Mijn liefde voor schrijven groeide alleen maar verder tot ik mijn eerste blog begon en ook de passie voor andere teksttypes leerde kennen. Schrijven maakte steeds meer deel uit van wie ik was, deel uit van mijn leven.

passie

Kan je dieren een passie noemen? Anders zou ik het zo doen. We hebben bij mij thuis altijd dieren gehad: katten, honden, gerbils, muizen, een konijn, vissen, … Maar het was pas toen Luna in mijn leven kwam dat ik werkelijk leerde wat het betekende om een band te hebben met een hond. Wat wij samen hebben, is uniek. Daar kan geen mens tegenop. We zijn zo goed als onafscheidelijk en ik zou deze lieve dame voor geen geld van de wereld willen missen. We houden ook van dezelfde dingen: in de zetel liggen met een boek, knuffelen, wandelen en gek doen. Misschien is Luna dan ook geen passie te noemen, maar eerder een hartsvriendin.

Er zijn nog meer dingen in mijn leven waar ik van hou: wetgeving, het engagement voor voedselteams en curieus, Tai Chi, … Ik zal het echter nooit passies noemen zoals bovenstaande. Je hebt ook gewoon dingen waar je van houdt in je leven. Ik zou ze ook voor geen goud in de wereld willen missen, maar ik zou best zonder kunnen.

Wat is jouw passie?

Bovenstaande header werd gemaakt door Saskia in kader van het project Inspirerend Geluk.

8 Replies to “Inspirerend geluk | passie”

 1. Die passie voor schrijven herken ik. Ik ben echt niet de beste schrijver, maar ik vind het zo heerlijk om te doen. Het is zo’n fijne manier om al je gedachten op een rijtje te krijgen.

 2. Ik vind het super mooi dat je weer mee doet aan mijn project. Je invullingen vorige keer waren al super inspirerend en heb het gevoel na het lezen van deze post, dat dit weer zo gaat zijn. Erg mooie invulling met mooie passies. Ben erg benieuwd naar de rest!

 3. Hoi Saar,

  Ja, ik ken dat wel, iedereen heeft zijn eigen talenten, passie, en jij hebt geen flauw idee.
  Mijn passie is net zoals de jouwe schrijven.
  En net als jij schreef ik vroeger dagboeken vol.
  Maar ook astrologie vind ik heel erg interessant.

  Zo lief wat je schrijft over Luna. Met sommige beesten klikt het namelijk beter als met andere, net als bij mensen. Wat overigens weer niets met houden van te maken heeft.

  Onze Bordeauxdog Nino en ik voelden ons ook feilloos aan, net zoals ik dat ik mijn jeugd had met mijn poes Porky (19 geworden) en zoals ik nu met mijn kater Bram heb.

 4. Zal ik jou eens een geheimpje vertellen? Ook ik begon aan mijn eerste dagboek brieven toen, op losse vellen geschreven na het lezen van Anne Franks dagboeken… hahaha Hoe zo’n boek een passie naar voren kan brengen niet? Nu schreef ik ook al verhalen voordat ik dat boek kende, maar dan voor school, opstellen etc. en daar kreeg ik ook altijd all lof voor, en ik vond het zo spannend om zelf een dagboek te starten en ja die eerste dagboekbrieven heb ik nog, ze beschrijven een dagje naar mijn overgrootmoeder hoe dat eruit zag, om haar verjaardag te vieren. 😉

  Zelf doe ik ook mee aan deze challenge van Sas, en de mijne vind je dan ook op mijn blog, of bij Sas zelf natuurlijk in de lijst als je het alsnog wilt lezen 😀

  Part 2, is in de maak van de week ergens. Eerst de maan vannacht.

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Harvest MoonMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.