We mogen ons gezegend noemen met vrienden in ons leven als Wolf en Luna. Niemand krijgt een uitbundigere begroeting dan wij als we thuis komen. Er is niemand gelukkiger als ze ons na vijf minuten terug zien. En het is vast bij niemand warmer en gezelliger in de zetel op een herfstige, koude avond dan bij ons. Als hondeneigenaars krijgen we vaak de vraag: zal dat wel lukken tussen de hondjes en het nieuw lid van ons gezin?

Twee goede vrienden

Wolf

Wolf is een hond met een handleiding. Mijn Lief ging hem halen in het asiel toen hij tien maanden oud was en de afgelopen jaren waren echt een uitdaging. We vermoeden dat Wolf mishandeld werd. Daarom is het een vrij angstige hond en raden we bezoekers altijd aan om hem niet aan te halen. Wij daarentegen kunnen alles met Wolf doen. Zelfs het verwijderen van teken of boven op hem in slaap vallen is geen enkel probleem.

Luna

Luna kwam als pup bij ons wonen. Ze heeft nooit anders gekend dan een warm gezin waar zij de kleine aandachtstrekker was en iedereen haar verwende. Dat maakt van Luna een heel blije en gezellige hond die het niet begrijpt als iemand bang van haar is of niet van honden houdt. Ze is vooral een echte knuffelkont, maar heeft ook graag de aandacht voor zichzelf.

We zouden die twee voor geen goud van de wereld willen missen, maar stelden ons ook wel de vraag: hoe gaan we te werk als er een baby bijkomt in ons gezinnetje? En hoe zal dat lopen?

En het nieuwe gezinslid?

We hebben een hoop vertrouwen in onze twee vrienden en geloven dan ook dat het wel goed komt tussen hen en onze kleine spruit. Toen we een weekendje in de Ardennen doorbrachten met vrienden en hun dochtertje werd ons geloof alleen maar bevestigd. Wolf trok zich uit zichzelf terug op zijn plekje als het hem allemaal te druk werd. Hij reageerde zo goed als niet wanneer er onverwachte bewegingen werden gemaakt, op een uitzondering na waarbij hij zich terugtrok. Luna was haar knuffelige zelf, maar al haar energie hield ze bij zich. Zowel de honden als het meisje moesten aan elkaar wennen, maar na een dag was dat al geen enkel probleem meer.

We hebben ook een aantal lieve mensen rondom ons die ons wat tips gaven die we alvast in de praktijk aan het omzetten zijn.

nieuw gezinslid

Voer alle veranderingen die je wil maken in de inrichting van je huis door voor de baby thuis komt. Wij zijn hier zelfs een heel eind op voorhand mee begonnen. Toen ik drie maanden zwanger was, kregen de hondenmanden hun definitieve plaats zodat er ruimte is voor de box, maar ook speelruimte. Ook heel wat dingen in de kinderkamer en in onze kamer zullen begin volgend jaar hun plaats krijgen zodat onze honden alvast kunnen wennen.

Geef de honden genoeg aandacht wanneer je thuis komt van de kraamkliniek. In België ben je drie dagen in de kraamkliniek voor je naar huis komt. Dat zijn drie dagen dat de honden mij niet gezien hebben. Als ik thuis kom, heb ik dan ook – voor hen – een vreemde mee. Voor ze kennismaken met het kindje, voorzie ik dus voldoende tijd voor onze twee vrienden om mij te begroeten en uitgebreid geknuffeld te worden.

Vergeet de honden niet! Het is zo makkelijk om alle aandacht aan het kindje te schenken en de honden niet of te weinig aan te halen. We willen hen graag nog steeds hun dagelijkse wandelingen en knuffelmomenten geven, hoeveel tijd er ook naar het kindje gaat. Hun routine zal veranderen, maar ze zullen niet alles moeten afstaan aan onze kleine spruit.

Voor ons is het allerbelangrijkste dat Wolf en Luna ons kindje zo snel mogelijk aanschouwen als lid van de ‘familie’. En dan zal het voor bezoekers waarschijnlijk oppassen geblazen zijn. Ik hou jullie alvast op de hoogte.

Hebben jullie nog tips of ideeën om kindjes en honden met elkaar te laten kennismaken? En om hen een fijne relatie te laten opbouwen?

8 Replies to “Twee goede vrienden en een nieuw gezinslid”

 1. Een gedragen body’tje laten meenemen naar huis terwijl jij nog in de kliniek ligt. Zo kunnen de honden al wennen aan de geur is het eerste dat in me opkomt.
  De honden betrekken bij handelingen let de baby: verschonen, eten geven, … Laat de honden in de buurt.
  En zoals je zelf al aanhaalde: de honden zeker niet negeren, achteruit schuiven wanneer je thuis komt. Ook de nieuwe baby niet “afschermen” voor de honden, maar ze – onder zwaar toezicht – laten kennismaken, snuffelen.
  Neem de baby in de kinderwagen mee als je met de honden gaat wandelen.
  E
  Ten slotte: bij bezoek zeker vermelden dat de honden eerst even aandacht verdienen voor ze naar het baby’tje gaan kijken. Zo vermijd je jaloers gedrag van de honden.
  Jullie zijn al goed bezig! Geniet nog maar van dat wondertje in je buik!

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.