Een tijdje geleden schreef ik een blogpost over hoe journaling je kan helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Zelf werk ik nog steeds met veel overtuiging aan mijn journal. Ik probeer bijna dagelijks gedachten, ideeën, quotes, inspiratie, … in mijn dagboek neer te schrijven. De hele fijne reactie die ik kreeg op dat blogje inspireerde mij om vandaag wat journaling-inspiratie met jullie te delen. Dingen die ik zelf regelmatig in mijn dagboek gebruik en dingen waar ik graag mee aan de slag zou gaan!

Eigen journal art

♥ Gedachten neerschrijven

Het is de reden waarom ik in eerste instantie opnieuw aan een dagboek begon. Als kind en tiener had ik lang een dagboek waar ik mijn dagelijkse beslommeringen in noteerde. Dat dagboek groeide, samen met mij. Naarmate ik ouder werd, schreef ik minder over de dingen die ik meemaakte en steeds meer over wat er in mij omging: gedachten, emoties, ideeën, hele hersenspinsels.

Voor mij was de motivatie om opnieuw in een dagboek te beginnen schrijven, de nood aan het ordenen van mijn gedachten. Dit heeft mij enorm geholpen om inzichten te verwerven over wie ik ben en waar ik voor wil staan.

gedachten schrijven

Omdat gedachten er leuker uitzien in kleurtjes schrijf ik voornamelijk met gekleurde fineliners, fleur de pagina wat op met wassitape en voeg er soms een inspirerende quote aan toe. Ook prenten uit tijdschriften, een leuk kaartje dat ik kreeg, vondsten uit de natuur, … kunnen een plaats krijgen tussen mijn gedachten en zo mijn journal wat meer uitstraling geven. Wat het natuurlijk leuker maakt om later terug te bladeren!

♥ Collage/moodboard

Aan het begin van een jaar maak ik een moodboard om mijn ‘plannen’ voor het komende jaar vorm te geven, maar ook tussendoor gebeurt het dat ik mijn emoties, gedachten of ideeën liever in beelden giet dan in tekst. En zo begon ik dus in mijn journal ook collages en moodboards te verwerken.

collage

In de meeste gevallen gebruik ik een basis van wit papier waar ik zelf kleur aan geef met schildertechnieken, kleurpotloden, krijt of wasco. Daarboven werk ik met prenten uit tijdschriften, voeg er eigen tekeningen aan toe of werk, zoals op de foto hierboven, met handlettering of kalligrafie. Terugkijken naar deze werkjes is voor mij vaak ook een grote inspiratie.

♥ Eigen tekeningen

Soms volstaan beelden uit tijdschriften niet. Meestal gaat dat bij mij over impressies die ik wil vastleggen na meditaties, rituelen of dromen. Dan haal ik mijn eigen tekentalent boven en krijg je creaties zoals deze hieronder.

eigen tekeningen

Ook bij tekeningen werk ik graag met verschillende materialen: kleurpotloden, fineliners, krijt, verschillende soorten verf, houtskool, … Het ene materiaal leent zich al beter voor mijn dagboek dan het andere. Houtskool is bijvoorbeeld minder handig omdat dan heel wat pagina’s in mijn dagboek onder de houtskool zitten, ook al fixeer je achteraf.

♥ Pakkende passages uit boeken

Mijn dagboek is ook een bron van inspiratie. Als een passage uit een boek mij grijpt, inspireert en ik het wil bewaren dan noteer ik het in mijn dagboek. Soms doe ik dat eenvoudigweg door met een fineliner en wassitape te werken, soms werk ik met prenten of ik maak er een eerste handletteringwerkje van.

passages uit boeken

♥ Inspirerende tekst

Niet alle teksten hoef ik zelf te schrijven, soms vind ik ze gewoon in een tijdschrift of op het internet. Mooie composities neem ik graag over. Het warm water uitvinden hoeft niet altijd. Een beetje plak- en knipwerk, daar ben ik dus niet vies van. En zo heb je een mooie inspirerende pagina meteen in je dagboek staan.

inspirerende teksten

Dat weerhoudt mij er natuurlijk niet van om zelf ook teksten op de computer te maken, deze te printen en verder te versieren met wat mijn tijdschriften of eigen fineliners kunnen aanleveren. Of ik schrijf ze gewoon over in mijn mooiste kalligrafiehandschrift – en met behulp van een pen!

♥ Handlettering

Onlangs heb ik handlettering ontdekt dankzij Iris. De werkjes die zij maakte, vond ik zo leuk dat ik er zelf ook mee begon. Eerst baseerde ik mij op mijn eigen handigheid met kalligrafie en tekenen, maar ondertussen heb ik ‘Handlettering doe je zo’ van Karin Luttenberg aangeschaft. En daarmee heb ik geleerd hoe je met een potlood, gum en fineliner heel leuke pagina’s kan creëren.

handlettering

Handlettering gebruik ik in combinatie met collages en moodboards, maar ook op zichzelf om mijn dag in een zin samen te vatten. Geef toe, het is leuker dan een lijntje in balpen in je eigen saaie handschrift.

Meer art-journaling

♥ Toegangskaartjes en andere herinneringen

Als tiener vond ik niets leuker dan alle toegangskaartje, servietjes en andere ongein te verzamelen om de herinneringen vast te houden. Tegenwoordig ben ik niet meer zo’n verzamelaar, maar sommige toegangskaartjes zijn zo mooi dat ik ze wel wil bijhouden. Daarom zou ik dus eens willen experimenteren met allerlei herinneringen die je in een dagboek kan bewaren.

toegangskaartjes en herinneringen
Klik op de afbeelding om naar de website van de maker te gaan.

♥ Mixed media

Eigenlijk betekent deze term: verschillende media gebruiken om een kunstwerkje in je journal te maken. In zekere zin doe ik dit al, voornamelijk in mijn collages en moodboards. Toch is dit bijvoorbeeld wel van een ander niveau en het lijkt mij minstens even leuk om zoiets te creëren.

mixed media
Klik op de afbeelding om naar de website van de maker te gaan.

♥ Travel Journal

Wij zijn geen grote reizigers, dus een dagboek vol krijgen met alleen maar reisposts zal mij nooit lukken (tenzij dit een tienjaren project wordt ofzo). Terwijl vakanties eigenlijk ideale momenten zijn om heerlijk in je journal te werken, laat ik het in die periode net helemaal links liggen. Maar wanneer ik al die leuke travel journals zie, begint het te kriebelen om toch eens aan de slag te gaan!

travel journal
Klik op de afbeelding om naar de website van de maker te gaan.

Heb jij nog schitterende ideeën voor een journal? Laat gerust wat inspiratie achter!

7 Replies to “Inspiratie | journaling”

 1. Jij maakt er werkelijk een kunstwerk van. 🙂
  Dat lijkt mij fijn om na een aantal jaar nog eens terug te lezen.
  Ik krijg hierdoor ook vaak zin om er weer aan te beginnen. Maar vaak haak ik nog voor de helft voorbij is, alweer af. Wat ik dan weer erg jammer vind.
  Deborah onlangs geplaatst…Kleine Krijger K.O. …My Profile

  1. De laatste tijd haal ik er veel voldoening uit om zo te werken. Meer dan vroeger gewoon teksten schrijven. Dat doe ik hier op mijn blog wel 😀 Jij hebt dan weer je foto’s waarin je creativiteit kruipt en die ik nooit zo goed zou kunnen maken 😉

 2. Waaaauw, zo tof! Ik deed dit als kind ook wel maar nu totaal niet meer. Ik schrijf bijna niets meer, doe alles met de computer. Als ik jouw werkjes zie dan denk ik waaauw, dat is toch veel leuker dan zo’n getypt documentje.
  Ik vrees alleen dat ik zo snel schrijfkramp krijg 🙂

  1. Ik werk eerlijk gezegd ook in stukjes hoor. Als ik tekst schrijf, zijn het max 2 kantjes. Al de rest werk ik in stukjes omdat je toch niet alles in een keer kan. Het hoeft ook geen blad per dag te zijn 😉 anders voel ik mijn handen ook niet meer. We zijn wel het computertijdperk gewend!

 3. Dit ziet er supergaaf uit, toen ik pas begon met tekenen, heb ik in 2008 onze Costa Brava vakantie vast gelegd in zowel potlood met name als met foto’s, maar ik moet eerlijk zeggen, dat ik het dagboekje wat ik nu heb, zelf getekend, hoe slecht ook soms? het meest leuk vind om in terug te kijken dan de foto’s, hahaha

  Dit is allemaal prachtig en ergens wil ik dat ook meer gaan doen weer, tegelijk zo weinig uren in een dag, mee beheren in een haakhoekje, zelf haken, het tekenen wat allang stil ligt laat staan in dagboeken werken, daarom heb ik mijzelf een cadeau gegeven, wat heet: Elke dag een vraag, en ja dat is op datum, en voor 5 jaar lang… ik ga zien hoelang ik dit vol ga houden, hahaha

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Mix’n Match 2My Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.