Het jaarwiel draait door en stilaan zijn we in de maand oktober aangekomen. Na de viering van de herfstequinox zijn we in een tijd aanbeland die ruimte maakt voor zelfreflectie en bezinning. Oktober is daar dus de ideale maand voor. Opruimen is ook een thema dat in de maand oktober aan bod komt: overbodige dingen eruit gooien. Afscheid nemen van die dingen die je niet meer nodig hebt. De goede dingen koesteren en bewaren. Ruimte voor ‘nieuw’ is er niet echt. Dit is een tijd waar je even met het ‘oude’ bezig gaat zijn.

Leuk is het dan om initiatieven te ontdekken die hierop inspelen. Deze maand zijn er specifiek twee die mijn aandacht trokken en waar ik met plezier aan deelneem:

D’ruitdaging

Opruimen is het centrale thema van dit initiatief van Yourganize. Je besluit voor je eraan begint hoeveel dingen je uit je huis wilt gooien. Het gaat telkens om gebruiksvoorwerpen, niet om etenswaren, cosmetica, verzorging, … Elke dag krijg je in je mailbox een leuke uitdaging die je helpt om je huis op te ruimen. Gisteren was het de bedoeling om de lege dozen te gaan opruimen.

Wie zin heeft om alle ongebruikte voorwerpen en het teveel aan spullen weg te werken, kan hier een heel leuke en motiverende uitdaging vinden!

Buy Nothing New Maand

okto

Een ander initiatief is de Buy Nothing New Maand. De bedoeling zit reeds vervat in de naam van het initiatief: koop niets nieuws! De regels zijn wel een beetje anders dan enkel ‘niets kopen’.

Wat wel?
Tweedehands kopen, weggeven, ruilen, delen, lenen, huren, zelf maken, repareren, opleuken & herontdekken. Vergeten kledingstukken opnieuw gaan dragen, blij worden van teruggevonden spullen, geld besparen en leuke  ervaringen opdoen.

Wat niet?
Spullen gloednieuw kopen (op eten & drinken, medicijnen en cosmetica na).

Dat is alles.

De Vegan Challenge

Een andere uitdaging waar ik aan mee doe, die minder met oktober te maken heeft, is de Vegan Challenge. Deze challenge daagt je uit om de hele maand oktober veganistisch te eten, dit wil zeggen: geen dierlijke producten op geen enkele manier. Ook geen mayonaise, bouillon, e-nummers met dierlijke oorsprong, gelatine, etc. Dit om eens te proberen hoe veganistisch leven je bevalt en of je het zou kunnen inbouwen in je leven. Ik doe mee zonder mijzelf al te veel verplichtingen op te leggen. Het is echt een proefmaand om te kijken hoe het gaat. Ik maak gewoon de producten op die in huis staan en schakel daarna over op het aankopen van veganproducten. Ik ben heel benieuwd waar dit me zal brengen!

Aan welke uitdagingen doe jij mee deze maand?

7 Replies to “Oktoberse uitdagingen”

 1. Elena, ja klopt, ik doe ook mee met D’ruitdaging omdat ze dingen benoemd waar ik nooit aan zou denken! Dus zeer veel inspiratie!!

  Jenn, nou, dat is ook al een mooie! Voor veel mensen een uitdaging, stilaan lukt mij dat wel vrij goed 😀 Ik ben nog niet geplooid voor buy nothing new!

 2. De eerste twee die je noemt doe ik ook aan mee, maar ik vind het vooral leuk om elke dag zo’n onderwerp langs te zien komen in mijn mail. Niet dat ik alles op die specifieke dag doe, en sommige dingen kan ik ook niet doen omdat ik dat soort spullen niet heb, maar het is toch wel een inspiratiebron 😛
  Maar nieuwe spullen krijg ik toch wel deze maand, aangezien ik a. jarig ben (en niet alleen maar eten heb gevraagd…) en b. een verhaal van mij in een boekje is verschenen dat ik gratis krijg. Van de dingen die ik echter tot nu toe wilde kopen, realiseerde ik me dat ik ook nog wel iets anders heb wat ik in de plaats daarvan kan gebruiken! Scheelt geld, tijd (winkelen kost tijd…) en ruimte 😛

  Ga je ook nog verder over deze challenges schrijven?

   1. Ben benieuwd 🙂
    Ik heb ook nog niet alles gedaan hoor 😉 In plaats daarvan heb ik andere dingen opgeruimd. Dan kan ik volgende week even terugkijken naar de onderwerpen die ik nu oversla.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.