Ik ben dol op zelfhulpboeken. Naast mijn gebruikelijke dosis fictie verslind ik er jaarlijks ook wel een paar. Ik heb hun adviezen opgevolgd, neem ze af en toe opnieuw ter hand en haal er inspiratie uit. Het ene zelfhulpboek is al wat beter dan het andere, maar een ding hebben ze allemaal gemeen: ze beloven je dat ze je leven zullen veranderen.

Het onderscheid hen van alle andere soorten non-fictie, die belofte. Waar elk ander non-fictie boek vooral bestaat om je te informeren, beloven zelfhulpboeken dat je een transformatie zal ondergaan als je hun adviezen volgt. Wie – net als ik – op zoek is naar het ultieme geluk zal uit pure nieuwsgierigheid toch eens zo’n boek lezen.

Maar wat zou er gebeuren als je nu een jaar lang elke maand een zelfhulpboek las en ook nog eens hun raad zou opvolgen? Dat is het experiment waar Marianne Power op een dag aan begint. Het werd meteen het onderwerp van haar debuut ‘Help me’.

Over ‘Help me’

Marianne Power is net zo dol op zelfhulpboeken als ik. Haar leven loopt niet van een leien dakje. Eigenlijk is ze de sleur meer dan moe. Ze is 36 en haar leven is vooral gevuld met angsten en schulden. Haar vrije tijd bestaat uit katers en Netflix-marathons.

Daarom besluit ze om een jaar lang elke maand te leven volgens een ander zelfhulpboek. Een aantal bekenden verschijnen in haar lijstje: ‘The Secret’, ‘De kracht van het Nu’, ‘De kracht van kwetsbaarheid‘ en ‘Je kunt je leven helen’. Maar ook een aantal minder bekende boeken passeren de revue.

Wat eigenlijk begon als een grappig experiment loopt uiteindelijk uit tot een serieus en ontroerend avontuur. Marianne neemt de vraag: wat bedoelen we nou eigenlijk met geluk? serieus onder de loep!

Wat ik van ‘Help me’ vond

Als liefhebber van zelfhulpboeken was ik natuurlijk zeer benieuwd wat Marianne zou vinden van mijn favorieten, zoals ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘Je kan je leven helen’. Dat was dan ook de insteek waarmee ik aan ‘Help me’ begon. Maar ik eindigde met tranen in mijn ogen en een verhaal dat mijn ziel diep geraakt heeft.

De stijl van Marianne

Wat het boek voor mij persoonlijk enorm heeft gemaakt, is de stijl waarin Marianne over haar avontuur schrijft. Ze weet zichzelf enorm goed te relativeren en kent een gezonde dosis zelfhumor. Die droge humor van Marianne maakt dat dit geen zwaarwichtig boek is, waarin de schrijver je eens laat zien hoe het allemaal moet.

Integendeel, Marianne presenteert zich in haar boek niet als de expert, maar wel als een kwetsbare jonge vrouw die op zoek is naar oplossingen. Ze weet haar geldproblemen op een laconieke manier te beschrijven zonder zichzelf als slachtoffer neer te zetten. De manier waarop ze haar avontuur omschrijft, is hilarisch en tegelijk bloedserieus.

Marianne wist alvast mijn hart te veroveren met deze geweldige combinatie.

Een handleiding van de zelfhulp

‘Help me’ is niet gewoon het verhaal van Marianne. Het is ook te lezen als een handleiding van de zelfhulp.

Wanneer dingen mislopen in ons leven, of wanneer we gewoon niet tevreden zijn over ons leven, hebben we de neiging om naar oplossingen te gaan zoeken. We grijpen misschien zelfs naar een zelfhulpboek. Marianne licht in ‘Help me’ uit hoe zelfhulpboeken ook niet kunnen helpen. En daarmee heeft ze eigenlijk meer dan gewoon een ‘waar-gebeurd-verhaal’ geschreven.

Door haar verhaal te vertellen, geeft ze aan haar lezer mee hoe zelfhulpboeken behulpzaam kunnen zijn. Maar ook hoe ze net het tegenovergestelde kunnen teweeg brengen.

Aanrader?

Of je nu houdt van zelfhulpboeken of niet, iedereen zal hartelijk kunnen lachen om het eerlijke en oprechte relaas van Marianne. Ze schreef niet zomaar een luchtige roman, maar deed serieus onderzoek naar de effecten van zelfhulpboeken door zelf als proefpersoon te dienen. Absoluut een aanrader van een boek!

Help me! is een heerlijk boek vol humor en zelfrelativering. Ideale lectuur voor liefhebbers van zelfhulpboeken.

Help me! – Marianne Power; Uitgeverij: Spectrum; 332 pagina’s; 2018

2 Replies to “Help me, een humoristisch relaas van een zoektocht naar geluk”

  1. Zo is het ook precies, je moet er alleen even opkomen om dit dus op te schrijven en het als boek uit te brengen, het is exact wat ik ook tegen mensen vertel, het kan helpen maar ook andersom bla. Ben wel nieuwsgierig, maar kom amper aan blogs lezen toe, heb sinds de boekenweek van maart dit jaar een nieuw boek liggen, heb nog andere boeken liggen, geen tijd voor! Help me! hahahaha 😉

    Heel je lichaam… dat is mijn favo samen met The Magic… voor hen die nieuwsgierig zijn, verder, de meditaties van Oprah en Deepak vind ik erg fijn eens in de zoveel tijd en dan 21 dagen lang elke dag eentje. 😉

    X

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.