Een nieuwe maand nadert met rasse schreden. Dat we steeds dieper de herfst ingaan, begint stilaan duidelijk te worden. Hoewel we heel lang konden genieten van schitterende temperaturen zullen we er toch stilaan aan moeten geloven. In het hartje van de herfst komen we op een punt waarbij de doden hun overgang maken naar de eeuwige jachtvelden. Gedaan met zwerven op aarde. Tijd om echt afscheid te nemen.

Heksen, spoken en ander gespuis

Het gebruik van Halloween kwam vanuit de USA aanwaaien naar het Europese vasteland. In de nacht van 31 oktober op 1 november zwerven spoken, heksen, zombies en andere griezelige wezens over de straten. Kinderen gaan langs de deuren en gillen ‘trick or treat’ in je oor.

In het land van oorsprong wordt dit gebruik heel uitgebreid gevierd. Ook volwassenen nemen graag deel aan het verkleedpartijtje en bedenken de meest griezelige kostuums.

De traditie vindt echter zijn oorsprong in Ierland en Schotland, waar een heidens gebruik een Christelijk jasje kreeg toen All’Hallows Eve omgedoopt werd naar Allerheiligen en Allerzielen. De eigenlijke Keltische naam, Samhain, verdween uit onze tradities. Maar de Schotten en Ieren die in de USA hun geluk gingen beproeven, namen hun All’Hallows Eve met al zijn gebruiken mee.

All’Hallows Eve

All’Hallows Eve valt in het hartje van de herfst en houdt de belofte in zich dat de winter eraan komt. De bomen verliezen hun bladeren, het leven in de natuur trekt zich stilaan terug. Dat is het moment waarop de sluiers tussen de werelden vervagen. Niet alleen kunnen de overledenen van het afgelopen jaar (en dan telt men vanaf de laatste All’Hallows Eve tot nu) de oversteek maken naar het Zomerland, ook geesten van de andere kant kunnen nu nog eens op bezoek gaan bij hun dierbaren.

mist landschap

Het is dus niet gek dat spoken, heksen en ander gespuis de straten op komen die avond. Wanneer de nacht valt, komen zij tevoorschijn. Ze hebben niet veel kwaads in zin, maar geesten hebben humor. Geef je hen een traktatie dan blijven ze zoet. Heb je niets voor hen voorzien dan zouden ze je wel eens met een ‘trick’ kunnen verrassen.

Voorouders herdenken

Of je nu meer het heidense feest wil vieren, de Christelijke traditie volgt of liever wat minder ‘godsdienstig’ doet, iedereen zal rond deze periode minstens eens aan zijn overleden dierbaren denken.

All’Hallows Eve is voor mij niet alleen het begin van een periode van bezinning. Het is ook een moment om de voorouders te herdenken. Dat zijn natuurlijk de familieleden die de oversteek al gemaakt hebben. Maar het zijn ook de mensen die voor mij belangrijk zijn. Dat kunnen vrienden zijn, mensen waar ik bewondering voor had of mensen waarvan ik het gevoel heb ‘dat zij mij zijn voorgegaan’.

afscheid

Er zijn verschillende manieren om je voorouders te herdenken en te eren. Stilaan begin ik ook na te denken over hoe ik dit kan doen met mijn kleine meid.

Met mijn kleine meid

Amélie is zich steeds bewuster van wat er om zich heen gebeurd. Al zal ze zich veel dingen niet meer kunnen herinneren, ik merk wel dat ze vatbaar is voor rituelen en herhaling. Elke avond hetzelfde ritueeltje maakt dat ze makkelijker in slaap valt.

Een jaarlijkse traditie wordt op een bepaald moment ook geboren. Volgens mij is dit een mooi moment om daarmee te starten. Ik heb heel wat ideeën voor als ze wat ouder is, maar dit zijn de dingen die Amélie en ik rond All’Hallows Eve zullen doen.

Kaarsjes aansteken – Amélie is gek op lichtjes. Kaarsjes kan ze dan ook uren bewonderen. Het is wel zo slim om ze op een veilige afstand te houden, op een plek waar ze er niet aankan. Ze wil namelijk heel graag de lichtjes pakken. Dan brandt ze natuurlijk haar vingertjes. Kaarsjes aansteken, is een ritueel dat bij heel veel feesten past. Maar bij All’Hallows Eve steken we de speciale kaars aan: de kaars voor de voorouders. 

Een Halloweentocht – spoken en heksen horen nu eenmaal bij Halloween en als er een wandeling rond Halloween wordt georganiseerd, is het leuk om daaraan mee te doen. We gaan dus lekker griezelen en wandelen in het donker. En genieten van de gezelligheid die er is wanneer je met dierbaren samen komt.

Een bloem op het graf leggen – het is een oude traditie om bloemen te brengen naar het graf van je overleden dierbaren. Deze traditie wil ik dan ook graag in ere houden. Al heeft Amélie nog niet bewust afscheid moeten nemen, dit vind ik toch iets belangrijks om te doen.

Doen jullie iets rond All’Hallows Eve? Wat zijn jullie plannen?

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.