Al sinds ik opnieuw een voet op de werkvloer zette, vroegen mensen mij: “En slaapt ze al door?” Voor ik een baby had, geloofde ik dat op een mooie dag baby zijn oogjes dicht deed en ze pas open deed als het ochtend was. En dat was het moment dat de baby ging doorslapen. Maar dat is ver naast de realiteit. In de realiteit lopen dingen niet van dag één op dag twee helemaal zoals je ze graag zou hebben. En dat geldt ook voor dat ‘doorslapen’.

De magische zes uur

Vraag je het aan Kind en Gezin dan slaapt je kind officieel ‘door’ als het ’s nachts langer dan zes uur aan een stuk slaapt. Als ik deze richtlijn neem, dan slaapt beebje al door sinds ze negen weken oud is. Ze vroeg haar laatste voeding tussen tien en elf om dan te slapen tot een uur of vijf. Hoewel dit ritme in de laatste maanden al een paar keer is veranderd, slaapt ze zeker een blok van zes uur voor ze de volgende voeding vraagt.

Maar dat is natuurlijk niet wat mensen bedoelen als ze vragen of je baby al doorslaapt. Ze vragen zich af of jij een ‘normale’ nacht kan slapen. En dat is een heel ander verhaal. Zelf ga ik namelijk slapen tussen tien en elf. Mijn wekker gaat in een werkweek af om zes uur. Maar tussendoor maakt Amélie mij wel nog eens wakker.

Het ritme van Amélie

Dat pasgeboren baby’s het verschil niet kennen tussen dag en nacht, daar was ik me van bewust. De eerste dagen vroeg Amélie om de twee uur voeding, dus ook ’s nachts. Na een week of twee leek ons kleine meisje te beseffen dat er een moment was om een beetje langer te slapen en vroeg ze ’s nachts maar om de vier uur een voeding. Toen ze negen weken oud was, kort voor ik terug moest gaan werken, werd ik plots wakker om vijf uur en besefte dat beebje nog sliep. Ik checkte even of ze wel nog leefde, maar ze had gewoon een nachtje van half elf tot vijf geslapen. Eerst waren dit soort nachten een uitzondering, toen werden ze langzaam regel. Wij in juichstemming, want de kleine sliep door. En toen ging ik terug gaan werken…

De eerste weken liepen vrij goed. Amélie begon haar bedtijd zelfs te vervroegen. Ze was behoorlijk moe van haar activiteiten op het kinderdagverblijf en viel telkens als een blok in slaap. Maar al gauw bleek dat ze haar tijd om op te staan ook weer ging verleggen. Ze besloot om tussen drie en vier ’s morgens haar eerste voeding te vragen. Na een tijd zat er zelfs helemaal geen ritme meer in. Soms werd ze wakker om half twee, soms om half vijf. En uiteindelijk legde ik mij erbij neer dat baby’s nu eenmaal nachtvoedingen nodig hebben.

Op dit moment heeft Amélie geen vast uur om te gaan slapen. Ze valt in slaap aan de borst of ik leg haar in bed zodra ik zie dat ze moe is. Als ze rustig is, valt ze dan meestal zelf in slaap met haar konijntje, aka Nijnedou, naast haar. Soms is dat rond acht uur, soms pas na negenen. Dat uur is volstrekt afhankelijk van het moment waarop zij haar laatste dutje heeft gedaan. Ze slaapt minstens zes uur, soms zeven of meer. De laatste dagen gebeurt het zelfs wel eens dat deze mama wakker wordt van de wekker en niet van Amélie. Maar de ene dag is het zo en de andere dag weer anders.

Fabeltje?

We krijgen de indruk dat doorslapen een vaststaand feit is. Dat baby’s op een dag gewoon nachten slapen zoals wij volwassenen dat van hen willen, oftewel: vanaf wanneer wij zin hebben in ‘me-time’ tot we terug moeten opstaan. Dat komt vaak neer op nachten van tien tot elf uur slaap voor de baby. Alleen is dat voor zo’n klein kindje helemaal niet realistisch. Baby’s slapen niet zolang aan een stuk. Zij hebben nood aan nachtvoedingen en slapen overdag nog een paar uur.

Een echt ritme hebben ze ook nog niet. Kan je dat ook verwachten, als je kijkt hoe wij als volwassenen omgaan met ritme? Wij gaan de ene dag ook al eens vroeger slapen dan de andere. Wij hebben de ene nacht ook meer nood aan slaap dan de andere. Ik geloof dat dat voor baby’s ook gewoon opgaat.

5 Replies to “Het fabeltje dat doorslapen heet”

        1. Serieus? Als baby’s niet zouden wakker worden ’s nachts dan was onze soort niet zo talrijk. Ze doen dat om te checken of ze nog veilig zijn, las ik. Dus ik geloof dat zolang ze zelf niet snel kunnen weglopen, dat ze ook niet doorslapen. Ik heb nog een paar jaar te gaan 😇

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.