Roeren in een grote kookpot, een wrat op de neus, toverspreuken spreken in de donkere nacht, mensen omtoveren in een kikker, … Veel mensen hebben nog altijd het beeld van de sprookjesheks voor zich wanneer iemand uit de bezemkast komt en vertelt dat zij een heks is.

Gek is het niet, uiteindelijk namen mannen en vrouwen de naam ‘heks’ aan als geuzennaam. Het was om af te schrikken, maar ook om nieuwsgierig te maken en als een soort ode aan de vrouwen en mannen die stierven onder de beschuldigingen dat zij een heks waren.

Maar wat betekent dat dan eigenlijk heks zijn?

Respect voor de natuur en het leven

De kern is het diepe respect dat iemand voelt voor de natuur en het leven. Dat gaat verder dan graag wandelen in de bossen, houden van dieren of groene vingers hebben. Het gaat om het gevoel dat je verbonden bent alles om je heen en steeds op zoek zijn naar die connectie. Je weet niet alleen dat je deel uitmaakt van een groter geheel; je voelt en ervaart dit tot in het diepste van je ziel.

Wanneer je een spin zijn web ziet weven, ren je er niet gillend voor weg – al zal je natuurlijk wel heksen vinden met arachnofobie – maar kijk je vol verwondering naar de creatie die dit kleine wezen uit haar pootjes tovert. Ook de vliegstunten van een zwaluw of het dartelen van een lammetje kunnen je met verwondering doen stilstaan.

Daarmee hangt ook het gevoel samen dat er iets meer is dan wat het oog ziet. Niet iedere heks zal dit een god of godin noemen. Sommigen zullen het spirits noemen, het Universum of het Grote Al. De gemene deler is dat er een hoger bewustzijn is, al dan niet in de vorm van een god(in).

bron: pinterest
bron: pinterest

Het wiel van het jaar

Samenhangend met het respect voor de natuur is het voor mij ook heel belangrijk om het wiel van het jaar te volgen. Daarbij hoort het vieren van de acht jaarfeesten: Samhain, Yule, Imbolc, Ostara, Beltaine, Litha, Lughnasadh en Mabon. Elk jaarfeest heeft zijn betekenis en hangt samen met de veranderingen die in de natuur gaande zijn onder invloed van de seizoenen.

Vier jaarfeesten hangen samen met de seizoenswissel: Mabon, Yule, Ostara en Litha. De jaarfeesten ertussen zijn de voorbodes voor de wissel die eraan komt.

Heksen vieren deze jaarfeesten elk op hun eigen manier. Sommige verbinden er rituele handelingen aan, andere zullen koken, knutselen, een wandeling maken of eender welke andere activiteit die zij daar graag aan koppelen.

bron: pinterest
bron: pinterest

Schitterende maan

Een derde aspect dat voor mij heel belangrijk is in mijn beleving als heks is de maan. Een heks leeft niet alleen volgens het ritme van de natuur, maar ook volgens het ritme van de maan. Ze erkent de invloed die de maan op haar kan hebben en werkt ermee.

Soms kan tijdens de cyclus van de maan magie bedreven worden, soms is het vooral belangrijk voor de heks om de cyclus van de maan te vieren. Stilstaan bij de maan, haar cyclus en wat dit moment in zich draagt, is wat heksen aan de maan verbind. In welk sterrenbeeld de maan zich bevindt, waar in het jaarwiel we zitten, de maanfase; met dit alles houdt een heks rekening wanneer zij met de maan werkt.

bron: pinterest
bron: pinterest

En verder…

Uiteraard valt er ook nog een heleboel te vertellen over rituelen, magisch werk, kruiden, divinatie, edelstenen, spirits, …

De specialisatie en keuze van een heks om zich met deze zaken bezig te houden, maakt haar uniek, onderscheidt haar van anderen, maar zal er ook voor zorgen dat zij haar pad aanpast aan zichzelf.

Het pad van een heks is een persoonlijk pad, ook al zijn er een aantal zaken die heksen met elkaar verbinden. Elke heks zal je een ander verhaal vertellen, haar eigen verhaal.

One Reply to “Heks zijn: wat betekent dat?”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.