Deze morgen overliep ik de belangrijkste punten van mijn werk met mijn directe overste. Enkele berekeningen in excell die ik had gemaakt, waren het onderwerp van het gesprek. We gingen van tabblad naar tabblad, terwijl ik uitlegde wat waar stond en hoe het ik elkaar zat. “Je hebt goed werk geleverd,” kreeg ik onverwacht te horen. Mijn mondhoeken krulden omhoog en mijn glimlach maakte duidelijk hoe ik de boodschap waardeerde. “Dank u,” prevelde ik gauw, om daarna verder te gaan met mijn uitleg.

Ik kan me geen mens inbeelden die ervan houdt om feedback te krijgen. Feedback is eng, want wat als het niet goed is? We schieten al gauw in de stress bij het woordje feedback of als een zin begint met ‘ik vind’. Krijg je een mail van dat bedrijf waar je gesolliciteerd hebt? Bevende handen! Functioneringsgesprek? Toch maar even die extra trui uitdoen. Hoe heerlijk is het dan niet als je onverwachts hoort dat je haar fantastisch zit?

Dat doet deugd!

De Christelijke Mutualiteit liet in 2013 een enquête onder de Vlamingen rondgaan waaruit bleek dat 95% ondervraagden graag eens een pluim kreeg. Toch bleek uit diezelfde enquête dat een op de vier Vlamingen het geen kinderspel vindt om een complimentje te geven.

Vooral vrienden zijn vrijgevig met schouderklopjes. En het liefste krijgt de Vlaming een complimentje voor zijn verwezenlijkingen en karaktertrekken dan voor zijn uiterlijk. We horen dus liever dat we goed werk hebben geleverd dan dat ons haar fantastisch zit!

Je mag er zijn

Heel vreemd is dat niet als we weten dat complimenten eigenlijk zeggen: jij mag er zijn! Mensen zijn sociale wezens. Ze behoren graag tot een groep en voelen de behoefte om door anderen gezien, begrepen en erkend te worden. Dat is exact wat een compliment, hoe klein ook, doet.

Vooral mensen die onzeker zijn, hebben hier nood aan, maar ook mensen waarvan we het gewoon zijn dat zij positief tegen zichzelf aankijken, kunnen wel een complimentje gebruiken.

8397a4b68d8a7ea55ccda2a8eb76e6fc
Bron: pinterest

 

Complimenten zijn de meest effectieve feedback die je kan geven. Focus op de goede punten van mensen en ze zullen opnieuw doen waar jij ze een compliment voor gaf. Ga voor hun sterktes, niet alleen omdat je manager, opvoeder, leerkracht, vader of moeder bent, maar omdat de wereld toch een stukje beter wordt als mensen gestimuleerd worden om datgene te doen waar ze goed in zijn!

Hou het plezant!

Meen het als je het zegt! Niemand heeft er wat aan als je zegt dat ze iets moois hebben gemaakt, terwijl jij het eigenlijk oerlelijk vindt. Je bedriegt jezelf en degene aan wie het compliment gericht is.

Toon wat je zegt en zeg wat je toont. Een compliment geven als je verveeld achterover hangt, dat komt echt niet aan. Pas je lichaamstaal aan aan datgene wat je zegt, zonder te overdrijven. Maar als je een compliment echt meent, dan volgt je lichaamstaal bijna automatisch.

Wees creatief. Ga er tegenaan met een kwinkslag. Originaliteit wordt sterk gewaardeerd.

compliment
Bron: pinterest

Lieve lezer,

Ik vind het waanzinnig van je dat je hier langs komt en erin geslaagd bent om dit artikel tot het einde te lezen. Je bent geweldig!

Bronnen:

 

One Reply to “Hoe een compliment je doet groeien”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.