Duurzaamheid is een thema waar wij al sinds we gingen samenwonen mee bezig zijn. Het is dan ook niet vreemd dat we ook bij ons eerste kindje onszelf de vraag stelden hoe je duurzaam kan leven met kinderen. Ook andere ouders stellen zichzelf die vraag en gaan net als wij op zoektocht naar een duurzame manier om kinderen groot te brengen. GreenKit probeert hen daarbij te helpen. Hadden wij GreenKit een jaar geleden mogen leren kennen, dan had ons dat alvasteen heel grote zoektocht uitgespaard!

De zoektocht

Onze grootste bezorgdheid was het afval dat een baby produceert. Luiers, verzorgingsproducten, voeding, … Er wordt zoveel weg gegooid in de eerste levensjaren van een mens zonder hij daar zelf impact op heeft. De grootste last ligt bij de luiers, redeneerden wij. Over de hele luierperiode zorgt zo’n kindje namelijk makkelijk voor een ton afval in zijn eentje. We besloten dus om voor wasbare luiers te gaan.

 

wasbare luiers

Een tweede punt was de voeding, want kunstvoeding is niet alleen belastend voor het milieu omdat je de brikken weggooit. Ook de productie ervan heeft een enorme impact op onze leefomgeving. Dat borstvoeding gewoon gezellig en gezonder voor het kind is, was natuurlijk de doorslaggevende factor. Maar dat het ook nog eens duurzaam is, was meteen een pluspunt!

Als laatste besloten we om zoveel mogelijk spullen tweedehands aan te schaffen. Hoelang gebruikt een baby uiteindelijk zijn box, bedje of zelfs zijn kleertjes? Een jaar? Twee jaar? Veel te kort om het nieuw te gaan kopen, vonden wij. De zoektocht naar tweedehandsspulletjes heeft niet alleen het milieu een hoop misérie bespaart, maar ook onze portemonnee werd er heel blij van.

Een extra duwtje

Wij hebben een aantal dingen zelf uitgezocht, maar vonden het betrekkelijk moeilijk om voor minder evidente zaken oplossingen te vinden. Een extra duwtje in de rug konden wij wel gebruiken. Nog steeds lopen we tegen verschillende vraagstukken aan en proberen we daar zo goed mogelijk antwoorden op te verzinnen.

Naamgenootje Saar Vangeelen doorliep dezelfde zoektocht en vindt het tijd om van duurzame producten de norm te maken. Zij gelooft dat dat kan door aanstaande moeders goed te informeren over alle mogelijkheden. Al bij de geboorte van haar eerste dochter droomde ze ervan om aanstaande ouders te inspireren en hun zoektocht makkelijker te maken. Na de geboorte van haar zoon wilde ze nu echt eens uitzoeken in hoeverre ze dit idee kon realiseren.

GreenKit

Zo werd GreenKit geboren, een ontdekkingsdoos vol toffe, duurzame stalen. Met deze gratis ontdekkingsdoos wil Saar toekomstige ouders laten zien dat duurzame spulletjes voor die kleine uk ook veilig, kindvriendelijke en vooral hip kunnen zijn.

Hoe werkt GreenKit?

Aanstaande ouders krijgen deze stevige, prachtige doos van GreenKit bij het consult rond de zesde maand bij hun vroedvrouw. Deze leuke doos zal gevuld zijn met leuke staaltjes van duurzame producten. Ook zullen ouders op de website van GreenKit (die nog in aanmaak is) kortingscodes voor deze producten kunnen vinden. Hier kunnen vroedvrouwen zich ook aanmelden om de gratis verdeeldozen te ontvangen. Er zal ook een blog aan gelinkt zijn waar ouders alles kunnen lezen over een duurzaam leven met kinderen, maar waar men ook interviews, producten in de kijker en giveaways zal kunnen terugvinden.

zwanger

De doos van GreenKit is overigens geen wegwerpdoos, maar wordt dankzij de illustratie van Isabelle Geeraerts een prachtige bewaardoos waar ook het mutsje van na de geboorte, het bandje van de kraamafdeling, de eerste haarlokjes, tandjes, … een plaatsje kunnen krijgen.

GreenKit is dus meer dan een doos met staaltjes. Het is een ontdekkingsreis in de wereld van duurzaam leven met kinderen. Een wereld die hopelijk de norm mag worden dankzij goed informatiekanalen en voldoende inspiratie.

Heb jij ook zin om Saar te steunen of om GreenKit te ontvangen? Neem dan zeker al eens een kijken op de facebookpagina en klik op dat duimpje!

 

One Reply to “GreenKit, voor mama’s die groener willen gaan”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.