Soms is het een hele ontdekkingstocht in letters wanneer je jezelf verplicht om een keer iets totaal anders te lezen. Hoe graag ik ook lees, de Nederlandse literatuur leed er bij mij behoorlijk onder. Toen ik dus – ook dit jaar – niet aanvaard werd voor de Lezersjury van de Gouden Boekenuil besloot ik om zelf maar voor Lezersjury te spelen. Met ‘Hier wonen ook mensen’ van Rob van Essen was het meteen raak.

Een echte roman is het niet te noemen in mijn ogen. Eerder een ongelofelijk sterke verzameling van kortverhalen! Vanuit verschillende vertelperspectieven zijn ze geschreven, met totaal verschillende onderwerpen en maar een rode draad: het gaat telkens over mensen.

hier wonen ook mensen

Het boek begon op een overtuigend grappige manier met God die op bezoek komt bij Richard Dawkins. Het nogal ludiek beschreven prentje kon mij echter niet meteen bekoren en ik was blij toen ik aan het eerste kortverhaal kon beginnen. Van daar werd het eigenlijk alleen maar beter. De scènes die werden geschetst waren herkenbaar en bij menig verhaal was het jammer dat er een nieuw werd begonnen.

Soms bleef ik daardoor op mijn honger zitten. Hoe zou het verhaal eigenlijk verder kunnen gaan? Wat zou eruit groeien als het een volledige roman zou worden? Wanneer het volgende verhaal weer boeide, was het makkelijk om de vorige personages weer te vergeten.

Aangezien ik vaak lees op de trein was dit boek ideaal. Een hoofdstuk per treinrit, soms twee, maar nooit moest ik personages verlaten om ze dan de volgende dag terug te moeten oppikken. Je hoeft jezelf niet af te vragen waar het gisteren nu ook alweer over ging.

‘Hier wonen mensen’, kon mij zeker bekoren. Het was een goede start van mijn ‘Gouden Boekenuil’.

Hier wonen ook mensen werd uitgegeven bij Atlas Contact, Amsterdam. Het telt 224 blz. en is te koop in de boekhandel voor €21,99.

4 Replies to “Hier wonen ook mensen – Rob van Essen”

  1. Ik kan meestal niet zo goed overweg met korte verhalen. Op de een of andere manier kom ik er dan nooit goed in. Maar het is soms toch leuk iets te lezen wat je normaal niet snel zou lezen. Je kunt dan inderdaad wel eens verrast worden!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.