Hé Saar, voor iemand die een blog heeft over persoonlijke groei en spiritualiteit schrijf je de laatste tijd wel veel over andere dingen hè! Dat klopt, daar betrapte ik mezelf laatst ook op. Steeds minder schrijf ik over mindstyle, steeds meer over lifestyle. Daar is niets mis mee, maar toch vroeg ik me af waar die verschuiving vandaan komt.

Groeien doe je niet in een keer. Het is een heel proces van vallen en opstaan. Dat ik behoorlijk tevreden ben met mezelf en niet zoveel bezig ben met groeien/veranderen, is een van de redenen waarom ik de laatste tijd minder over mindstyle schreef. Mijn aandacht lag gewoon even op andere dingen. Dat wil echter niet zeggen dat ik jullie daarover niets meer te vertellen heb. Tijd dus voor een blogje over het groeien zelf!

Spiraalbeweging

spiraalbeweging

Voor mij is groeien als een spiraalbeweging. Je begint op een punt waarbij je vrijwel tevreden bent met jezelf. Je leventje gaat zo zijn gang. En dan kom je op een punt waarbij er iets knaagt. Je vindt van jezelf dat je best wel beter kan. Op welk punt je dan beter zou willen zijn, dat moet je nog even uitzoeken. En dan begint die zoektocht, een deel van het groeiproces. Wanneer je denkt dat je voor jezelf gevonden hebt waar je verandering wil, ga je doelen stellen. Misschien maak je zelfs een plan om het doel te bereiken. Of je doet wat ik zovele malen heb gedaan. Je begint aan een nieuwe zoektocht, maar nu eentje naar oplossingen. Het is een weg van vallen en opstaan. Van proberen, falen en opnieuw proberen. Tot je op een dag opstaat, in de spiegel kijkt en zegt: “Dag nieuwe ik! Wat ben jij geweldig.” Je bent tevreden met wat je hebt bereikt en voelt je een betere versie van jezelf!

Op dat moment kan je leventje weer lekker verder gaan, tot je op een dag weer op een punt komt waarbij dat knagende gevoel je weer treft. Ben je terug gevallen in je oude gewoonten? Heb je de lessen die je in het vorige groeiproces hebt geleerd weer laten liggen? Neen hoor, je bent gewoon weer toe aan een nieuw proces dat je met vallen en opstaan door een gelijkaardige weg loodst. Een weg die nooit hetzelfde is, maar elke keer weer nieuwe uitdagingen biedt.

Vandaar dat ik het vergelijk met een spiraal, je komt ergens wel dezelfde stappen tegen, maar tegelijk maak je ook een opwaardse beweging. Na elk deeltje van je groeiproces ben je tenslotte weer een beetje een betere versie van jezelf. Daarnaast lopen een aantal groeiprocessen ook wel eens door elkaar. Je kan bijvoorbeeld meer aandacht willen besteden aan je creativiteit en terwijl je met dit groeiproces bezig bent, ook tegen je zelfwaardering aanlopen waarbij je ook daaraan begint te werken. En zo lopen twee processen eigenlijk door elkaar en toch met elkaar…

Stilstaan is nodig om door te gaan

stilstaan

Ik zou mezelf wel eens een ervaringsdeskundige durven noemen in zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Zo vaak ben ik hiermee bezig geweest en zoveel energie heb ik daarin gestoken. Een les die ik heb geleerd in al die jaren dat ik bezig ben met zelfontwikkeling heb ik wel geleerd: stilstaan is nodig om door te gaan. En wel om drie redenen.

 Het is gewoon mentaal te zwaar om dagelijks bezig te zijn met zelfontwikkeling. Je neemt jezelf tenslotte heel zwaar onder de loep tijdens dat proces. Jezelf in vraag stellen, is geen eenvoudige opgave. Elk klein verbeterpuntje komt boven, alles wat je minder vindt aan jezelf wordt onder de loep genomen. En veranderingen zijn nu eenmaal gewoon moeilijk om te maken. Daarom is het niet slecht om af en toe even jezelf jezelf te laten zijn. Zo slecht is je eigen ‘ik’ nu ook weer niet!

Veranderingen hebben tijd nodig om te bezinken. Er zijn allerlei theorieën over hoeveel keer of hoelang je iets moet doen alvorens het een gewoonte wordt. Ik heb gemerkt dat veranderingen vooral tijd nodig hebben. Als je nog volop de gewoonte aanleert om gezond te eten, maar ook tijd besteed aan een nieuwe dagroutine en dan ook nog eens elke dag wil mediteren en yoga wilt doen, dan wil je teveel in een keer. Neem de tijd om de gewoonte van gezonde voeding aan te leren, geniet van wat je bereikt hebt en denk dan eens na over wat je misschien nog zou willen veranderen.

Je hebt ook momenten waarbij je gewoon tevreden bent over jezelf en dan ga je best genieten van dat moment. Mijn ervaring is dat teveel aan jezelf werken ervoor zorgt dat je op een dag gewoon niet meer tevreden bent me jezelf. Je zou bijna elk puntje aan jezelf beginnen haten. Wees dus ook gewoon even blij met wie je bent, met wat je hebt bereikt en waar je nu staat. Je bent meer dan goed genoeg!

Hoe kijken jullie tegen persoonlijke groei aan? Laat gerust jouw verhaal achter!

 

2 Replies to “Groeien doe je niet in een keer”

  1. Leuke vergelijking tussen groei en een spiral staircase. Maar het gaat niet zo gelojkmatig natuurlijk en soms val je ook weer naar beneden. Ik vergelijk het meer met een pas dat stijgt maar wat ook gaten en molshopen bevat! Doorgaan! Eric

    1. Uiteraard gaat groeien niet zo gelijkmatig en ook van een trap kan je een paar treden naar beneden donderen of zelfs een paar treden overslaan. Mooie metafoor gebruik jij ook! Ik spreek zelf ook graag van een ‘pad’, dat zal je in mijn voorgaande artikelen wel merken 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.