Gisteren sloeg het besef plots in als een bom: onze kleine meid is nu echt geen baby meer. Ze stapt intussen vol trots rond in huis. Haar stapjes zijn vaak nog wiebelig, maar kruipen is niet interessant meer. Liever valt ze tien keer op haar poep dan dat ze haar knieën nog vuil maakt. Toen ze gisteren op me af kwam gestapt, zag ik het: dit is een echte peuter!

Lekker stappen

Amélie zette haar eerste stapjes iets meer dan twee weken geleden. Stappen met hulp deed ze al een paar maanden. Sinds een paar weken ging ze ook recht staan zonder zich te hoeven optrekken. Hup, poep in de lucht en voor je het wist stond ze op haar twee benen. Ze keek dan lekker rond om vervolgens haar weg al kruipend verder te zetten.

JmvMini Amélie

Twee weken geleden had ze echter door dat je ook stapjes kan zetten. Alle begin is moeilijk en vaak begon ze na een stap of twee alweer te kruipen, maar de eerste stap was gezet! Vorige week begon het oefenen pas echt. Van de tafel naar de zetel. Van de zetel naar de keuken. Even vasthouden aan het aanrecht en dan weer verder naar de garage. Af en toe greep ze haar babywalker of een stoel om weer met steun wat stappen te zetten. Kruipen was wel nog steeds haar voornaamste manier om vooruit te komen. Maar sinds deze week lijkt de wereld nog interessanter op twee benen. Geen kruipen meer voor Amélie, stappen zal ze.

Het einde van een tijdperk

Voor het eerst heb ik het toch een klein beetje moeilijk met het einde van een fase. Toen Amélie officieel de babytijd achter zich liet met haar eerste verjaardag, was ik daar niet rouwig om. Ik ben geen babymens. Veel liever heb ik dat kleine kruipende wezentje dat al op weg is naar zelfstandigheid.

koekoek

Nu is die kleine dreumes op weg om een echte ‘peuter’ te worden. De eerste woordjes en eerste stapjes markeren de overgang van dreumes naar peuter. En aangezien Amélie al heel goed ‘mama’ ‘papa’ ‘koekoek’ en ‘dada’ kan zeggen, lijken die eerste woordjes wel verworven. Nu ze ook echt zelfstandig kan stappen, zijn we aan een nieuwe fase aangekomen.

Wat deze fase ons zal brengen, is nog heel onduidelijk. Noch ik, noch mijn Lief hebben ervaring met peuters. Babysitten op peuters heb ik wel nog gedaan, maar dat is natuurlijk op geen enkele manier hetzelfde als moeder zijn van een peuter. De komende periode zit dus vol verrassingen. We zullen alvast van elk moment met volle teugen genieten !

spelen in het zand

3 Replies to “Help, ik heb een peuter in huis!”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.