Gezondheid speelde altijd een grote rol in ons leven. We hadden niet veel thuis, maar mijn moeder zorgde er voor dat er een gezonde maaltijd op tafel kwam. De gekende Vlaamse keuken: aardappelen, vlees en groenten. Er werd wel eens gesnoept, maar meestal was de boodschap dat een boterham of een stuk fruit beter was. Als tiener was dat natuurlijk niet wat je wilt horen. Vaak ging mijn zakgeld op aan snoep of een frietje tussendoor. Tot ik begin de twintig een probleem kreeg met eten.

Gezond bleef daarna heel erg in mijn hoofd  hangen. Ik was gezegend met een fijne huisarts die mij heel erg hielp om terug op gewicht te komen. Een shake die veel mensen als dieetvoeding gebruikten, kreeg ik op voorschrift als extra’tje om mijn voedingstekorten in te halen. Maar daarnaast bekeek ze ook met mij hoe mijn metabolisme in zijn werk ging. Daaruit bleek dat mijn lichaam niet alleen veel meer had aan de noodzakelijke dosis groenten en fruit, maar ook dat ik terug op gewicht kwam door vettige en ongezonde dingen te vermijden. Waar iemand anders twee kilo bijkwam van een paar dagen per week frietjes, verloor ik er twee.

Mijn liefde-haat-verhouding met groenten en fruit vond zijn hoogtepunt toen ik samen ging wonen met mijn Lief, iemand die vanalles graag eet. Ik leerde om bepaalde zaken te eten waardoor mijn smaak helemaal veranderde. En toen besloot ik om vegetariër te worden. Mijn ogen werden geopend door het boek ‘De Vegarevolutie’ waar ik de waarheid las over het dierenleed dat achter vlees schuilt. Verdoken in informatie over voeding – om mijn eigen levensstijl op een gezonde manier aan te passen – ontdekte ik dat er veel fabels bestaan over hoe gezond vlees, kaas en eieren zijn.

Een van de dingen die gebeuren wanneer je een beslissing neemt, is dat er van alles op je pad komt dat ermee te maken heeft. Zo vallen de vele vleesreclames me nu plotseling heel erg op. Wat ik daarbij enorm mis is de nuance. Uiteraard, iedereen maakt reclame voor zijn product, niets nieuws op de wereld, maar terwijl vlees en melkreclames worden gepresenteerd als een boodschap van algemeen nut lijkt alle realiteit verdwenen. Hoe zit het met groenten en fruit van bij ons? Zijn die niet lekker en ongelofelijk gezond?

Een aantal studies toonden het al onvermijdelijk aan: de moderne mens eet veel te weinig groenten en fruit. De aanbevolen vijf porties groenten en fruit zouden er eigenlijk zeven moeten zijn. En zelf aan die vijf geraakt amper 25 procent van de bevolking. (Bron) Misschien hecht je niet veel belang aan dit soort studies, maar elke gezonde geest kan u vertellen dat met groenten en fruit niets mis is. Er wordt zelfs aangeraden om meer groenten dan fruit te eten, omwille van de hoeveelheid suikers die in fruit zitten.

En toch blijven we reclame maken voor vlees, terwijl de vleesconsumptie enorm hoog ligt. In 2006/2007 lag het verbruik van groenten op 108 kg per inwoner (in België). In 2007 lag het verbruik van vlees (zowel varkens-, runds-, paarden-, schapen- en geitenvlees als gevogelte, wild, konijn en eetbare slachtafvallen) op 95,3 kg per inwoner (in België). Dit wil zeggen dat onze consumptie van vlees onze consumptie van groenten bijna evenaart. (Bron) De klassieke voedselpiramide zal op de schop gaan, waarbij groenten een prominentere plaats zouden krijgen. (Bron) Toch zal men in de klassieke voedselpiramide zien dat groenten nog altijd een veel grote hoeveelheid behoren te beslaan dan vlees. En dan ben ik gek?

images

Bij deze dus een pleidooi voor het integreren van meer groenten en fruit in ons leven. Waarom maken we donderdag niet veggiedag en maandag vleesloos? Waarom geen heerlijke groenten tussen de boterham i.p.v. een stuk vlees? Want groenten zijn lekker en gezond, boordevol vitaminen en mineralen. En er zit veel minder in vlees dan wij allemaal geloven…

6 Replies to “Groenten en fruit”

 1. Ik eet wel vlees, maar ik probeer er wel bewust mee bezig te zijn. Eén dag in de week proberen we vleesloos te houden. Groenten daar ben ik gek op en ik durf wel te zeggen dat ik daarvan helemaal niks te kort kom. Oke, op sommige dagen wel, maar wie niet? Gemiddeld genomen doe ik het prima qua groentes (zegt degene die net bijna 400 gram spinazie achter de kiezen heeft :P). Van fruit merk ik wel dat ik er in de zomer meer zin in heb dan in de winter, daar kan ik nog wel wat meer om denken 🙂 Goed geschreven!

  1. Niets tegen vlees eten, maar als ik zulke cijfers zie stel ik mij daar vragen bij… ook een kleiner stuk kan een verschil maken (gezondheidsgewijs dan). Maar ik vind het wel mooi dat je er al over nadenkt!!

 2. Ik eet graag groenten op brood, dus aan de aanbevolen hoeveelheid groente kom ik altijd wel 🙂 Bij het avondeten eet ik namelijk ook best wel veel groenten.
  Afgelopen week vooral veel verse zuurkool op brood gegeten, maar ook plakjes komkommer (met miso+roomboter) of andere groenten (zoals bijvoorbeeld pastinaak of rabarber, zie de eerste foto hier)!

 3. Ik eet niet zoveel vlees, het liefst van al eet ik warme groentjes, hoe meer hoe liever.
  Ook drink ik elke dag verse soepen, het hele jaar door!
  Vroeger at ik elke dag 3 stukken fruit… nu is dat maar zelden meer! Ik zou die gewoonte terug moeten opnemen, het is zo lekker en gezond!

 4. Mooi geschreven! Ik at als kind al veel liever fruit dan snoep. Vlees? Nee. Nu mijn ondervoeding langzaam wegschuift komt dit gedrag weer terug. Nu ben ik zelf een voorstanders van het terug met je lichaam in contact komen. Maar; inderdaad – er mag wel meer aandacht voor fruit en groente komen.

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.