I Tjing is een Chinees orakelboek en staat bij ons ook bekend als ‘Het boek der Veranderingen’. Het is een klassieke tekst uit het oude China en wordt gerekend tot de Vijf Klassieken waardoor het ook een van de Dertien Klassieken is. Dit boek kwam in mijn leven toen ik net mijn eerste stappen zette op het spirituele pad. Sindsdien groeide mijn interesse in dit orakel alleen maar.

Terug in de tijd

I Tjing kwam wel eens terug in de teksten die ik las van jonge heksen. Ze ‘volgden’ het orakel en vonden dit een heel interessant boek. Pas toen ik het boek in een tweedehands boekenwinkel in levende lijven tegen kwam en hem mee nam naar huis drong het werkelijke belang tot mij door.

In China zal de geschiedenis van dit boek je als volgt verteld worden: koning Wen schreef de zogenaamde Oordelen van de I Tjing en een van zijn zonen schreef de lijnteksten. Chinese moderne wetenschappers en schrijvers durven deze traditionele visie niet te betwisten. Enkel buiten China is enige kritiek te bespeuren op deze opvatting. Het verhaal verleent I Tjing een deel van zijn mythische status. Koning Wen zijn zoon zijn historische voorbeeldfiguren in China. Ze worden geroemd in vele romans omwille van hun daden en hun karakter.

Confucius, iets bekender in onze contreien als Oosters filosoof, zou de I Tjing ook bestudeerd hebben. Hij zou vele toelichtingen op het boek hebben geschreven. Wie de mythische status van Confucius een beetje begrijpt, zal beseffen dat dit voor heel wat mensen een belangrijk gegeven is.

I Tjing is echter voor velen een manier om contact te maken met de Andere Wereld. Via de hexagrammen in het boek geven de voorouders en geesten hun adviezen en wensen door aan ons mensen. Net als andere orakelmethoden biedt de I Tjing je echter voornamelijk een manier om je intuïtie te volgen, kan het je inzicht te geven in je onderbewustzijn en de onderstromingen van deze complexe wereld.

i tjing

De weg naar de Andere Wereld

I Tjing is een wonderbaarlijk boek. Het bestaat uit vierenzestig hexagrammen met elk hun eigen betekenis en tekst. De interpretatie van de teksten die bij elk hexagram horen, is eigenlijk de kern van het raadplegen van de I Tjing. Voor veel Westerse mensen is het orakel werkelijk een mysterie omdat er gebruik gemaakt wordt van hoogdravende zinnen die niet door iedereen te begrijpen zijn. Ook is het niet eenvoudig om bepaalde symbolen die geïnspireerd zijn op het Taoïsme te begrijpen. We zijn tenslotte in een heel andere cultuur opgevoed waar we wel uitgebreid kennis gemaakt hebben met Keltische en Germaanse symbolen, maar vooral de Christelijke symboliek de kern vormt van ons begrip.

Waar ik met tarot al te vaak in de problemen kwam, bood I Tjing mij echter een prachtige weg naar de Andere Wereld. Zeker rond Samhain en Beltaine wanneer de sluiers tussen de Werelden een pak dunner zijn, nam ik het orakel bij de hand. I Tjing werd voor mij bijna een goede vriend. De manier waarop de antwoorden tot me komen, zorgden ervoor dat ik me telkens weer geholpen wist.

Aan de slag met I Tjing

Werken met I Tjing, dat leg je niet uit in één blogpost. Er zijn hele boeken aan gewijd. Een van de fijnste waar ik het meeste uit heb geleerd, is dit ankertje van Harmen Mesker. De vertaling waar ik zelf het liefst mee werk is deze van Richard Wilhelm. Het is waarschijnlijk de eerste en meest accurate vertaling waar Jung zelf nog een voorwoord voor schreef. Ondertussen zijn er ook andere vertalingen die de moeite waard zijn. Zo heb ik me laten vertellen dat deze van Han Boering heel werkbaar is en zelfs toegankelijker dan deze van Richard Wilhelm en toch nog dicht bij de originele teksten aan leunt.

Het belangrijkste bij het werken met de I Tjing is de band die je ermee opbouwt. Het gaat erom dat je regelmatig eens een vraag aan de I Tjing stelt. De meest bekende manier is het werpen met munten. Zelf werk ik daar ook mee. Ik vind het aangenaam om steeds dezelfde munten te gebruiken. Ik had eigenlijk replica’s van Chinese munten die ik hiervoor gebruikte, maar die zijn tijdens de verhuis verloren gegaan. Tot op vandaag heb ik nog niet de eer gehad om nieuwe munten te vinden.

Wie met eerbied en respect de vragen stelt die voor hem belangrijk zijn, zal door de I Tjing zeker niet teleur gesteld worden. Maar wie teveel hetzelfde vraagt en de I Tjing lastig valt, krijgt vast een antwoord zoals ik ooit kreeg:

Jeugddwaasheid heeft welslagen
Niet ik zoek de jonge dwaas
De jonge dwaas zoekt mij
Bij het eerste orakel geef ik antwoord
Twee-, driemaal vragen is lastig vallen.
Wie mij lastig valt, geef ik geen antwoord.
Bevorderlijk is standvastigheid.

Hoe staan jullie tegenover divinatie?

17 Replies to “I Tjing | Het boek der Veranderingen”

 1. Mooi hoe de I Tjing voor jou werkt als een goede vriend en dat je het gevoel hebt daarbij met andere wezens in contact te staan! Ik heb dit boek vroeger heel vaak in mijn handen gehad als ik naar de bibliotheek ging maar toch nooit meegenomen om te lezen. Hoewel ik het heel interessant vind ben ik een beetje bang dat het voor mij veel te veel concentratie zou vragen om dit boek te leren begrijpen. Daardoor is de drempel eigenlijk te hoog om het eens te proberen.

  1. Het is wel een heel werk om het te leren begrijpen, vanwege de symboliek. Het is tenslotte een Oosters systeem dat niet voor iedereen altijd even duidelijk is. Veel mensen hebben meer baad bij Westerse systemen of systemen die meer op het Westen zijn afgestemd, zoals tarot, ogham en runen. Misschien zijn deze systemen ook meer jouw ding 🙂

  2. Gebruik de I Tjing al van 1989 en heb daar al goede ervaring mede. Zou dit nietmeer willen missen
   Grebruik dit boek om zeer moeilijke gevallen goed op te lossen. Is een wonderboek waar je veel wijsheid van terug krijgt.

 2. Ik werk het liefst met bomen en dieren. De ogham zal nog een tijdje in mijn boekenkast staan.
  Ik geniet van de inspiratie die zulke systemen geven, maar gebruik ze wel liefst als naslagwerk.
  Ik heb ergens geleerd om eerst mijn eigen intuïtie en gevoel te gaan volgen en daarna te bekijken wat het beste afstemt op wat ik ervaren Heb.

  Groetjes
  Sopdet onlangs geplaatst…Loslaten of toe-eigenen.My Profile

  1. Eigenlijk werk je dan met een rechtstreekse verbinding, eentje die minder vertrouwt op uiterlijke manieren om de antwoorden te brengen. Dat vind ik zelf heel bijzonder. Mooi!

 3. Wat een mooi orakel.
  Ik heb hier nog nooit van gehoord maar het heeft zeker mijn interesse.
  Hier heb ik het boek liggen: met alle antwoorden. haha.

  Zelf maak ik tegenwoordig gebruik van het “Universum” / beschermengelen als ik echt ergens mee zit. Zo bijzonder om te ervaren hoe het is om antwoord te krijgen waarvan je zelf weet dat ze niet van jou komen… Of misschien wel, maar dat ze aangedragen zijn en bij je opgekomen zijn door medewerking van…

  Mooi wat het Universum allemaal voor ons over heeft!!
  Deborah onlangs geplaatst…Count your Blessings… #2My Profile

  1. Haha, ik ken dat boek. Het is toch een heel stuk anders dan I Tjing.
   Werken met het Universum en Engelen is eigenlijk vergelijkbaar. Alleen gebruik je bij divinatiemethoden als tarot, I Tjing en runen een middel om de antwoorden een duidelijkere weg te laten vinden. Mooi dat jij rechtstreeks antwoorden kan krijgen. Dat vind ik heel bijzonder!

 4. De I Tjing is ontzettend mooi, zelf vind ik het best wel veel werk en trek het weleens online, natuurlijk is dat niet accuraat genoeg met onze energie. Daarom pak ik liever de tarot, als je die echt kunt lezen, al is het voor jezelf, dan komen er ook mooie antwoorden uit en kun je zelfs weer verder zoeken naar vergelijkingen in bijv. de I tjing.

  Het meest bijzondere is dan ook wel, dat ik als ik mijn deck al pak, dat ik dan de I tjing via internet ernaast leg, eerst een legging doe, dan een I Tjing pak en trek, en dat ze meestal overeenkomen met elkaar. Noem het maar een zekerheid zoeken in de antwoorden die ik krijg. 😉

  1. Het duurt inderdaad een stuk langer om een duiding te doen dan om tarot te leggen, zeker als je goed overweg kan met tarot. Opvallend wel dat ze vrij goed met elkaar overeen komen. Zou daar een verband zitten 😉

 5. Ik heb het altijd mooi gevonden hoe jij hiermee kon werken. Vroeger, toen ik op zoek was naar “mijn divinatie” heb ik ook wel alle zaken getest en geprobeerd, maar I Tjing bleef op één of andere manier helemaal niet hangen (het leek wel Chinees 😀 Pun intended!)
  Ik heb altijd meer connectie met Runen gehad, hoewel ik het altijd wat op de lange baan geschoven heb om er echt op te gaan studeren. Ik heb wel onlangs ontdekt dat de Tarot wel mijn ding kan zijn, mits de juiste kaarten. Ik ben al heel lang verliefd op een bepaald deck, maar stel om de een of andere reden een aankoop altijd uit. Ik heb dus op mijn doelen-lijstje geschreven dat ik dit jaar dat specifieke deck ga aanschaffen…

  1. Je moet voor kaarten inderdaad gewoon jouw dek vinden. Ondertussen heb ik ook een dek gevonden waar ik zeer graag mee werk in de tarot en het lukt me alvast beter om die kaarten te duiden dan om andere kaarten te duiden. Ook qua orakelkaarten is dat het geval. Ik raad je dus zeker aan om dat dek aan te schaffen als het zo tegen je spreekt!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.