Duik in de geschiedenis van de Picten en ga mee met Ana op haar tocht wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan een vreemde man om een bondgenootschap te sluiten. Wees getuige van de oorlog die Bridei in gang zet en leef mee zijn dierbaren wanneer zij hun aandeel proberen te leveren in de beslissende strijd. Met ‘Het zwaard van Fortriu’ schept Juliet Marillier opnieuw een meeslepend liefdesverhaal in een historische context zonder te vervelen.

IMG_20150126_213757

Je zou denken dat het begint te vervelen: liefdesverhalen en fantasy, maar niet als het Juliet Marillier is. Ik had het bij mijn vorige recensie van een van haar boeken reeds vermeld: ze is en blijft een begenadigd vertelster.

Klassiek voor Marillier in dit boek is de vrouwelijke hoofdrolspeelster en het liefdesverhaal. Dit keer is de setting echter eerder historisch dan fantasy te noemen. Ook in haar andere series legt ze linken met bestaande plaatsen, mythen en geschiedkundige gebeurtenissen, maar ze zijn nooit weergegeven zoals in dit boek. Uiteraard is het genre waar ze gespecialiseerd is geen historische roman, maar fantasy en dat is dan ook wat in dit boek voornamelijk naar voren komt. Marillier geeft een vrije interpretatie van de gebeurtenissen, maar verwijst in haar nawoord wel naar de historische gebeurtenissen waarop ze zich heeft gebaseerd om dit boek te schrijven.

De koning van Fortriu was op Bron der Raven, Talorgens landgoed bij het Meer der Maagden. Hun eigen specifieke missie hield in dat zij het laatste stukje vormden dat in dit grote oorlogsspel op zijn plaats moest worden gelegd. Terwijl Talorgen zelf zich bij Uerb aansloot voor een aanval vanaf zee op de kustnederzettingen van Dalriada, zou Ged zijn strijdmacht aan die van Morleo toevoegen en in het geheim naar het zuiden trekken om Gahbran in het centrum te omsingelen en aan te vallen.

Het Zwaard van Fortriu; Juliet Marillier; Poema Fantasy; blz. 292

Waar Marillier in andere series ‘Zeven wateren’ en ‘Saga van de Eilanden van het Licht’ de hoofdrol voornamelijk telkens aan een andere generatie doorgeeft, doet ze dit niet in ‘de Kronieken van Bridei’. Belangrijke personages zijn nog steeds Bridei en Tuala, ook al krijgt de koninklijke gijzelaar Ana een hoofdrol toebedeeld. Faolan krijgt in dit boek als personage veel meer diepgang en de relatie tussen Tuala en Broichan evolueert ook op een intrigerende manier.

Het heerlijke aan dit boek – en de vele andere van Marillier – is dat ze personages opvoert en hen voor beproevingen stelt, maar er altijd in slaagt om deze mensen ook te laten evolueren. Ze zet hen neer als mensen van vlees en bloed, met hun sterktes en beperkingen. Zelfs de held van deze kronieken: Bridei is niet onfeilbaar, iets wat in andere fantasynovels wel eens het geval kan zijn.

7 Replies to “Het zwaard van Fortriu – Juliet Marillier”

  1. Ah Juliet Marillier! Ik ben enorm fan van haar “Sevenwaters” reeks, en ik wil deze reeks nog altijd een keertje oppikken! ’t Lijkt me inderdaad fijn dat er dit keer geen wisseling is tussen hoofdpersonen. Fijne review, nu wil ik ‘m nóg liever lezen, haha!

    Heb je “Heart’s Blood” wel eens gelezen? Die vind ik ook echt fantastisch. Ik geloof alleen niet dat die al in het Nederlands vertaald is.
    Marieke onlangs geplaatst…Ik mocht Nightwish interviewenMy Profile

    1. Dat was ook de bedoeling van mijn review, je goesting doen krijgen, haha. Heart’s Blood heb ik nog niet gelezen, maar ik moet zelf ook nog deel drie van deze serie lezen en dan moet ik de nieuwe boeken uit de Sevenwaters-reeks ook nog lezen, want ik las enkel de eerste drie. Dus er staat nog genoeg op mijn to-read-lijst van Juliet Marillier.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.