Als student was scrapbooken een van mijn grote hobby’s. Met mooi papier, de leukste foto’s van het afgelopen jaar en een snuifje creativiteit maakte ik een scrapbook van mijn mooiste herinneringen. Maar ook heel wat van mijn vrienden en familie kregen van mij een scrapbook cadeau. De hobby verwaterde en het laatste scrapbook in mijn kast dateert van acht jaar geleden. Nu onze kleine meid er is, vind ik het belangrijk om terug te kunnen bladeren in mooie albums. Daarnaast is een fotoalbum ook echt een ideaal cadeau voor de feestdagen! Daarom vis ik een oude hobby terug op, maar in de moderne versie: tijd om mijn herinneringen te vereeuwigen in een uniek fotoalbum.

Een uniek fotoalbum maken, het is nog best een opdracht en niet altijd eenvoudig. Met deze mini-gids wordt het maken van je eigen fotoalbum een eitje!

1. Kies een goede leverancier

Er is een ontzettend groot aanbod aan leveranciers op het internet. De ene is al goedkoper dan de andere. De keuze van je leverancier is behoorlijk afhankelijk van de kwaliteit die je van je fotoalbum eist en de prijs die daar tegenover staat. Voor betere kwaliteit betaal je natuurlijk al wat meer.

vereeuwigen in fotoalbum

Een leverancier die de prijzen laag houdt, maar daarom niet op kwaliteit inboet, is Het Fotoalbum. Je kan kiezen uit verschillende soorten fotoalbums, zowel qua grootte als uitvoering. Zelf kies ik meestal voor een gebonden albums met harde kaft. Via software die je op je computer installeert, kan je aan de slag. Het voordeel is dat je je project gewoon kan opslaan en er later weer aan verder kan werken. Ook kan je je project blijvend bewaren om het later nog eens te gebruiken. En wanneer je je uniek fotoalbum eindelijk in handen hebt, voelt het als een waar cadeautje om te krijgen.

2. Zie je uniek fotoalbum groots

Wanneer je moet kiezen tussen de verschillende soorten albums ga je beter niet voor het kleinste formaat. Deze boekjes zijn heel leuk als je maar enkele foto’s wil laten bundelen, maar voor een project zoals een jaarboek of je vakantiealbum kies je beter een groot formaat. Je mooiste foto’s laat je op die manier veel beter tot hun recht komen!

Daarom kies ik zelf altijd voor de formaten large of extra-large. Het minimum voor mij is een album van 33 x 24 cm.

3. Wees niet bang om te selecteren

Met de komst van de digitale camera kunnen we van hetzelfde onderwerp oneindig veel foto’s maken. Ook op vakantie maken wij dus veel te veel foto’s om allemaal in één album te krijgen. Wanneer je je album gaat samenstellen, is het geen slechte zaak om kritisch te zijn tegenover je foto’s. Selecteer enkel de foto’s met de mooiste beelden, de fijnste herinneringen of de grappigste situatie’s. Ze moeten echt de moeite zijn om een plaatsje in jouw uniek fotoalbum te krijgen.

4. Bespaar niet op pagina’s

Prijzen van fotoalbums lopen op als je pagina’s toevoegt, maar het heeft geen zin om je foto’s op één pagina te proppen in de hoop te kunnen besparen.

bespaar niet op pagina's

Geef je foto’s de ruimte die ze verdienen. Het is leuk om eens een fotopagina te maken met een zestal foto’s – zeker bij een groot formaat album. Maar laat de mooiste foto’s ook volledig tot hun recht komen door ze de ruimte te geven die ze nodig hebben.

5. Met een persoonlijke omslag maak je een uniek fotoalbum!

Een fotoalbum ziet er altijd een stuk leuker uit met een persoonlijke omslag. Als je van elke reis een album maakt, is het op die manier ook heel makkelijk om je albums uit elkaar te houden. Zo’n omslag doet al meteen mooie herinneringen herleven.

persoonlijke omslag

Een persoonlijke omslag maakt van je album ook echt een uniek stuk. Laat op je omslag meteen ook het onderwerp van je album tot uiting komen. Bij een reisalbum zal dat de plaats van je bestemming zijn, bij een album van een vrijgezellen het gezelschap waarmee je op weg was, bij een babyalbum je allerliefste kleine spruit.

6. Speel met tekst

speel met tekst

Je bent natuurlijk niet verplicht om rijen tekst toe te voegen in je album. Maar de plaatsen waar je geweest bent, vergeet je weleens als je ze niet opschrijft. Je kan ook leuke quotes in je fotoalbum toevoegen. En als je een liefhebber bent van reisdagboeken, kan je ook de teksten die je daarvoor schreef in je fotoalbum verwerken. Beeld en woord versterken elkaar uiteindelijk als de beste. Met jouw eigen teksten krijg je een geweldig uniek fotoalbum.

7. Laat de templates achterwege en think outside of the box

Templates zijn ontzettend handig om een indeling in je album te krijgen. Als je echter blanco begint, heb jij de touwtjes helemaal in handen. Je verhaal krijgt pas echt vorm als je ook volledig de look van je album zelf kan bepalen. Weg dus met de doosjes waar je in geduwd kan worden door leveranciers, kies voor je eigen verhaal en denk buiten het vooraf opgelegde kader. Think outside of the box, het ideale ingrediënt om die fijne herinneringen te vereeuwigen in een fotoalbum.

vorm

8. Speel met vorm

Hoewel je foto op je camera in een bepaalde vorm wordt gemaakt, ben jij niet verplicht om deze vorm te behouden. Maak van die typische rechthoekige foto’s gerust een vierkante foto, gooi ze in een mooie compositie en je bent goed op weg om je mooiste herinneringen te vereeuwigen in een fotoalbum met een echte persoonlijke touch!

9. Neem je tijd

Het lijkt vreselijk logisch, maar je zal niet de eerste zijn die de fout maakt. Natuurlijk wil je na je reis meteen je foto’s aan al je vrienden laten zien of het fotoalbum van je vrijgezellenfeestje of trouw zo snel mogelijk in handen hebben. Toch neemt het maken van een mooie album best wat tijd in beslag. Neem deze tijd dan ook gerust!

Bekijk de pagina’s die je al gemaakt hebt nog eens voor je verder werkt aan je album zodat je dezelfde stijl aanhoudt doorheen het hele boek.  Doorblader je album ook nog eens wanneer je klaar bent om het gehele resultaat te bekijken. En wees niet bang om alles op het laatste moment nog om te gooien als je toch nog een goed idee hebt!

Zo ben jij ook klaar om je mooiste herinneringen te vereeuwigen in een fotoalbum om weer bij weg te dromen!

Het fotoalbum uit dit artikel heb ik gekregen. Lees ook de disclaimer.

46 Replies to “Mini-gids | herinneringen vereeuwigen in een uniek fotoalbum”

 1. Zo leuk om nog eens door te bladeren! Van mijn oudste zoon heb ik een heleboel scrapbooks. Toen maakte ik nog echte foto’s en ging ik avonden lang lekker fröbelen. Mijn 2 kleintjes komen er minder goed vanaf. Voor hen heb ik amper fotoboeken. Zonde eigenlijk hè?

  1. Ik hoor wel vaker dat bij het eerste kind de ouders heel veel moeite doen om de foto’s in een leuk fotoboek te steken, maar dat het bij de volgende kinderen er een beetje bij inschiet. Ik heb zelf ook een babyboek (mijn mama heeft dat gemaakt), maar mijn zusjes dus niet meer. Die hebben veel losse foto’s in dozen 🙂

 2. Wat heb je een mooi album gemaakt, getuige de foto’s! Ik vind het ook heel tof om albums te maken, omdat je die toch eerder nog eens inkijkt dan foto’s op je computer. Ik loop alleen wel een beetje achter, dus goede reminder om de vrije dagen rond kerst daar eens voor te gebruiken 🙂

  1. Het is ook een super leuk cadeautje voor jezelf 🙂 Ja, ik kijk veel vaker fotoalbums in dan dat ik nog naar de foto’s op mijn computer kijk. En heel veel staat bij mij ondertussen ook op de cloud!

 3. Vroeger vond ik het ook heerlijk om foto’s te laten afdrukken en ze in een echt album te plakken en van tekst te voorzien. Het is best wat werk, maar dat vind ik tegenwoordig met zo’n digitaal album maken ook. Er gaat zooooveel tijd inzitten (waarschijnlijk ook omdat ik zelf een pietje precies ben!) dat ik me er vaak niet toe kan zetten. Zonde, want het is erg leuk!

 4. Wij maken ook nog fotoboeken. Je kunt de hardeschijf wel vol hebben met foto’s, maar een boek spreekt toch veel meer. Wij doen dit eigenlijk al jaren bij vistaprint. Wij ”durven” niet echt naar een ander te gaan. We hebben de eerste toen bij hema besteld en die vonden we echt niet leuk. Nu zijn we tevreden en we betalen liever teveel en zijn tevreden, dan enkele euro’s besparen en niet tevreden zijn. Zo’n boek heb je natuurlijk jarenlang in huis. Als we ooit nog een keer naar een ander wil kunnen we dus ook bij het fotoalbum terecht 🙂 Bedankt voor de tip

  1. Dat je vasthoudt aan dezelfde leverancier begrijp ik wel. Ik probeer graag uit. Voorlopig al via Albelli, Smartphoto en Het Fotoalbum een fotoalbum besteld. Canvas een keer bij Albelli en bij Fotofabriek. Ik ben tot nu toe nooit echt teleurgesteld geweest, al merk je het verschil ik kwaliteit ook volgens de prijs 😉

 5. het zijn zulke mooie herinneringen 🙂 zelf vind ik het leuk om door fotoalbums heen te bladeren. Vooral als ze zo heerlijk oud zijn. Maar moet ook eerlijk bekennen, ik heb he geduld niet om zo’n digitaal album te maken.

 6. Ik vind herinneringen vastleggen in een foto album erg fijn. Dit album pak je er eerder bij dan je foto’s die op de laptop staan. Toevallig is mijn fotoboek over Bonaire binnen gekomen en daar laat ik snel een artikel over zien!

 7. Ziet er uit als een album waar je later met heel veel plezier op terugkijkt! Ik zelf maak ook altijd fotoboeken van onze vakanties en ja, het kost inderdaad de nodige tijd, maar ik vind het altijd geweldig om dan zo’n boek in handen te hebben en daar dan vervolgens lekker bij weg te dromen.

 8. Wat toevallig dat net deze blog verschijnt….

  Ik heb enkele maanden geleden ook besloten dat ik weer fotoalbums zal gaan maken, boekjes vol mooie herinneringen, etc. En uiteraard is er zelfs één fotoboek bij dat ik cadeau zal doen aan mijn significant other.

  Mooi dat je het ook terug oppakt!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.