De natuur ligt me nauw aan het hart. Als kind ging ik elke zondagmiddag met mijn ouders wandelen. Ik had een grote interesse voor de namen van de bomen, de planten, paddenstoelen en alle dieren rondom mij. Vogels wilde ik bij naam kennen, maar ook insecten trokken mijn aandacht. En als het even kon, leerde ik alle rassen van honden, katten of zelfs paarden vanbuiten. Het liefste zat ik tussen het groen om alle leven daar te bestuderen. En nu willen wij graag voor een groener leven gaan.

Zorg dragen voor

Vanuit mijn opvoeding kreeg ik mee dat je voor Moeder Aarde goed moet zorgen. We kregen niet alleen de liefde voor de natuur mee. De zorg voor ons milieu werd ook met de paplepel ingegeven. Ecologie was nog niet zo’n hot item, maar mijn ouders probeerden zo min mogelijk afval te produceren, kochten vaak lokaal en volgens het seizoen en we spraken wel eens over de arbeidsomstandigheden waarin producten werden gemaakt. Zomaar iets nieuw kopen was bij ons niet aan de orde. Er werd sneller iets herstelt dan weg gegooid.

In de wereld waarin we nu leven is ecologie wel een hot item. Steeds meer zijn er alternatieven beschikbaar voor milieuvervuilende producten. Voor kledij en eten beginnen eerlijkheid steeds een grotere rol te spelen. Er wordt gezocht naar methoden om zero waste te gaan. En wij willen met ons gezin graag op die kar springen.

Al een beetje groen

Sinds mijn Lief en ik gingen samenwonen hebben we wel al regelmatig aandacht besteed aan groener leven. Denk maar aan mijn keuze om flexitariër te worden, maar ook aan onze keuze om wasbare luiers te gebruiken voor ons kleine meisje of voor borstvoeding te kiezen.

Wasbare luiers

Geïnspireerd door bloggers als Iris en Sofie heb ik beslist om nog bewuster om te gaan met groen leven en mijn Lief wil daar graag in meegaan. We hebben al eens nagedacht over kleine veranderingen die we willen invoeren, en er zijn ook nog een aantal grotere inspanningen die we willen doen.

Groene stapjes

Die veranderingen doe ik natuurlijk niet allemaal in een keer. Het is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee om nu plots als mijn kleren te vervangen door fairtrade merken. Ook hebben we nog heel veel klassieke huishoudproducten die we in grote aantallen aankochten, dus deze moeten eerst opgemaakt worden. Veranderingen voer je sowieso best in kleine stapjes door, om niet door je eigen enthousiasme overweldigd te worden.

“I always wondered why somebody didn’t do something about that, then I realized I am somebody”

Onze groene stapjes zullen tijd en soms moeite kosten. Ik ben niet van plan om meteen de hele wereld te veranderen. Maar elk klein stapje is er eentje die kan helpen.

Ik neem jullie graag mee op mijn reis en zoektocht naar meer duurzaamheid. De komende tijd zullen dus naast blogjes over mama-zijn en mindfulness, blogjes verschijnen over groener leven. Wie weet inspireer ik zo iemand om ook voor groener leven te gaan.

Zijn jullie al bezig met duurzaamheid? Wat zijn jullie stapjes?

8 Replies to “Waarom Saar gaat voor groener leven”

 1. Jaaa wat leuk om te lezen 🙂 het is inderdaad haalbaar als je stap voor stap kleine dingen anders doet, en wij zijn zeker ook niet perfect hoor. Er zijn periodes waarin het bijvoorbeeld met mij wat minder gaat en veel op Jense terecht komt dat we toch weer meer plastic met “makkelijke” boodschappen binnenhalen bijvoorbeeld. Maar andere dingen zijn heel simpel zoals kiezen voor eco schoonmaken. Heel veel succes en plezier!!
  Sofie onlangs geplaatst…Groene webshop ervaring: Big Green SmileMy Profile

  1. Het is alvast heel leuk om over na te denken. Ik kom trouwens tot de conclusie dat we best al wat inspanningen doen, zeker met Amélie die erbij is gekomen. Dat is ook leuk om te zien.
   Ik ben nu vooral aan het nadenken over huishoudproducten, verpakking en duurzaamheid van onze kledij. Maar soms is het niet eenvoudig ook, zoals met meubels. Tja, wat is duurzaam hè?

 2. Dat doe ik al sinds de eighties, toen we er op school al aandacht aan besteedden. En het meest mooie was ooit, toen mijn dochter het kreeg op school… ze kwam thuis, ging het hele huis door, met name de keuken… ik vroeg haar, wat ben je aan het doen?

  Ja, wij scheiden alles al? Ja? Hoezo? Nou dat krijgen we nu op school, maar wat doe jij met de glazen potten? toen vroeg ik, wanneer eten wij nu uit pot?

  Het bleef even stil, met de gedachte, en het besef dat er altijd vers op tafel staat…. de uitzonderingen kunnen een potje saus voor bij de taco’s zijn of een potje appelmoes, of bonen… hahaha

  X

  1. Potten komen hier vooral binnen wanneer het over sauzen gaat ja. Dat zijn wel grappige dingen. Dat je zoveel vers maakt dat er bijna geen afval aan te pas komt. Zelfs onze pmd-zak gaat hier met moeite maandelijks buiten. We hebben bijna geen PET, geen blik of andere plastic rommel 😛 Wel veel papier…

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.