De winter houdt ons land nog even in haar greep. Ze kwam dit jaar dan ook betrekkelijk laat in het land. Maar ondanks de sneeuw die nog wel eens wil vallen en de vrieskou die ons nog niet los laat, zien we hoe de zon klimt en de dagen langer worden. Dat is het moment waarop paganisten Imbolc vieren.

Aangezien dit feest gebaseerd is op een Keltische viering zitten we met een kleine datumverwarring. Sommige mensen zullen Imbolc situeren op 31 januari, anderen zullen het op 1 februari vieren. De Kelten begonnen met de viering namelijk op de vooravond van 1 februari, wanneer de zon onderging begon voor hen een nieuwe dag. Die ene dag zal natuurlijk het verschil niet maken. De betekenis achter het feest is veel belangrijker.

Brigit slaat de aarde wakker

Imbolc is het feest dat valt tussen Yule – de winterzonnewende – en Ostara – de lente-equinox. Hierdoor is Imbolc een viering die ‘de aanloop naar’ centraal stelt. Imbolc is de aanloop naar de lente. Met haar witte staf slaat Brigit de aarde om het zaad wakker te maken zodat het kan ontkiemen. Na Imbolc dienen zich de eerste tekenen van de lente aan.

De sneeuwklokjes zullen hun hoofden boven de laatste sneeuwlaag uitsteken en de krokussen trotseren de nachtvorst. De landbouw kon weer beginnen en de eerste zaden worden aan de aarde toevertrouwd. De terugkeer van het licht begint nu concrete vormen aan te nemen. De zon is steeds langer van de partij en schenkt ons haar kostbare licht.

Brigid Imbolc
Brigid, godin van poëzie, kunst en het begin van de lente – plaatje via Pinterest

Zuivering en planten

Imbolc zou ‘melken’ of ‘zuivering’ betekenen. Daardoor is Imbolc op spiritueel vlak dan ook het feest van de zuivering. Het is het moment om aan een letterlijke en figuurlijke lenteschoonmaak te beginnen. Je kan een ontgiftingskuur doen, je huis opruimen, eens gaan uitzweten in de sauna of een zweethutceremonie meedoen om je lichaam en geest te reinigen.

Een tweede punt waar men op spiritueel vlak bij stilstaat, is de vraag welke zaden men de komende periode wil gaan planten. We kijken vooruit in het jaar en waar men in het begin van het burgerlijk jaar goede voornemens gemaakt heeft, is het nu tijd om de zaden te planten voor deze voornemens. Welke acties kunnen ondernomen worden, waar kan er iets veranderen?

Brigids Cross Imbolc
Brigids Cross – plaatje via pinterest

Maria Lichtmis

Elk paganistisch feest is te linken aan de christelijke kerk en velen zullen Imbolc dus beter kennen als Maria Lichtmis, dat echter een dag later op 2 februari valt. Op deze dag worden kaarsen aangestoken om de terugkeer van het licht te vieren.

Maria Lichtmis is de herdenking van de dag waarop Jezus als Joods jongetje wordt opgedragen aan God. Daarnaast is er ook een link met het zuiveringsoffer dat Maria moest ondergaan na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet moest brengen. Ook hier is er dus de link met een ‘begin’ en een ‘zuivering’.

6 Replies to “Hekserij | Imbolc”

  1. Mooi stukje over de Imbolc! Vriendinnen van mij (eveneens heksen) zijn vooral heel erg bezig met Yule en Ostara en iets minder hiermee. Ik moet zeggen dat ik er eigenlijk zelf nog niet zoveel over wist. Ik ben zelf geen heks, maar beschouw mijzelf wel als een spiritueel iemand met haar grondslag in natuurreligie’s en ik kan me hier eigenlijk wel verbonden mee voelen. 🙂

    Zo rond begin Februari krijg ik altijd een bijna ontembare drang om een nieuw begin met dingen te maken, wel frappant eigenlijk, haha.
    Marieke onlangs geplaatst…4x een inspirerend boekMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.