In blogland las ik al vaker iets over helweek. Telkens dacht ik: dat wil ik ook doen. Helweek lijkt me namelijk de ideale manier om uit mijn ccomfortzone te stappen en te zien hoe dat eigenlijk zit met die grenzen en ‘dat kan ik toch niet’. 

Afgelopen week konden we bij De Groene Meisjes de helweek van Merel volgen. Ze was zeker niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Maar haar dagboek dat ze hierover bijhield op het blog zorgde er wel voor dat ik vrijdag het boek ‘helweek’ mee nam uit de bibliotheek.

Ik begon meteen met lezen waarbij op het eerste zicht mijn vermoedens werden bevestigd. Helweek gaat over uit je comfortzone stappen. Over de dingen doen die je al lang gedaan moest hebben en tot het uiterste gaan. Daar leer je nieuwe dingen uit en ga je confrontatie aan.

Naar mijn gevoel blijf ik de laatste tijd teveel hangen in ‘dat is mijn grens’ of ‘maar dat kan ik helemaal niet’. Het is deels het gevolg van onze samenleving omdat ze me te vaak de andere kant op duwt, waar ik niet heen wil. Maar uit je comfortzone stappen is eigenlijk een prachtige weg naar persoonlijke groei. Wanneer je tot het uiterste gaat, ga je een confrontatie aan met jezelf.

In oudere tradities  was het vaak de gewoonte om voor men tot de volwassenheid toetrad een initiatie mee te maken die de kandidaat volledig uit de comfortzone trok. Wie die initiatie ‘overleefde’, mocht tot de wereld van de volwassenen toetreden. Helweek is gebaseerd op de helweek uit het leger en ook dit is een vorm van initiatie voor men mag toetreden. Fysiek gaat men tot het uiterste, moet men zich bewijzen en tonen dat ‘opgeven’ niet in het woordenboek staat.

Afgelopen zondag heb ik dit principe voor de eerste keer toegepast, grotendeels geïnspireerd op wat ik net in het boek had gelezen. Ik zat er behoorlijk doorheen ’s middags, vanwege de vermoeidheid, de irritaties die hoog opliepen en de korte antwoorden die ik kreeg van de mensen die ook aan het werk waren. Ik was dat weekend met de gang boven bezig en moest enkel nog de plafond in de eerste laag verf zetten. Maar door al hetgeen rondom mij gebeurde, zat ik er doorheen en had ik geen zin om zelfs maar eenvoudigweg een dweil te nemen en te beginnen met afwassen. Ik ging in de tuin tegen het overblijfsel van de stam van een den zitten in de zon. En toen dacht ik: Saar, opgeven is geen optie. Ik heb al mijn moed bij elkaar geraapt, liet de tranen van vermoeidheid en frustratie hun weg vinden, maar had anderhalf uur later wel de plafond in de gang geschilder, waar ook een trapgat zit. Dat was een behoorlijk huzarenstukje, maar ik heb het gedaan. Dit gaf mij zo’n voldaan gevoel, dat ik ergens wel getriggerd werd om nog verder te gaan en het principe van helweek eens uit te testen.

Helweek vraagt voorbereiding. De auteur van het boek spreekt van drie weken. Daarmee zou helweek vallen de week voor mijn verhuizing. Eigenlijk vind ik dit geen slecht moment, maar in eerste instantie wilde ik het in de week van zes juni doen. In die week zou het nodig zijn om eens goed door te werken. Maar er is een trouwfeest in die week en een sollicitatiegesprek. Dus besluit ik om dan goed door te werken en al een aantal principes van helweek eens toe te passen, maar de echte helweek op een ander moment te houden.

Eerst ga ik het boek uitlezen. Het concept heeft me alvast te pakken. Ik ben benieuwd wat dit zou kunnen betekenen voor mijzelf en mijn persoonlijke groei!

Kenden jullie het principe van Helweek? Zou je dit zelf zien zitten om te doen?

16 Replies to “Helweek?”

 1. Ik heb er heel veel over gelezen de afgelopen tijd. Wat ik ervan vind weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik vind het een apart iets. Ik zou het zelf niet zo zien zitten om dit te doen, simpelweg omdat het zo weinig slaap is en ik dat niet volhoud. Ik slaap nu namelijk ook elke avond om 22.00, maar sta niet om 5.00 op!
  Ben heel benieuwd of en hoe jij de Helweek gaat doen!
  Liefs
  Kim onlangs geplaatst…NagellakMy Profile

 2. Ik heb kennelijk weer even onder steen geleefd. Ik heb nog nooit van Helweek gehoord en ik moet zeggen dat ik ook niet sta te juichen nu ik erover lees. Dat zal natuurlijk ook niet de bedoeling van Helweek zijn. Ik kan er weinig over zeggen, maar ik wens jou heel veel succes!

  1. Haha, je hebt niet onder een steen geleefd, je leest gewoon andere blogs 😉 Als je niet sta te juichen om het te doen dan moet je er ook niet aan beginnen. Volgens mij is het zonder motivatie gewoon niet te doen.

 3. Ja, weleens van gehoord, ergens is het ook op FB een hype geweest toen het net bekend werd, is alweer een paar jaar terug, ik was het alweer vergeten, hahaha

  Niet gelezen, misschien voor de fun eens lezen, maar het doen, nee ik denk het niet.

  X

 4. Ik zie het ineens overal opduiken maar zelf sta ik niet te springen om het te gaan doen. Oké uit je comfortzone stappen is goed maar dat kan ook op andere manieren denk ik. Benieuwd wat het je gaat brengen!

 5. Ik heb ook veel gelezen over Helweek en ben heel benieuwd of het iets voor mij zou zijn. Het klinkt erg interessant en vooral het vroege opstaan en de structuur spreekt mij heel erg aan. Ik wil het boek een keer gaan lezen en kijken of ik het echt ga doen. Ik ben heel benieuwd hoe het voor jou zal zijn!

  1. Ik denk dat je door middel van het boek te lezen het beste kan beslissen of het iets voor jou is. Maar misschien kan je ook gewoon een paar principes meenemen eruit.

 6. Ik heb het dagboek en het verslag van Merel (van de groene meisjes) gelezen, dus ik ben alvast benieuwd naar jouw beleving. Ik hou ook van uitdagingen maar ik betwijfel nog of ik de helweek ga doen, omdat ik een hekel heb aan vroeg opstaan. En 5h is wel heeeeel vroeg.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.