De vreemde blikken op terras, de opmerkingen van de mensen rondom mij en de discussies met mijn Lief, het waren redenen om mijn obsessie met social media een onder de loep te nemen. Ik besefte al gauw dat ik niet alleen mijn geliefden niet de tijd schonk die ze verdienden, maar dat ik zelf ook heel veel kostbare tijd verloor met social media. Tijd die ik kon investeren in lezen, bloggen of wandelingen met de hond. Tijd die ik ook kon besteden aan mijn Lief, aan vrienden of aan mijn huishouden. Na vier dagen in de bossen zonder internet op mijn smartphone daalde mijn gebruik al drastisch. En omdat ik daarna mezelf leerde om niet bij ieder leeg moment naar mijn smartphone te grijpen, bleek ik al gauw veel minder op social media door te brengen dan ervoor.

Zo las en postte ik ervoor dagelijks, zoniet meerdere keren per dag, op facebook, twitter en instagram. Op vandaag check ik een aantal keer per dag facebook en instagram, maar post ik enkel wanneer ik iets de moeite vind. Als je minder gefocust bent op het posten, breng je automatisch ook minder tijd door op social media.

Some you win…

Door op een andere manier met social media om te gaan, heb ik meer ruimte in mijn hoofd gekregen. Ik fixeer me niet meer op die dagelijkse posts die ik voor mezelf zou moeten maken. Vooral op instagram had ik daar vroeger last van. Ik maakte zoveel mogelijk foto’s, maar daar moest de kwaliteit voor inboeten. En het plezier dat ik eraan had ook. Nu kan ik die social media gerust los laten. Ik heb meer ruimte in mijn hoofd voor andere dingen: plannen enzo!

meditatie

Minder tijd doorbrengen op social media is ook meer tijd voor andere dingen. Zo kan ik meer tijd nemen om mijn blogs te schrijven – die ik ondertussen ook kwalitatiever beter vind – maar ook zit ik veel makkelijker in de leesflow. Mijn tablet hoeft namelijk niet naast mij te liggen en dus heb ik minder afleiding. En ook mijn huishouden loopt een stuk vlotter, want ook daar leiden de social media mij niet meer af!

Onder die ‘andere dingen’ horen ook mijn persoonlijke sociale contacten. Wanneer ik met vrienden afspreek, ben ik er veel meer met mijn hoofd bij. Die contacten worden dus in zekere zin intenser. Je besteed gewoon meer aandacht aan het gesprek dat je aan het voeren bent. Je neemt tijd om te luisteren naar de ander en om je eigen antwoord te formuleren. En dat zorgt gewoon voor een fijner contact en meer verbondenheid.

diner with friends

Ik zei het al: er is minder afleiding, ook op momenten dat je het eigenlijk zou willen. Zoals in de rij aan de kassa, of op het perron, of wanneer je je beurt afwacht bij de kapper. Dat zorgt ervoor dat ik meer pauzes heb in mijn dag en dus ook meer ademruimte. Het is een term en techniek uit de mindfulness waar veel mensen iets aan zouden hebben (en waar ik al eerste iets over schreef). Wanneer ik ergens moet wachten en normaal mijn smartphone zou grijpen om de tijd te doden, gebruik ik nu de tips die ik kreeg tijdens mijn mindfulnesstraining. Meer pauzes, meer ademruimte, meer rust in mijn hoofd.

Terwijl je daar zo aandachtig in de rij staat, zie je ook gewoon andere dingen. Je gaat mensen observeren, kijkt eens meer naar buiten of maak je een praatje met de persoon naast je. Door niet meteen naar die smartphone te grijpen ga je de wereld anders bekijken. Dat vind ik persoonlijk een mooie winst in mijn leven.

… some you lose

Minder social media heeft natuurlijk niet alleen voordelen. Ik ben heel eerlijk: het heeft ook zijn nadelen en er zijn wel wat dingen die ik mis.

zondag

Zo is het contact met medebloggers wel enorm verminderd. Momenteel loopt dit allemaal via de blogs van die personen waar ik eerder heel wat gesprekken had via Twitter. Ik weet niet zo goed meer wat er in die mensen hun leven speelt als ze er geen blogje over schrijven. En dat spijt me. Maar langs de andere kant, mijn persoonlijke sociale contacten zijn er wel op vooruit gegaan. Pro’s tegenover contra’s.

En zoals ik minder contact heb met medebloggers, ben ik ook niet meer van alles op de hoogte. Als mensen mij niet persoonlijk vertellen hoe het met ze gaat dan mis ik gewoon heel wat. Het moet al voorvallen dat ik het net op facebook of instagram zie. Als je dus echt wil dat ik iets weet, vertel het me gewoon.

Hoe gaan jullie om met social media? Vul gerust nog wat pro’s en contra’s aan!

13 Replies to “Ik doe het met minder social media”

 1. Zeer mooi! Iets waar ik al heel lang mee worstel. Ik wil het minderen maar aan de andere kant vind ik het ook gewoon leuk. Als alleenstaande vind ik het wel fijn om zo wat te kunnen chatten of zien waar mensen mee bezig zijn.
  Ik merk wel dat ik als ik minder dingen post, ik ook veel minder kijk.
  Snapchat is wel mijn nieuwe verslaving.

  1. Waarom ook niet? Als het jouw manier is om contacten te onderhouden dan hebben social media wel een meerwaarde. Lekker doen dan, beter dan je eenzaam zitten voelen of je vervelen. 🙂

 2. Bij mij wisselt het enorm. Ik heb net een periode gehad dat ik er amper op keek (behalve op Facebook, maar dat was dan niet blog-gerelateerd). Twitter gebruik ik toch vooral om andere bloggers te volgen enzo. Nu ik weer wat actiever bezig ben met bloggen, merk ik dat ik weer veel meer op sociale media bezig ben. (En ook blogs aan het lezen via bloglovin).
  Maar het is wel waar dat er al gauw veel tijd in gaat kruipen. Ik heb door m’n ziekte natuurlijk niet heel veel andere dingen zoals weggaan of vaak vrienden zien. Als ik dan eens iets leuks ga doen, en afspreek met mensen heb ik ook geen probleem om de hele tijd niet op mijn smartphone te kijken. Thuis is dat een ander verhaal, en op lege ‘wacht’momenten ook 🙂
  Sofie onlangs geplaatst…Getest: Rudolf kruidenbalsem van AmanpranaMy Profile

  1. Ik denk dat de functie van social media sterk afhangt van jouw persoonlijke situatie. Voor mij is het niet zo de belangrijkste manier om contacten te leggen of te onderhouden. Maar voor jou, kan ik me inbeelden dat ze die functie veel meer hebben. En dan is het ook niet zo erg dat je ze regelmatig gebruikt. Het is uiteindelijk een balans die je voor jezelf moet vinden 🙂

 3. Heel herkenbaar voor velen onder ons. Ik ben zelf soms geen haar beter. Laten we het eens zo bekijken, is dat sociale media een manier is om in contact te komen en te blijven met mensen, ook mensen die je weinig ziet. We hebben elk nood aan die contacten. Wanneer wordt het verslavend, denk ik, is als je onbewust aan die contacten een soort gevoel van ‘zoeken-naar-bevestiging’ plakt. Dat hebben we vaak niet door. We zien er geen graten in. Zelfs ook als we al onder de mensen zijn, als we op dat moment al persoonlijke sociale contacten hebben maar er geen aandacht voor hebben… Je vertelt het zelf. Vreemde blikken, opmerkingen, discussies met je vrienden en partner.

  Zelf ben ik momenteel bezig met gedragsverandering op andere vlakken… Maar dit blog is ook een mooi voorbeeld van gedragsverandering:
  1.Het voorstadium waarin je niets door hebt.
  2.Het stadium overweging waarin je bewust wordt en denkt dat er toch iets moet gebeuren.
  3. De beslissing om daadwerkelijk er iets mee te doen is het stadium waarin je plannen smeedt.
  4.Het stadium van de actievoering.
  5.Het stadium dat je kan volhouden is deze waarin je je nieuw doel hebt bereikt. Je ervaart succes!
  6.Maar soms is er een terugval en keer je terug naar stadium en moet je doelbewust terug naar het stadium van de actievoering. Daar is niets mis mee. We zijn geen robotten. Maar op het moment dat je in een terugval niet door hebt, dat je weer vervalt in je oude gewoonte en de moed verliest, moet je eigenlijk weer herbeginnen.

 4. Hier eigenlijk dito omdat mijn slaapritme totaal veranderd is, ben er al mee bezig in samenwerking met mijn huisarts en nu, toevallig nu, was ik op tijd moe, wilde ik op tijd naar bed en sliep heerlijk en zit nu weer op een voor mij normaal moment jou even bij te lezen en kijken 😉 Want mijn ritme is totaal van slag en als ik pas om 10 uur of tegen 11 uur wakker wordt, heb ik geen zin om dan nog twee uur te gaan zitten lezen, want dan is mijn dag voorbij, dus ben ik al enige maanden zo nu en dan een blog aan het posten en daarna ben ik alweer weg, hahaha komt ook door het haken, dat is ook verslavend, maar ook contacten inderdaad, ik weet van velen niet meer wat er exact omgaat bij hen. Wel vind ik het heel lief dat velen wel alsnog bij mij blijven langs komen, en zo nu en dan pak ik er weer een blogger of blogster bij en lees even bij op dit moment. Probeer ik!

  Mijn echte leven gaat echter voor, altijd al zo geweest!
  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Nog even verstrengeldMy Profile

  1. Met zo’n ommeslag kan ik dat zeker begrijpen. Je afwezigheid hier viel me trouwens wel op hoor, maar ik hen zelf ook zo’n perioden gehad, dus vond het niet heel raar 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.