Ik keek in de spiegel en kon mezelf wel stompen. De gedachten raasden door mijn hoofd, terwijl ik me op bed liet ploffen om me tot een bolletje op te rollen. Wat een idioot was ik! Elke dag deed ik mijn uiterste best om de persoon te zijn waar iemand van kon houden. Maar als ik in de spiegel keek, kon ik alleen maar huilen om wie ik was. Dat is waar ik stond, meer dan vijftien jaar geleden. Ik hield niet van mezelf. Ik vond mezelf lelijk, dom en vond niet dat ik iets goed kon doen.

Ondertussen lijk ik wel een andere persoon. Ik ben trots op wie ik geworden ben, ken mijn positieve punten, kan zeggen waar mijn kracht ligt en met volle overtuiging hou ik van mezelf. Het pad naar die zelfacceptatie was geen vlot, gelijklopend pad. Het was een pad vol bulten en putten. Maar het heeft met gemaakt wie ik nu ben: ik ben een gelukkiger mens.

Jezelf accepteren klinkt misschien al wat zweverig. De term zelfliefde klinkt al helemaal alsof ik met mijn hoofd in de wolken hang. Toch is het een belangrijke stap naar een gelukkiger leven. Maar waarom dan en hoe krijg je dat voor elkaar?

Zelfliefde voor een gelukkiger leven

Houden van jezelf lijkt een beetje vreemd, zeker in een samenleving waarin het nooit goed genoeg is. Maar houden van jezelf kan echt, ook als je het perfecte leven nog niet bereikt hebt! Het zorgt ervoor dat je positiever in het leven staat. Negatieve gedachten krijgen minder kans. Je bent niet meer zo geneigd om ze te geloven. Het maakt je leven een stuk aangenamer en makkelijker.

Wie houdt van zichzelf straalt dit uit. Het geeft je zelfvertrouwen een boost. Jij gaat weer stralen! Doordat je positiever in het leven staat, voel je je ook serener en kan je tegenslagen beter aan. Je blijft minder snel in een slachtofferrol zitten, maar neemt tegenslagen aan als uitdagingen. De vraag is niet meer ‘waarom overkomt mij dit’, maar ‘hoe keer ik dit ten goede’.

Als je leert houden van jezelf neem je onzekerheden weg, ga je meer in je kracht staan en slaag je er sneller in om de dingen aan te pakken. Je gelooft dat je gemaakt bent om grootse dingen te doen, om dromen waar te maken. Je neemt je eigen behoeftes serieus, waardoor je ook je grenzen beter gaat aangeven. Je kiest voor de goede dingen in het leven, weet dat je ze verdient en leert ‘neen’ zeggen tegen wat jou niet meer dient.

Negen tips om te leren houden van jezelf!

Dat klinkt als een makkelijker leven niet? Gedurende de weg die ik heb afgelegd, heb ik geleerd dat leren houden van jezelf niet zonder slag of stoot gaat. Soms is het hard werken. Maar het loont meer dan de moeite. Kijk ik naar de persoon die ik vijftien jaar geleden was en de persoon die ik nu ben, dan lijken dat twee verschillende mensen. Zonder te leren houden van mezelf was ik nooit aan meditatie begonnen, wat me innerlijke rust bracht. Ik had nooit werk gevonden waar ik me als een vis in het water voel, al loopt het niet elke dag even vlot. Maar wat ik zeker nooit had gedurfd, was mijn droom achterna gaan en mijn eigen bedrijfje opstarten.

Ik gun iedereen een beetje meer liefde voor zichzelf. Daarom deel ik met jullie graag negen tips op je op weg te helpen naar meer zelfliefde!

piano toetsen

Erken je positieve eigenschappen

Het is zo makkelijk om tien dingen op te noemen die we niet goed vinden aan onszelf. Probeer eens het omgekeerde te doen. Noem tien dingen op die je leuk vindt aan jezelf. Wat zou je absoluut niet veranderen? Want ook al vind ik dat veel te opvliegend ben, iets minder mijn zin moeten doordrijven, beter moet omgaan met geld, ik weet ook dat er dingen zijn die geweldig zijn aan mij. Dat ik goed kan luisteren bijvoorbeeld, of me door heel wat tegenslagen kan worstelen, dat ik een sterke vrouw ben die mijn dochter met de grootste zorg opvoedt. En zo kan jij ook vast dingen opnoemen die geweldig zijn aan jezelf.

Ga dus eens zitten met post-its in je hand. Schrijf die tien dingen op en hang ze op post-its aan je spiegel zodat je elke ochtend herinnerd wordt aan alle mooie dingen die jij bent!

Stop met zelfkritiek

Wanneer er iets mis gaat, is het zo makkelijk om onszelf op onze kop te geven. We trappen allemaal in die val. De negatieve gedachten stapelen zich op. We vertellen onszelf dat we slecht bezig zijn, dat we niets goed kunnen doen, dat we lui en gemakzuchtig zijn. Je vertelt jezelf dat je zeker niet gemaakt bent voor succes. En ook als het goed gaat, is er altijd wel iets wat beter zou kunnen. Kritiek geven aan onszelf, het is een gewoonte geworden.

Stop ermee, nu! Het heeft geen zin, die zelfkritiek. Jij bent niet lui of gemakzuchtig. Je bent wel gemaakt voor succes. Laat je innerlijke criticus zijn rol spelen, maar geloof niet meteen alles wat hij zegt. Zou jij tegen je beste vriendin spreken, zoals je spreekt tegen jezelf? Is het antwoord neen? Tijd om die gedachten te veranderen!

Zorg voor je lichaam

Ons lichaam is een prachtig geschenk. Het is belangrijk om er goed voor te zorgen. Ook op dagen dat we ons minder goed voelen, is de zorg voor ons lichaam iets wat we niet mogen vergeten.

Hoewel je misschien niet helemaal tevreden bent over je lichaam, kies ervoor om het met respect te behandelen. Een gebrek aan zelfliefde is vaak de reden waarom we minder goed voor ons lichaam zorgen. Maar de omgekeerde beweging maken, kan ook werken! Kies voor voldoende ontspanning, sport, goede voeding en voldoende rust. Zorg voor je lichaam zoals je voor een dierbare zou zorgen.

Wees dankbaar voor je succes

De eerste stap daarbij is natuurlijk dat je je succes ook erkent. Goede dingen komen niet zomaar op je pad. Je krijgt niet toevallig opslag. De aanbiedingen voor een nieuwe uitdaging komen niet zomaar bij je terecht. Je kinderen worden niet zomaar fijne volwassenen. Dat zijn verwezenlijkingen van jezelf. Dit heb jij met succes volbracht.

Geef jezelf ook een schouderklopje voor die successen. Wees er dankbaar voor. En onthoud vooral wat jij allemaal al bereikt hebt!

Wees lief voor jezelf

De echte verandering in mijn leven kwam er toen ik ook mezelf met vriendelijkheid behandelde. Wanneer ik een slechte dag had, gaf ik mezelf niet meer op mijn kop, omdat ik iets niet had gedaan. Ik kon begrip voor mezelf opbrengen. Leuke dingen hoefde ik niet meer te verdienen. Ik kon mezelf ook iets leuks gunnen, gewoon omdat ik het waard ben.

Geef jezelf eens een knuffel op dagen dat het moeilijk gaat. Dat is iets wat ik echt gedaan heb (stiekem onder de dekens in bed, maar het werkt!) Trakteer jezelf op een lekkere cocktail op een mooie zomerdag, ook al heb je een hele dag geluierd. Beslis eens om die ene cursus waar je nu al jaren over droomt eindelijk te boeken. Zomaar, omdat het kan!

houden van jezelf wens met paardenbloem

Durf je eigen kracht zien

Geloof het of niet, maar we zijn allemaal krachtige vrouwen. We hebben stuk voor stuk een kracht die ons op de been houdt. Hoewel we dit niet altijd zelf willen zien, is dit wel zo.

Durf daarom je eigen kracht te zien. Wat heb jij nu al jaar in jaar uit goed gedaan? Waar ben je echt sterk in? Als ik naar mezelf kijk dan zeg ik dat mijn kracht mijn vermogen tot reflectie is. Door eerlijk te kunnen terugkijken op gebeurtenissen heb ik heel veel geleerd en ben ik kunnen groeien tot de persoon die ik nu ben. Wat is jouw kracht?

Erken je inspanningen

Zoals je je successen moet vieren, moet je ook je inspanningen erkennen. Soms gooien we ons vol goede moed op een project. We stoppen er ons hart en ziel in, maar er komt geen resultaat. Voor je het weet, geef je jezelf weer op je kop omdat je het duidelijk niet goed genoeg deed.

Erken in plaats daarvan de inspanningen die je geleverd hebt. Wanneer we keihard vallen, leren we vaak meer dan van onmiddellijk succes. Vergeet niet dat ook de grote kunstenaars wel twintig mislukkingen hadden voor ze succes bereikten. En sommigen stierven zelfs voor het ooit zover was. Erken je inspanningen. Niet alleen het resultaat telt, ook de weg er naartoe!

Vergeef jezelf

We maken allemaal fouten. Dat is volkomen menselijk. Maar je doet jezelf tekort als je jezelf die fouten blijft aanrekenen. Je praat jezelf een minderwaardigheidsgevoel aan door die fouten te blijven oprakelen.

Vergeef jezelf de fouten die je in het verleden gemaakt hebt. Biedt jezelf je excuses aan. Herinner jezelf eraan dat mensen toch van je houden, ondanks je fouten. Waarom zou jij dat dan niet doen?

Accepteer jezelf zoals je bent

Wat dacht je ervan om jezelf te accepteren zoals je bent. Dit is het pakketje, een persoon met mogelijkheden en beperkingen. Jij bent jij. Dit is waar je nu staat en wie je nu bent. Dat kan je accepteren.

Je hoeft jezelf niet goed te keuren. Het enige wat je moet doen is tegen jezelf zeggen: “dit is wie ik ben en dat is goed genoeg.”

Start NU met houden van jezelf

Alle begin is moeilijk, maar het belangrijkste is om ervoor te kiezen om te houden van jezelf. Wacht niet tot morgen. Stel het niet uit tot je een volgende doel hebt bereikt (want je zal toch niet meer van jezelf houden als die laatste drie kilo kwijt bent). Begin vandaag!

Met deze negen tips hoop ik dat ik je heb kunnen inspireren tot een leven met meer zelfliefde, meer houden van jezelf. Geloof mij nu maar: jij bent een schitterend mens!

Copyright foto’s: Christophe Louage

leren houden van jezelf negen tips pinterest

2 Replies to “Houden van jezelf, hoe doe je dat? 9 tips die je op weg helpen”

  1. Mooie tips. Wat me bij negatieve gedachten over mezelf heel erg kan helpen is de vraag ‘zou je dit ook tegen een vriendin zeggen?’ Grote kans dat het antwoord nee is, zeg het dan ook niet tegen jezelf. Word je eigen beste vriendin!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.