Wat is het snel gegaan, de zomer. Natuurlijk mogen we in september nog even nagenieten van de laatste warme dagen, maar stilaan begin ook ik toch uit te kijken naar de prachtige kleuren van de herfst. Ook voor deze maand stel ik opnieuw een mooie lijst met doelen in het teken van mijn goede voornemens voor 2015. Waar focus ik me deze maand op?

Werken aan jezelf: communicatie en gevoelens erkennen

Toen ik tussentijds de balans opmaakte, gaf ik aan dat ik reeds rond communicatie had gewerkt en dat dit doel voor mij behaald was. Ik trek mijn woorden terug. Of neen, eigenlijk wil ik mijn woorden nuanceren en aanpassen. Het doel dat ik toen gesteld had, in het begin van het jaar, is behaald. Nu bekijk ik het weer een beetje anders en wil ik toch weer verder werken rond communicatie.

De laatste tijd let ik veel op de manier waarop andere mensen communiceren. Ik hoor hoe ze geïrriteerd zijn en zich laten leiden door de emoties die ze op dat moment voelen. En dan herken ik het communicatiepatroon. Eigenlijk hoor ik mezelf tegen mijn Lief praten. Alles in mij gilt dan in mijn oor dat dit niet de juiste manier is. Verander het! Verander het!

De eerste stap om te komen waar je wilt zijn, is om te beslissen dat je niet meer wilt zijn waar je nu bent. Direct communiceren is echt mijn stijl van communicatie en daar is niets mis mee. Ik heb dan ook niet als doel om mijn directe communicatie te veranderen. Wel wil ik graag minder rechtstreeks reageren puur op het gevoel af. Het gevoel mag er zijn. Ik mag ook zeggen wat ik voel, maar het is niet omdat ik gefrustreerd ben dat ik daarom mijn Lief moet afsnauwen. Het is niet omdat ik kwaad ben dat ik moet roepen tegen hem. Heel vaak spelen er onderhuids andere dingen die een invloed hebben op hoe ik iets zeg. Ik wil mijn communicatiestijl dus niet veranderen, maar wel de manier waarop ik dingen overbreng. Ik wil op een liefdevollere en geweldlozere manier communiceren. Nog maar eens dat boek erbij nemen of op zoek gaan naar een interessante cursus rond communicatie?!

Dat is er ook een tweede doel waar ik mee aan de slag wil: gevoelens erkennen. Ik vernoem het al hierboven, maar ik reageer soms vanuit onderliggende gevoelens die niet rechtstreeks met mijn gesprekspartner te maken hebben. De oorzaak daarvan is dat ik bepaalde gevoelens niet meteen erken. Het duurt bij mij soms even voor ik kan toegeven dat ik gespannen, kwaad of gefrustreerd ben. Waarom? Heel eenvoudig, ik heb eigenlijk een aversie voor die gevoelens. Ze horen er niet te zijn. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Ook deze gevoelens hebben het recht om er te zijn. Tijd om alle gevoelens dus te leren erkennen! Als hulpmiddel daarvoor wil ik meer gebruik maken van mijn dagboek. Daarin wil ik dan spontaan gaan schrijven en laten boven komen wat er innerlijk speelt. Ik ben benieuwd wat dit gaat geven.

Spiritueel: aandacht voor de maan

september

Ik wil al tijden meer aandacht geven aan de maan en mijn maandagboek heeft daar een tijdje heel goed bij geholpen. Ik hoefde niet veel te noteren in mijn dagboek, gewoon een paar zinnen over die dag. Maar doordat ik ook de stand van de maan noteerde, was ik me heel bewust van haar cyclus.

Aangezien ik mijn dagboek weer wil gaan gebruiken voor het erkennen van gevoelens, is het daarom volgens mij meteen een goed idee om ook weer de maanstanden te noteren en linken te gaan leggen. Een maandagboek bijhouden dus!

Daarnaast is het ook zo dat ik binnenkort mijn eerste esbat zal gaan vieren binnen de traditie waar ik ben ingewijd. Steeds meer wil ik ook mij gaan verdiepen in de cyclus van de maan en de invloed die zij verder op ons kan hebben. De interesse om daar dus over te gaan lezen is terug. Er zijn niet zoveel heel goede boeken over de maan te vinden, maar ik heb wel een lijstje en daar ga ik dus mee aan de slag.

Persoonlijk: leesflow

Aangezien het in augustus niet zo’n succes was en de kans op werk steeds groter wordt, wil ik voor mezelf ook nog eens extra noteren dat ik bezig wil blijven met het lezen van boeken. In twee van mijn doelen is het interessant om boeken te lezen, dus dat zit ook al goed: er is een samenhang tussen de verschillende doelen.

Het liefst zou ik namelijk de reading challenge van dit jaar afsluiten met meer boeken dan ik oorspronkelijk als doel had gesteld. Lezen is nog altijd echt een ontspannende bezigheid voor mij!

Persoonlijk: de laatste loodjes

nieuw huis hobbykamer

Op een van onze slaapkamers staan nog een heleboel dozen die moeten worden uitgepakt. Ook is dit de enige kamer die nog niet volledig is afgewerkt. Er moet nog een plafond en een deurkozijn geschilderd, behangen en laminaat gelegd worden. Daarna is het eigenlijk enkel de gang die nog een beurt moet krijgen. Graag had ik in september de laatste dozen uitgepakt of ik berg ze op op zolder om daarna die ene kamer ook eindelijk af te werken. Hopelijk kan ik dan in oktober deze kamer eindelijk in gebruik nemen als de hobbykamer waarvoor we ze graag hadden gebruikt!

Hebben jullie doelen voor deze maand? En welke zijn dat dan?

5 Replies to “Hello september | de doelen”

 1. Wauw, wat mooi dat stukjes over je gevoelens. Dat er een aversie is tegen bepaalde gevoelens en dat je ze daarom onderdrukt. Zo heb ik het nog nooit bekeken. Dat neem ik mee. Hier ga ik veel aan hebben, want ik doe dit vooral met verdriet. Dank je wel! Prachtige de maan. Ze is zo mooi!
  Marion onlangs geplaatst…#KiyiyaVuranInsanlikMy Profile

  1. Eigenlijk is dat iets wat al heel lang een punt is voor mij, dus ik vind het zo normaal. Nooit over nagedacht dat er mensen zouden zijn die dit nog niet zo hebben bekeken. Fijn dat het wat voor jou kan betekenen!

 2. Dat zijn hele mooie doelen, zelf ben ik er nog niet aan toe om echt doelen te maken die echt concreet zijn, ik ga nog wel heel even mee met de flow nu en alles wat ik mee krijg of zelf doe is dan mooi meegenomen wat ik dan ook opschrijf en nu wel bij houdt 😉

  Jij komt er wel!

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Raad de Stad #3My Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.