In het laatste jaar van de opleiding ‘sociaal werk’ kreeg ik de gelegenheid om op studiereis te gaan naar Belfast. Ik greep deze kans met beide handen en bracht een geweldige week door in het Noorden van Ierland waar ik op de The Giant’s Causeway een stukje van mijn hart achter liet. Toen we onze huwelijksreis voorbereidden, twijfelde ik dan ook geen moment. Mijn man wilde ook wel eens naar Ierland gaan, dus besloten we om in het Oosten rondom Dublin een weekje te vertoeven. Meer dan ooit nam het land met zijn mystieke landschappen zijn plaats in mijn hart in.

Ruw en ongerept

Twee streken in Ierland heb ik ondertussen mogen bezoeken en bij beide heb ik de indruk dat de natuur nog een ruwe, ongerept stukje land is. Waar in Noord-Ierland het ruwe werkelijk overheerst, vond ik in de Wicklow Mountains – in het Oosten – de ongereptheid van de natuur overweldigend.

In Noord-Ierland is het vooral de Giant’s Causeway die mij overweldigd heeft. Wat een prachtig stuk natuur! Deze rotspartij ligt aan de Noordkust van Ierland. Het waait er ongelofelijk. Het verhaal rondom deze plek is ook weer typisch Iers. Volgens de legende zouden twee reuzen ruzie met elkaar hebben. Een daarvan is de bekende Finn Mac Cool, een Ierse reus. De andere, Schotse reus, bedreigt Ierland. Finn gooit rotsblokken de zee in om een brug te bouwen naar Schotland waar hij zijn rivaal wil uitdagen. Slecht idee, want de andere reus blijkt vele malen groter en sterker. Finn wordt gered door zijn vrouw, die hem vermomde als een baby. Toen de rivaal van Finn hem zag, verkleed als baby, kreeg hij schrik. Als dit de baby was, hoe groot zou de vader dan wel niet zijn? Hij staakte zijn pogingen om Ierland in te palmen en verdween. The Giant’s Causeway is een overblijfsel van de brug die Finn bouwde.

Glendalough
Glendalough National Park – Wicklow Mountains
Giant's causeway
Giant’s causeway – Noordkust Ierland

Cultuur en folklore

De Ieren hebben een ongelofelijk rijk verleden, wat ook een rijke culturele beleving oplevert wanneer je in Ierland bent. Je kan talloze musea bezoeken, prachtige bouwwerken terugvinden – recente en verder terug in de tijd – en in de pubs word je getrakteerd op een staaltje Ierse cultuur. Wie in de weekends een pub binnenstapt, zal gegarandeerd getrakteerd worden op een live band die je aan het dansen krijgt. Sommige pubs hebben er een sport van gemaakt om toeristisch interessante optreden te geven. En in elke pub kan je genieten van het culinaire Ierland.

Ierland is lang een Britse kolonie geweest en dat merk je wel in de keuken. Fish and chips, hamburgers en Brits georiënteerd ontbijt zal je zeker tegenkomen. Een portie bonen en worst is niet gek in Ierland. Continental breakfast is in veel plekken niet meer dan toast met ei, dus wie geen fan is van de Britse ontbijtcultuur zal regelmatig eens teleur gesteld worden. Maar de Ieren kunnen wel goochelen met eieren, dus er is altijd een alternatief voor worst, spek en bonen!

muziek
Muziek in een Ierse pub
murals
Murals in Belfast

Wat ik echt geweldig vind aan Ierland is de folklore. Ierland is heel rijk aan mythen en legenden. De vele verhalen kleuren de Ierse folklore werkelijk in vele kleuren. Kabouters, feeën, geesten, … Ze hebben allen het Ierse land bewoond. Volgens de Ieren wonen ze trouwens nog steeds in Ierland, verborgen in de heuvels. Daar waar de mensen zelden komen. Voor je het weet, sta je op een elfenheuvel en wordt je de tijd in gekatapulteerd. Of word je honderden jaren later wakker.

Het is niet ongewoon onder de Ierse bevolking om in geesten te geloven. Toen we in een van onze hotels de dame achter balie vertelden over ons bezoek aan Wicklow Prison en de geesten die er zouden ronddwalen, vroegen we langs onze neus weg of zij daarin geloofde. “Natuurlijk,” was haar antwoord, “wie gelooft er nou niet in geesten.” We keken elkaar een beetje verbaasd aan, ik en mijn man, want in België ben je gek als je in geesten gelooft. Maar niet in Ierland, het schone Ierland!

kabouter
De pot met goud aan het einde van de regenboog

Gastvrijheid

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe gek ik ben op de Ieren. In mijn beleving zijn het ongelofelijk gastvrije mensen. Het zijn eilandbewoners, dus je krijgt vast niet veel over hen persoonlijk te horen, maar ze laten geen kans onbenut om je als toerist de weg te wijzen. Onze huwelijkreis was niet gepland. Wij hadden gewoon onze vliegtickets geboekt, een auto gehuurd en de eerste twee nachten in een hotel geboekt. De rest zouden we wel zien.

Geen moment zaten we om een hotel verlegen. Kwam je in het ene hotel en vertelde je waar je heen ging, boekten ze meteen een volgend hotel voor je. Een van onze laatste dagen brachten we door in Enniskerry waar de receptioniste voor ons een tafeltje boekte in de pub ‘Johnny Foxes’. Ze had door gegeven aan de mensen die daar werkten dat we op huwelijkreis waren. Terwijl wij genoten van een heerlijke maaltijd, speelde een band Ierse volksliedjes. Plots droegen ze een liedje op aan ons, want dat hadden de mensen van de pub hen doorgegeven. Enkel in Ierland, toch?

pub
Gezellig tafelen in een pub

Welk land heeft jouw hart gestolen?

19 Replies to “Ik verloor mijn hart in Ierland”

 1. Mijn man is erg vaak in Ierland – en vooral in Dublin – geweest, en ik wil er zo ontzettend graag ook naartoe! Ooit, als we weer geld hebben … Hij zou het liefst in Dublin wonen geloof ik 😉 De murals in Noord Ierland schijnen erg mooi te zijn, maar hij weet niet of hij daar echt nog een keer heen wil; misschien is het omdat hij daar een keer vlak voor de oranjemars en zo was, maar de sfeer was er heel erg drukkend.

  Voor mezelf zijn het nu vooral Oostenrijk (veel mooie vakantieherinneringen) en Engeland die mijn hart gestolen hebben, al zou het me dus niets verbazen als die laatste een keer ‘vervangen’ wordt door Ierland 😉

  1. De murals zijn heel indrukwekkend, vind ik zelf en de sfeer is in sommige wijken nog steeds vreemd. De oranjemars zal er zeker wel een rol in gespeeld hebben. Volgens mij zijn dat heel lastige momenten daar.
   Als je van Engeland hield, dan zal Ierland je vast ook wel bekoren. De cultuur lijkt wel wat op elkaar (overheersing duh!). Ik ben benieuwd wat je van Ierland zou vinden!

 2. Ik sluit me bij je aan. In 2014 6 weken door Ierland getrokken met de rugzak en tent en mijn hart er verloren. Daarna trok ik 6 weken door Schotland. Qua natuur veel indrukwekkender dan Ierland, maar de mensen zijn bijlange zo hartelijk niet als de Ieren. In 2015 ben ik opnieuw 2 weken in Ierland geweest. Ik zie het wel zitten om daar een jaarlijkse traditie van te maken. :p

 3. Wij gaan dit jaar naar Dublin en na het lezen van dit blogje heb ik er nog meer zin in!
  Welk land heeft mijn hart gestolen… het zuiden van Frankrijk en ook wel een beetje Italië. Mocht ik de lotto winnen wil ik zeker een villa met zwembad (natuurlijk) in het zuiden van Frankrijk… mooi weer… de vele kleine pittoreske dorpjes… de natuur… de vriendelijkheid…

  1. Oh heerlijk zeg! Doen jullie een citytrip? Ik ben benieuwd hoe het je bevalt!
   Frankrijk, ik weet niet zo of ik van dat land hou. Ik ben er nog niet zo vaak geweest, maar helemaal charmeert ben ik nog niet. Al vind ik Frans wel een mooie taal 🙂

 4. Oh wauw Saar, dat was een super magische reis dus 😀 En welk land heeft mijn hart gestolen, dat weet ik nog niet, iets zegt mij dat ik daar nog niet geweest ben, en dat zijn twee plekken eigenlijk, 1. Schotland, Sutherland County natuurlijk, maar Ierland staat ook hoog op mijn lijstje en dan op zoek gaan naar ‘Tara’ wat voorkomt in Gejaagd door de Wind, dat schijnt ook echt te bestaan, ze gaat in deel twee daar dan ook naar toe…

  X

  1. Je bedoelt Hill of Tara? Waar de Ierse koningen vroeger zetelden. Ja, dat bestaat. Daar zijn we ook geweest. Prachtige plek, persoonlijk vond ik de morigann daar zeer sterk aanwezig, dus best een plekje voor jou!
   Er staan foto’s van op mijn facebook 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.