Al even werd ik steeds weer met het vraagstuk geconfronteerd wat meditatie voor mij nu eigenlijk inhoud. Mensen plaatsen zoveel dingen onder de noemer meditatie dat ik er gek van werd. Ik had in eerste instantie de neiging om alles wat niet in mijn straatje paste, gewoon uit de noemer meditatie te gooien. Dat leverde heel wat frustratie op. Dus nam ik dit woord even onder de loep. Wat is meditatie voor mij nu eigenlijk?

Meditatie is een unieke manier om je geest te zien in zijn meest naakte vorm. Als je mediteert, ben je aanwezig bij wat er op dat moment met je gebeurt. Je moet omgaan met de moeilijkheden, het ongemak, de strijd. Je hebt geen keuze. Op die manier leer je jezelf echt goed kennen, in al je goedheid en je imperfecties, en je daarmee op je gemak te voelen. Natuurlijk weet je ook zonder te mediteren voor een deel best wie je zelf bent. Ik hoor mensen vaak zeggen dat zij meditatie niet nodig hebben, want: “Ik leef al twintig, dertig, veertig, vijftig, zestig, zeventig jaar met mezelf.”
Maar als je ze dan tien minuten laat zitten, op hun ademhaling laat letten en op de gedachten die opkomen, zeggen ze na afloop : “Dat was echt moeilijk!”
Ze weten niet hoe ze ze bij zichzelf moeten zijn zonder een object om zich toe te verhouden. Sommige mensen zeggen: “Ik hou van schilderen. Dat is mijn vorm van meditatie.” Maar als je schildert, concentreer je je op je schilderij. Dan sta je niet een-op-een in contact met je geest.
~Ethan Nichtern in Happinez

Zelfonderzoek

Ethan Nichtern verwoordt het in de laatste editie van Happinez volgens mij zeer goed. Meditatie is een manier van observeren, van kijken naar jezelf, maar vooral van aandacht geven aan alles wat er binnen in je speelt. Waar mensen meditatie soms als bidden zien, zie ik dat helemaal niet zo. Bidden is in gesprek gaan met God. Bij meditatie ga je op de een of andere manier in gesprek met jezelf.

Zelfonderzoek is daarbij voor mij het belangrijkste aspect. Je staat open voor alles wat er kan gebeuren, zonder oordeel, zonder verwachtingen. Je geest staat open voor jezelf. En toevallig doe je daar dan inderdaad soms de meest interessante ontdekkingen.

Zoveel manieren

Wanneer mensen het over meditatie hebben, kunnen ze heel veel bedoelen. Zelf maak ik een onderscheid tussen een aantal verschillende soorten van mediteren.

  • Bij visualisatie ga je bepaalde beelden vormen in je hoofd. Het idee is dat je van een gedachte een beeld maakt in je hoofd. Deze techniek kan gebruikt worden om bijvoorbeeld rustiger te worden, jezelf sterker te voelen, zelfvertrouwen te vergroten, … Binnen mijn idee van meditatie is visualisatie vooral een interessante vorm om te gaan onderzoeken hoe je tegen bepaalde dingen aankijkt. Wanneer je gedachten omzet in beelden, kan je interessante dingen ontdekken.
    Louis Hay, Deepak Chopra en Jospeh Murphy gebruiken ze vooral om dingen te laten manifesteren. Dit valt voor mij niet meer onder meditatie.
  • Een pathworking is eigenlijk een verlengde van de visualisatie. Bij een pathworking wordt je een bepaalde wereld binnen geleid door middel van visualisatie. Pathworkings beginnen vaak met het afdalen van treden en door een poort lopen. Op die manier wordt je geest voorbereid op hetgeen zal komen. In een pathworking laat de begeleidende stem vaak ‘hiaten’ vallen die je geest zelf kan invullen. Wie op dat moment goed observeert, kan antwoorden vinden van zichzelf op soms moeilijke levensvragen. Zo’n hiaat is bijvoorbeeld dat je iemand ontmoet, er een gesprekje mee voert, maar dat de begeleidende stem je niet vertelt wat er gezegd wordt, maar hier een stilte laat vallen. Je geest zal dan automatisch het gesprek zelf voeren. De antwoorden die daaruit komen, kunnen je heel wat bijleren over jezelf.
  • Trancereizen is een andere vorm van meditatie waarbij antwoorden kunnen gegeven worden op vragen. Je vergaart vooral kennis over jezelf. Trancereizen kunnen op verschillende manieren gemaakt worden: met begeleidende stem of enkel begeleiding van een slaginstrument. Een begeleidende stem kan je gedurende de hele reis vergezellen. Een slaginstrument werkt heel diep door op je onderbewustzijn en kan zelfs zonder begeleidende stem een heel krachtige reis veroorzaken. Het eindpunt is dat je meer leert over jezelf.
  • Oosterse meditatie is een onderdeel van meditatie waar ik eigenlijk het meeste in ‘geloof’. Hieronder kan je vele tradities en technieken scharen, maar allen oefenen ze de geest in aandacht en leven in het nu. Mindfulnessmeditatie is gebaseerd op een van de Oosterse meditatietradities. De toewijding en concentratie die ze vraagt, schrikt veel Westerse mensen af en ze geloven dat ze hun geest moeten leeg maken. Waar het veelal echter om draait, is observatie, concentratie en focus.

Meditatie in het Nu

Persoonlijk gaat mijn grootste voorkeur uit naar Vipassana meditatie en mindfulnessmeditatie (de laatste is gebaseerd op de eerste). Beide technieken hebben de ademhaling als uitgangspunt. Deze meditatie heeft niet werkelijk een doel. Ze kan rustgevend of stressreducerend werken. Ze kan je concentratie en je focus vergroten. Ook is het mogelijk dat je je beter in je vel voelt en meer zelfvertrouwen krijgt. Maar dit zijn bijwerkingen van het beoefenen van de meditatiepraktijk. In wezen ga je mediteren om in het Nu te zijn.

Als ik het verhaal van Ethan Nichtern terug bekijk, is dit ook de manier waarop ik het meeste leer over mezelf. ‘Ik’ is namelijk heel veranderlijk. Het is geen vaststaand concept en is voortdurend in verandering. Je kan jezelf misschien een stukje leren kennen, maar vasthouden aan de ideeën over jezelf is geen mogelijkheid wanneer je werkelijk in het Nu wil leven. Daarom is meditatie een mooie manier om terug open in het leven te staan.

Hoe zien jullie meditatie?

4 Replies to “In gesprek met jezelf”

  1. Mooi artikel! Love it. Meditatie in het Nu is iets wat ik regelmatig doe. Heel wisselend hoe dat verloopt, maar ik vind het wel de fijnste manier van mediteren. Pathworking doe ik af en toe vind ik ontzettend mooi altijd. Ik ben iedere keer weer helemaal verbaasd wat ik meemaak, voel, hoor en zie. Heel indrukwekkend.
    Marion onlangs geplaatst…Gratitude Is The Best Attitude + WinactieMy Profile

  2. Ik geloof dat ik het hetzelfde in mijn hoofd zitten heb als jij. Zelf gebruik ik vaak de pathworkings die ik tegenkom, omdat die afgelijnd zijn, deze helpen mij ook gegrond te blijven. Voor de rest doe ik vrije ademhalingsmeditaties, bij deze kan ik soms wel schrikken wanneer plots de bel gaat dat de meditatie ten einde is 😉

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.