Overal waar je in een groep komt, zal je mensen tegen komen waar je een klik mee hebt. Maar evenzeer kan je mensen tegen komen die je helemaal niet leuk vindt. Of die jou niet leuk vinden. Uit vriendelijkheid zal ik altijd beleefd blijven. Maar ik ben opgehouden met mensen te overtuigen om mij leuk te vinden. Either you like me, or not…

Erbij horen

Nadat ik jaren gepest werd, was de drang om ergens bij te horen ontzettend groot. Ik was ervan overtuigd dat ik een buitenbeentje was. Dat er niemand was zoals ik. Waar zou ik dus bij moeten horen?

erbij horen
Photo by rawpixel on Unsplash

Mijn verlangen was groot genoeg om me aan te zetten tot drastisch aanpassen. Waarschijnlijk was ik even goed als een kameleon in het onzichtbaar worden en mij aanpassen aan de groep. Ik wou zo graag dat mensen mij leuk vonden. Ik verlangde ernaar dat mensen ook eens naar mij opkeken. Een klein complimentje, wat erkenning, een ongedwongen gesprek. Zo graag wilde ik die dingen dat ik elke opmerking nauwgezet opvolgde.

Ik geloofde zelfs dat ik niet goed was, zoals ik was. Van iemand zoals ik konden mensen toch niet houden. Ik moest dus beter worden!

Mezelf kwijt

Jezelf extreem aanpassen heeft gevolgen voor je persoonlijkheid. Ik begon met dat aanpassen al in de lagere school, maar een krabbel in mijn dagboek in de middelbare school duwde mij in een stroomversnelling. Klasgenoten hadden mijn dagboek gestolen uit mijn tas. Ze hadden het gelezen en tegen mij gebruikt. Een meisje had het hen kunnen ontfutselen. In mijn dagboek had ze een brief geschreven met tips om minder gepest te worden. De tips gingen over kledij, hoe ik mijn haar moest dragen en wat ik wel of niet mocht zeggen. Nu had ik mijn dagboek terug en kreeg ik hulp. Dat was wat ik zag. Haar tips ging ik nauwgezet opvolgen.

liebsteraward bloggen

In de loop van de jaren deed ik dat bij elke opmerking die ik kreeg. Als iemand iets zei over mijn kleren, dan ging ik dat volgen. Zei iemand iets over mijn gedrag, paste ik me aan. Zo werd ik steeds meer het product van de mensen rondom mij. Ik raakte ook steeds meer in de war. Want wat voor A goed was, was voor L dan weer totaal verkeerd.

Mijn studiekeuze werd zelfs bepaald door wat medeleerlingen van mij vonden. Waar ik eigenlijk communicatiemanagement wilde gaan doen, koos ik uiteindelijk voor de opleiding tot leerkracht lager onderwijs. En daar kwam ik al gauw tot de conclusie dat ik in de loop van de jaren mezelf kwijt was geraakt.

Jij vindt toch ook niet iedereen leuk

Burn-out, depressie, het zijn labels. Ik kreeg ze niet, maar er waren wel vermoedens. Extreme aanpassing is niet goed voor je zelfbeeld en ook niet voor je welzijn. Toen ik uit de put krabbelde, ging ik ook op zoek naar mezelf.

dromen durven doen Luna

Oude patronen zijn echter moeilijk kwijt te raken. Ik bleef mensen plezier doen, omdat ik geloofde dat men mij dan ook leuker zou vinden. Een toenmalig vriendin vroeg me op een dag waarom ik altijd maar probeerde om iedereen te plezieren. “Jij vindt toch ook niet iedereen leuk?” was haar opmerking.

Daar had ik nooit bij stil gestaan, want eigenlijk vond ik wel iedereen leuk. Iedereen was voor mij een mogelijkheid om erbij te horen en geliefd te zijn. Ik had geen eigen mening over mensen. Ik was bezig met hun mening over mij!

Een beetje zelfliefde

Hoewel ik mezelf nog altijd niet leuk vond, besloot ik wel om meer mijn eigen mening terug te vormen. Langzaam durfde ik me uitspreken bij vrienden. Er was therapie, er waren zelfhulpboeken en langzaam aan vond ik mezelf terug. Dat was nodig, want hoe kon ik mezelf leuk vinden als ik niet eens wist wie ik was.

Ik hield op met kameleon spelen. Soms paste ik me nog aan, maar dat was uit beleefdheid. Met vallen en opstaan leerde ik mijn eigen mening verkondigen zonder meteen op ieders tenen te trappen.

bijna weekend

Er zijn tranen gevloeid, harde woorden gevallen. Ik heb me soms opgesloten. Soms liep ik zelfs weg bij mijn Lief. Ik leerde liefhebben. Ik bracht een hond groot. Een huishouden runnen, was geen ver-van-mijn-bed-show meer. Ik veranderde van werk als van onderbroek. En soms kon ik mezelf met mijn hoofd tegen de muur slaan voor de domme fouten die ik had gemaakt.

Beetje bij beetje kon ik in de spiegel kijken zonder kwaad te worden op mezelf. Beetje bij beetje kon ik zeggen dat ik mezelf toch een beetje leuk vond. En uiteindelijk kan ik zeggen dat ik hou van mij.

En daarom ga ik je niet proberen overtuigen

quote overtuigen

Na alle jaren die ik het gespendeerd met mezelf te haten en mezelf aan te passen, heb ik nu besloten dat ik geen tijd meer verspil om mensen te overtuigen dat ze me naar waarde moeten schatten. Ik ben wie ik ben, ik doe wat ik doe. Ik sta voor alles wat ik belangrijk vind. En als je het niet leuk vindt? Jammer, maar dan scheiden onze wegen zich hier.

Er zijn ondertussen genoeg mensen in mijn leven die mij wel naar waarde weten te schatten. Ik ben gek op hen en zij ook op mij. Met hoeveel ze zijn, maakt me al lang niet meer uit. Ze maken het leven alvast te de moeite waard!

7 Replies to “Ik ga je niet proberen overtuigen”

 1. Oh lieve Saar,

  Jij zit vanaf een afstand in mijn hart, al vanaf het begin dat ik jou vond en ook al ben ik er niet altijd, toch denk ik veel aan jou/jullie. Je bent mooi zoals je bent, ik ken de gevechten, iets wat wij delen, op elk onze eigen wijze en manier, net even anders, en toch de emoties blijven hetzelfde, liefde voor jezelf, dat is wat ik ook geleerd heb, en het overtuigen van anderen? Er hoeft er maar 1 te zijn die jou geweldig vind, en dat is jouw dochter in the end, en natuurlijk, ook jouw man 😉

  Laat ik, nu net, denken ik ga even een blog lezen, jij stond bovenaan, terwijl ik net een liedje op had gestart op youtube, welke? Nou luister zelf maar…

  SAY IT LOUD, SAY IT CLEAR!

  https://www.youtube.com/watch?v=uGDA0Hecw1k

  X

  PS, ik heb nog niets nieuws staan, dan hoef je niet te kijken nog 😉

  1. En ikzelf moet mezelf ook wel geweldig vinden hè 😉
   Ik denk ook vaak eens aan jou en jouw lieverds waar je over schrijft, hier en op je blog.
   Ik kijk regelmatig even bij jou, maar je hebt het duidelijk lekker druk 😉

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.