We zien ons lichaam en onze geest vaak als twee verschillende zaken. Toch kan de een niet zonder de ander. Je kan ook niet voor de een zorgen en de ander negeren. Zelf sta ik dagelijks weer versteld van wat mijn lijf aankan. Zeker sinds ik een kind op de wereld heb gezet.

Toch zijn er heel wat mensen die helemaal niet zo van hun lichaam houden. Ze vinden dat ze te dik of te mager zijn. Hun lichaam is niet lening genoeg. Sport lukt hen maar niet. Ook ik ben in het verleden maar al te vaak in deze val getrapt. Ik hield niet van mijn smalle dijen, mijn kleine kont. Slank zijn was een vloek voor mij. Ik begreep helemaal niet hoe iemand van mijn lijf kon houden.

Lees ook: mager zijn is niet altijd fijn

Vandaag schrijf ik een brief aan dat geweldige lichaam van me. Ik besef dat ik niet altijd lief ben geweest. Ik ga in de toekomst een beetje beter voor haar zorgen. En ik vertel jou hoe jij ook wat meer kan houden van je lichaam.

Lief lijf, een brief

Elke dag sta je voor me klaar. Je draagt mij overal heen waar ik moet zijn. Je slaagt erin om mij de energie te geven die ik nodig heb. Negen maanden lang heb je voor mijn dochter gezorgd, haar gedragen. Van een klein celletje groeide ze uit tot een klein meisje dankzij jou. Wat een prestatie leverde je toen we haar op de wereld gezet hebben. Een krachtmeting was het, maar samen brachten we het tot een goed einde. Hoe wonderbaarlijk is het dat ze nog steeds groeit op de voeding die jij haar verschaft. Hoe heerlijk is het dat ze daardoor echt niets tekort komt. Je maakt dat ik me goed voel, houdt ziektes buiten, levert de gevechten die geleverd moeten worden.

houden van je lichaam

Ik heb je een beetje verwaarloost

Lief lijf, welke magnifieke prestaties lever jij weer iedere dag. En toch… toch heb ik je afgelopen tijd ietwat verwaarloost. Ik voelde het toen we gisteren die oefeningen deden. Voor het eerst sinds lange tijd luisterde ik weer eens naar je. Niet gewoon even opmerken hoe vermoeid je wel bent, maar echt luisteren. Je merkte op hoe weinig rust ik je soms gun. En dan had je het niet over gewoon even in de zetel liggen of op een stoel zitten, maar over de uren slaap die je kreeg. Kan ik echt niet eens vroeger naar bed? Je stelde al die ondoordachte tussendoortjes in vraag. Oké, je gewicht ligt wat laag, maar je hebt daarom niet meer behoefte aan suikerrijke dranken of snoepjes. Misschien kon ik eens nadenken voor ik je iets gaf? Je vroeg me waarom ik me zo druk maak over kleine, onbelangrijke dingen en je daardoor met spanning en stress opzadel die je net niet kan gebruiken. En waarom moest het nu zo lang duren voor ik eindelijk weer eens tijd voor je maakte?

Nu is het weer tijd voor jou

Lief lijf, de afgelopen maanden heb ik heel veel aandacht en tijd moeten besteden aan mijn ziel. Mijn gedachten waren niet altijd zo lief voor mezelf. Mijn humeur was niet altijd zonnig te noemen. Het heeft me weer een heleboel energie gekost om niet kopje onder te gaan en dat heb ik ook aan jou te danken. Ik heb je een beetje verwaarloost, ten voordele van mijn gemoed. Ik hoop dat je het mij kan vergeven.

Want, lief lijf, ik ben je wel ontzettend dankbaar voor alles wat je voor mij hebt gedaan. En ik beloof je dat ik vanaf nu zal leren om beter naar je te luisteren. Want hé, je zorgt uiteindelijk ook wel heel goed voor mij.

Houden van je lichaam, 4 tips

compassie

Maak tijd om te luisteren

We razen maar door in ons drukke leven en staan geen moment stil bij wat ons lichaam nodig heeft. Nochtans beschikken we allemaal over het ingebouwd instinct om te weten wat ons lichaam nodig heeft.

Neem daarom eens de tijd om te luisteren naar je lichaam. Sta stil en voel. Ga gedurende een dag eens bewust je adem observeren. Luister daarna naar wat je lichaam te vertellen heeft. Door te luisteren naar je lichaam en in te spelen op wat het nodig heeft, bouw je een betere band op met je lichaam. En zo ga jij ook wat meer houden van je lichaam.

Wat kan jouw lichaam allemaal?

We kijken heel vaak naar uiterlijkheden. Daar is ook helemaal niets mis mee. Maar je mag je er niet op vergapen, aangezien er zoveel meer is dan enkel wat je ziet.

Dat geldt ook voor jouw lichaam. Het is een ingewikkeld systeem waar dokters jaren moeten studeren om het te kunnen begrijpen. Kijk eens naar wat je lichaam allemaal kan. Schrijf het op. Maak er eens een lijstje van. Je zal vast schrikken als je ziet wat dat allemaal is. Dat is genoeg om te houden van je lichaam, toch?

Lees ook: Mijn lichaam is mijn tempel

Wat vind je wel leuk aan je lichaam?

Kijk eens in de spiegel en benoem wat je wel leuk vindt aan je lichaam. Ik kan me inbeelden dat je meteen gaat kijken naar alles wat je niet leuk vindt. Sla dat nu maar even over.

Benoem voor jezelf alles wat je leuk vindt en waarom je het leuk vindt. Misschien ben je blij met de kleur van je ogen, omdat je zo heerlijk in dat blauw kan verdrinken. Of hou je van de kleur van je lippen, waardoor je nooit lipgloss moet gebruiken. Noem het allemaal op en herhaal deze oefening minstens één keer per dag. Wedden dat je wat meer zal gaan houden van je lichaam?

Ga lekker bewegen

Beweging is niet alleen gezond, het is ook goed voor ons zelfbeeld. Mensen staan vaak versteld hoeveel deugd het doet om te sporten. Maar ook kijken ze er soms van op wat hun lichaam allemaal aankan. Mijn Lief vertelt me na elke fitness-sessie weer hoe goed het deze keer weer gegaan is. Het sporten zorgt voor ontspanning en een beetje meer zekerheid over zijn lichaam.

Het hoeven allemaal geen heftige sporten te zijn die je kiest. Je kan ook voor yoga gaan waar je grenzen van je lichaam verder aftast. In yoga leer je ook respect opbrengen voor je lichaam. Een eigenschap die toch een klein beetje vereist is om echt van je lichaam te gaan houden.

Houden van je lichaam kan voor sommige mensen echt een moeilijke opgave zijn. Toch geloof ik dat elk lichaam zijn eigen kwaliteiten heeft. Ik hoop dat jij die ook gauw vindt, samen met een beetje meer liefde voor je lichaam!

Wat vind jij echt leuk aan je lichaam?

3 Replies to “4 tips om meer te houden van je lichaam (+ een brief aan mijn lichaam)”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.