Ik had mijn Reading Challenge voor dit jaar bewust laag gehouden: dertig boeken lezen is voor mij geen hoge doelstelling. Maar ik had erop gerekend dat lezen moeilijker zou worden als mijn kleine meid er eenmaal was. Dat was niet slecht gezien van mezelf. Mijn Goodreads account werd een stuk rustiger na de geboorte van Amélie.

De eerste weken profiteerde ik van elk rustig moment om bij te slapen. De gebroken nachten waren talrijk en als Amélie sliep, dan probeerde ik ook wat bij te slapen. Toen de scherpe randjes eraf waren, kon ik op die rustige momenten ook bijtanken door eens een boek erbij te nemen. En zo las ik tijdens het eerste deel van het jaar toch een aantal bladzijden weg.

Dankzij de tijd die ik de laatste maanden van mijn zwangerschap had en de boeken die ik tijdens mijn verlof kon lezen, haalde ik mijn Reading Challenge al voor het jaar halfweg was. Maar toen moest ik terug aan het werk…

zorgen voor jezelf

Ik werk fulltime en ben daarmee vijf dagen van huis. In het weekend probeer ik het huishouden een beetje in te halen. Niet zo heel verschillend van hoe ik voor Amélie mijn tijd indeelde. Natuurlijk komt er nu ook een klein meisje bij kijken, maar voor beebje er was, was ik veel meer van huis en was mijn tijd ook gevuld met meer sociale activiteiten. ’s Avonds is er eigenlijk best tijd om te lezen, want Amélie gaat meestal tussen acht en negen uur slapen. Er blijft dan best nog een uurtje over om te lezen.

Als tijd niet het probleem is, wat dan wel? Het probleem is mijn hoofd. Het lukt mij moeilijk om me te concentreren op een boek. Ik lees drie zinnen en ben daarna alweer vergeten wat ik gelezen had. Vaak begrijp ik niet meer wat ik gelezen heb. En dat is ongelofelijk frustrerend. Dus koos ik ervoor om ’s avonds nog een aflevering van een serie te kijken. Of een filmpje op te zetten. Want een boek lezen, dat lukte me echt niet.

Boek

Maar ik miste het lezen. Zonder boeken om in te verdwalen voel ik me mezelf niet echt meer. Ik wilde echt weer genieten van mooie zinnen en woorden zonder mezelf te frustreren over het feit dat ik het niet begreep. Ik wilde de leesflow weer te pakken krijgen. Dus ging ik eens bij mezelf ten rade: ik besloot om de televisie eens uit te laten en om een boek dat ik graag gelezen had te herlezen. Daarbij maakte ik het mezelf niet te moeilijk. Ik begon gewoon in een jeugdboek. En al telt het boek met moeite driehonderd pagina’s en heb ik daar twintig dagen over gedaan, lezen was geen verplichting maar werd weer leuk. Ik heb alweer zin in het volgende boek!

3 Replies to “Ik las nog eens een boek uit!”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.