Toen midden november het eerste kerstliedje op de radio werd gespeeld, gooide ik de volgende facebookpost online:

Oef, ik hoor al kerstnummers op de radio… Gelukkig is’t een mooi nummer. Alleen veel te vroeg! Ik ben nog niet klaar voor kerst!

En eigenlijk was ik eind november ook nog niet klaar voor Kerst. Begin december ook nog steeds niet. En pas afgelopen maandag begon er een beetje kerstgevoel bij mij te ontwaken. Tijd dus om even op te lijsten wat ik moet doen om me voor te bereiden op de kerstdagen!

Aftellen naar Kerst!

Traditioneel telt men af naar Kerst met een adventskrans. De advent is de periode waarbij we aftellen naar Kerstmis. Deze periode duurt vier weken, aangezien er vier zondagen voor Kerst een kaarsje mag aangestoken worden. Ik maak er zelf ook ieder jaar eentje. Het zoeken naar geschikte takken, een beetje prutsen hier en daar vind ik heerlijk. Maar aangezien Saar niet in kerststemming was, heeft ze dus ook niet gedacht aan een adventskrans. De advent begon nochtans reeds op 29 november! Ik ben dus al twee weken te laat. Daar laat ik mij echter niet door tegen houden. Inhalen kan ook nog altijd!

Adventskrans 2013
Adventskrans 2013

 

Geen Kerst zonder boom en versiering

In mijn ouderlijk huis was het de gewoonte om na Sinterklaas de kerstboom te versieren. Eenmaal een aantal van ons de middelbare school startten werd de timing voor de boom verplaatst naar het einde van de examens. Zodra de laatste examens voorbij waren, werd dan de boom vanonder het stof gehaald.

Vorig weekend bedacht ik me dat Sinterklaas zou voorbij komen en het moment voor de boom dus gekomen was. Maar ik had er geen zin in, dus kwam de boom niet in huis. Maar nu wordt het stilaan tijd om daar toch eens aan te gaan denken!

1510506_10202981860816532_2061594013_n
Kerstboom 2013 

 

Kerstkaarten

Ik ben zo’n verschrikkelijke held met kerstkaarten. Ieder jaar denk ik in september dat ik kaarten moet kopen. In december valt het mij in dat ik dat nog steeds niet gedaan heb en op het moment dat ik moet beginnen met schrijven is Kerstmis vaak al voorbij. Vorig jaar stuurde ik ze nog op na Kerstmis om ze voor nieuwjaar nog op bestemming te krijgen. Dat lukte nagenoeg, maar heel interessant is dat niet…

Doelstelling dit jaar: kaarten voor Kerstmis schrijven en opsturen!

naamloos

Cadeautjes

Als ik in iets nog slechter ben dan in kerstkaarten versturen dan is het in cadeautjes zoeken. Ik en mijn Lief spreken elk jaar een budget af waar we niet van af wijken. Iedereen krijgt ‘evenveel’. Aangezien we ook nog wel eens samen met mijn zussen een cadeau kopen, is het geen probleem om met een kleiner budget te werken.

Een budgettip is dan om cadeautjes op voorhand te gaan kopen. Dit jaar ben ik erin geslaagd om er twee reeds op voorhand te voorzien. De rest daar moet ik dus nog voor zorgen. Gelukkig moet ik ook niet teveel nadenken en hebben de meeste mensen mij cadeautips bezorgd. Ik hou van familie die het mij wat makkelijker maakt!

naamloosHet menu

Wanneer je getrouwd bent, of een relatie hebt dan heb je dus twee families die je moet plezieren. Ik en mijn Lief hebben daarom een beetje een ‘systeem’ uitgewerkt. Dit jaar zullen we kerstavond bij mijn schoonouders vieren, Kerstdag zelf vieren we bij ons thuis waarbij mijn ouders en zussen op bezoek komen. Ik moet voor Kerstdag dus nog een menu bedenken. Dit zal niet zo makkelijk zijn als voorgaande jaren. Dit jaar ben ik namelijk vegetariër geworden terwijl al mijn gasten gewoon vlees eten en vermoedelijk ook vlees verwachten. Wat ik daarmee zal aanvangen weet ik nog niet. Het zal alvast voor een heleboel discussie en planning zorgen!

Ter inspiratie: lekker vegan kerstvoedsel:

images16CJBMTW imagesVK86QP36

Last but not least…

Wat gaan we doen met oudejaar? Het blijft nog een raadsel, we hebben nog niets geregeld. Ik zal er alvast niet om treuren als ik met hapjes en bubbels in mijn zetel eindig. Ik heb nog wel leuke ideeën om het gezellig te maken met z’n tweetjes!

Hoe staat het met jullie voorbereidingen?

 

14 Replies to “INSPIRATIE | Voorbereiding van de kerstdagen”

 1. Alles al in kannen en kruiken wat invulling van de dagen betreft. Eigenlijk hetzelfde als altijd, maar dat vind ik prima.

  Dit weekend de kerstboom zetten en ook maar ‘ns aan het kaarten schrijven.

 2. O ja, goed dat je me eraan herinnert: De kerstkaarten moet ik nog schrijven.
  En ik wil nog witte ruitjes maken in de keuken ramen.
  Verder is het nagenoeg al allemaal gedaan gelukkig. Wat een klus toch altijd weer.

 3. Geen voorbereiding nodig hier. Ik doe eigenlijk niet aan Kerst. Ik stuur ieder jaar één kaartje. Of sturen, die gooi ik bij buuf door de brievenbus. Dan ga ik eerste kerstdag naar familie en that’s it. Lekker simpel. 😀

  1. Eenvoud siert een mens. En ik denk dat je nu ook geen gedoe kan verdragen. Dus geniet vooral gewoon van lekker simpel 😀
   Maar ik weet wel dat je al kerstversiering in huis hebt gehaald!

 4. Kerstversiering is er… maar moet nog van onder het stof gehaald worden.
  Kerstkaartjes zijn gemaakt… moeten nog verzonden worden.
  Enkele kerstcadeautjes zijn gekocht, nog een paar te gaan en nog inpakken.
  Het menu… wij zijn uitgenodigd dus hoeven we ons geen zorgen te maken… er zal lekker gegeten worden 🙂

  Oudejaar blijven we gezellig thuis…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.