Het verbod op pesticiden laat een mens zoeken naar nieuwe mogelijkheden om onkruid te verwijderen van grote oppervlakten. Een van die oplossingen is een gasbrander. Maar op een warme zaterdagochtend deed een ongelukje met die brander ons hart een paar slagen overslaan.

Tijdens het opruimen in ons huis kijk ik door het raam en zie een donkere rookwolk uit de haag tussen onze voortuin en de voortuin van de buren komen. Snel loop ik naar de voordeur om te kijken wat die wolk veroorzaakt. Een hitte komt mij tegemoet. Mijn Lief rent naar onze garage om een tuinslang te grijpen en roept dat ik de brandweer moet bellen. Ik gooi alle deuren dicht die ik open zie staan. De haag staat namelijk net geen halve meter van ons huis af. Ik gris een telefoon van het aanrecht en bel 112. Zo rustig mogelijk probeer ik de hulpdiensten uit te leggen wat de situatie is, maar ze lijken de ernst eerst niet te vatten. Pas wanneer ik lichtelijk in paniek gil dat de haag aan ons huis grenst, valt de euro ook bij hen. Als ik nu nogmaals uit het raam kijk, zie ik overal vlammen en rook. Ik hoor hoe mijn Lief en de man van de hulpdiensten bijna tegelijk roepen dat ik weg moet uit het huis.

Langs de voordeur is ontsnappen geen optie meer vanwege de rook en de vlammen. Snel gris ik Amélie uit haar box en loop de tuin in. Ondertussen zijn er van overal mensen toegestroomd. Mijn hart bonst in mijn keel en de tranen prikken in mijn ogen. Ik vrees voor ons huis, waar we zo lang voor gewerkt hebben en al zoveel energie in hebben gestoken. Maar nog meer vrees ik voor de vlammen en de hitte die mij nu ook tegemoet waaien. Er is geen andere uitweg uit onze tuin dan langs de voorkant, waar het vuur is. Gelukkig nemen een paar mensen Amélie over en kan ik over de afsluiting klimmen. Zodra ik mijn dochter weer in handen heb, druk ik haar tegen mij aan. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om haar nu nog los te laten. Een overbuur komt naar mij toe en neemt me mee naar binnen, bij haar thuis. Ik kan Amélie voeden, wat drinken en zelf tot rust komen. Zij verwittigt mijn Lief en houdt me verder gezelschap. Onze honden zitten ergens in de tuin verscholen onder een struik. Ik hoop dat ze veilig zijn.

Blussen

In de tussentijd zijn veel van onze buren ook buiten gekomen. Met hun hulp kan het vuur dat in de haag is geslagen getemd worden. Wanneer de brandweer arriveert, is het grootste gevaar geweken. Er wordt nageblust en gecontroleerd.

We nemen de schade op en noteren: twee gebarsten ramen, de bekleding van de dakgoot afgevallen, bloembakken gesmolten en een gesmolten rolluik bij de buren. De haag is ten dode opgeschreven en ook het gras in onze voortuin is zwart. Mijn Lief heeft een brandwond in zijn hals, maar verder is er niemand gewond. De schrik voor vuur zit er nu even goed in, maar al bij al zijn we er nog goed vanaf gekomen.

Ik besef nu vooral hoezeer wij boffen met de mensen rondom ons. Ze zijn meer dan goud waard!

12 Replies to “In vuur en vlam”

 1. Poeh heftig meis, hoe snel het vuur zich dan verspreid hé! Gelukkig was het redelijk snel onder controle. Hier anderhalve maand geleden een auto in de nacht die in de brand stond met knallen en al. Ik had J. net vast om de nachtvoeding te geven, deed dit trillend en liet haar echt even niet los.

  1. Oef ja, een auto is ook zo gevaarlijk. Ik zou ze ook goed vastpakken dan!
   Het gaat heel snel. Ik heb op mijn werk een opleiding gekregen over wat je moet doen als het brand waarbij we filmpjes hadden gezien enzo, maar als je het in het echt ziet… wow, dat is echt eng!

 2. Wat een verhaal! Ik schrik me rot! Je bent echt ontsnapt aan het vuur, als je een tikje banger of slaperiger of… geweest was, had dit helemaal anders kunnen aflopen, uit je verhaal te horen. Wat een geluk dat ook de fysieke schade erg goed meevalt…

  1. Ik denk dat vooral mijn Lief heel snel gereageerd heeft. En dat we geluk gehad hebben dat zoveel mensen geholpen hebben. Dat is tegenwoordig ook geen evidentie meer.

 3. Poeh he, dat is absoluut schrikken, daarom ben ik ook heel voorzichtig met vuur, zo eng, kan zo snel gaan…

  Gelukkig is het alleen materiële schade en ja, vrienden ook zijn het buren… heel belangrijk!

  Ik ben blij dat het zo goed afgelopen is.

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…The new ride.My Profile

 4. Ik had het al gelezen op Instagram maar toch blijft het heftig hoor. Vuur kan zich zo snel verspreiden… Ik kan het me in die mate als bij jullie niet voorstellen. Ooit hadden mijn lief en ik een ongelukje op een festivalcamping, waarbij een gasfles omviel en er grote steekvlammen waren, het gras begon ook meteen te branden. Maar mijn lief heeft het toen uitgekregen voor er grote schade was. Hij had ook wel een verbrand been en zijn wimpers waren weg (zeer raar!). Ik herken dus wel de snelheid waarmee alles gebeurt, eng en onwerkelijk!

 5. Teetje, nu ik het lees komt het nog meer aan dan in je emailtje… Dat moet echt schrikken zijn geweest zeg… Je weet nooit wat vuur kan doen. Blij dat het toch goed is afgelopen<3

 6. Zo dan schrik je! Gelukkig is het goed afgelopen en is de schade beperkt gebleven, al is die brandwond voor manlief wel erg vervelend. Ontzettend fijn zulke behulpzame, snel reagerende buren!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.