Ooit had ik een blogdomein onder een andere naam. Een blogdomein waar mijn heksennaam in verwerkt was, waar ik eigenlijk bijna enkel schreef wanneer de duisternis mijn gedachten dreigde over te nemen en waar de titel ‘happines is a state of mind’ in het groot op de homepage blinkte. Ik schreef diepzinnige stukken, drijvend op de golven van mijn emoties, hopend dat ze mij verlossing zouden bieden. Ik was op zoek naar het geluk. Het dagboekschrijven had plaats gemaakt voor het bloggen en ik kon op dat stukje internet al mijn hersenspinsels kwijt. Sommige van mijn huidige volgers hebben mijn diepzinnige stukken daar ook gelezen. Maar het blog raakte in de vergetelheid. Ik zegde het domein op. Het dagboekschrijven nam terug haar prominente plaats in.

Happiness is a state of mind was toen enkel een titel die ik mooi vond klinken. Ik begreep hem niet werkelijk, want ik geloofde toen niet in de kracht van gedachten, in de wet van de aantrekkingskracht en affirmeren vond ik ook maar ‘bullshit’. Misschien zocht ik toen nog het geluk teveel buiten mezelf. Er moesten voorwaarden in mijn leven vervuld zijn voor ik gelukkig kon zijn. Een goede relatie, fijn werk, een mooi huis, de kleren die mijn persoonlijkheid weerspiegelden,… Ik vermoed dat iedereen wel eens in die val getrapt is en dit dus herkent.

Maar geluk komt niet op je pad door voorwaarden te vervullen. Elke voorwaarde die werd vervult zorgde er enkel maar voor dat de rusteloosheid groter werd. Het geluk bleef dus nooit lang hangen, omdat het enkel bestond uit de rush die ik kreeg toen een van de voorwaarden voor een gelukkig leven werden vervult. Kopen was een hobby van me.

Bijna een jaar geleden hoorde ik iemand dit exact verwoorden: mensen vinden het geluk vaak niet omdat ze steeds maar voorwaarden stellen voor een gelukkig leven. Maar echt geluk, dat zit niet in de dingen die je kan verwezenlijken of bemachtigen. Echt geluk, dat zit binnenin, in je hoofd. Geluk dat is een manier van denken. De volgende lessen heb ik toen geleerd:

Je bent je gedachten niet
Gedachten zijn niet werkelijk een deel van jou, die komen in je hoofd op en jij hebt de keuze wat je ermee doet. Ga je mee in de maalstroom van gedachten of observeer je ze en besluit je of ze dan van belang voor je kunnen zijn? Probeer niet om je gedachten te veranderen, te doen verdwijnen of stilte in je hoofd te verkrijgen. Daar slaagt zelfs de vijftigjarige boeddhistische monnik die al decenia dagelijks mediteert niet in. Je kan wel beslissen om er niet in mee te gaan. Laat ze zijn, laat ze gaan en weet dat ze niet per definitie een waarheid inhouden.

Wees nieuwsgierig naar je emoties, maar laat ze niet overheersen
Emoties zijn net als gedachten: ze overkomen je. Je kan ze niet doen verdwijnen, ze negeren heeft ook geen zin. Er zal nooit een moment komen dat ze niet binnen komen. Emotieloos zal je nooit zijn. Je kan wel beslissen om ze te aanvaarden, ze te doorleven en dan te laten gaan. Laat ze niet je leven bepalen. Daarvoor zijn ze niet belangrijk genoeg. Elke emotie is goed, elke emotie mag er zijn. Zelfs haat, kwaadheid of frustratie. Wees nieuwsgierig, onderzoek waar ze vandaan komen en wat het gevoel met je doet. Als je ze de aandacht geeft die ze nodig hebben, zal je ze uiteindelijk leren relativeren.

Singletasken is the bomb!
Al eist de samenleving steeds meer van ons dat we multitasken en lijkt het doen van meerdere dingen tegelijk heel efficiënt, singletasken is veel interessanter. Door te singletasken reduceer je de kans op stress, mentale druk en kan je eigenlijk zelfs rust inbouwen tijdens het uitvoeren van je dagtaken.

Aandacht is het kernwoord
Doe de dingen met volle aandacht en leef in het moment. Je analytische geest kan heel handig zijn, maar net als elk instrument gebruik je het het best op de momenten dat je het nodig hebt. Hou je aandacht bij datgene wat je aan het doen bent, en laat je geest niet afleiden door boodschappenlijsten, plannen of dagdromen.

Focus op de mooie dingen in het leven
Negatieve gebeurtenissen, gevoelens, emoties zullen nooit echt helemaal verdwijnen. Het leven bevat nu eenmaal ook minder leuke momenten. Maar als er vijftien dingen goed gaan, waarom zouden we dan focussen op dat ene ding dat verkeerd ging? Wees dankbaar voor alle mooie dingen in je leven. Geniet van alles wat goed gaat. Ga voor de schoonheid, inspiratie, de dingen die goed gaan.
Dagdromen is heel positief, maak er tijd voor! Maak ook tijd voor de leuke dingen in het leven, tijd voor jezelf en last rustmomenten in!

‘Happiness is a state of mind’ is voor mij steeds meer een way of life aan het worden. Waarom het dan niet opnieuw de ondertitel van mijn blog maken?

Hoe zien jullie geluk?

5 Replies to “Happiness is a state of mind”

 1. “Je bent je gedachten niet” die neem ik mee.

  Geluk is iets dat je niet krijgt. Het is een ingesteldheid, de mogelijkheid om in het moment te leven en los van alles te kunnen staan. Los van schaamte, gedachten of oordelen. Zijn in de puurste zin van het woord. Dat geloof ik tenminste…
  Loïs onlangs geplaatst…Liefde als noodoplossingMy Profile

 2. Voor mij zit geluk vaak in de dingen die niet te koop zijn, samen zijn met…. geliefden en dierbaren. De zon die schijnt, maar ook de regen, oké nu is het wel even klaar met de regen, haha 😉

  Picasso bijvoorbeeld zoals jouw Luna, zeg nu zelf 😀 😉

  En helemaal eens om te focussen op alles wat goed gaat, dat is de wet van de aantrekking inderdaad, daarom schrijf ik zo vaak mogelijk mijn blessings op van een dag. En dank voor alles wat ik heb!

  X
  Morgaine onlangs geplaatst…Hoe laat je een kaars langer branden?My Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.