Aan het begin van dit jaar besloot ik om toch maar even een paar goede voornemens te maken. Elke maand stonden mijn doelstellingen in teken van het verwezenlijken van deze goede voornemens. Op deze laatste dag van het jaar is het tijd om even een evaluatie te maken en te kijken hoe het uitgedraaid is met deze goede voornemens.

Werken aan mezelf

days of gratitude

Ik heb een enorme persoonlijke groei doorgemaakt het afgelopen jaar. Het belangrijkste doel dat ik hierbij verwezenlijkt heb, was lief zijn voor mezelf en de wereld. De lat ligt nog altijd vrij hoog, maar ik heb geleerd om veel soepeler te zijn met de eisen die ik mezelf stel. Ik laat de innerlijke criticus achter en neem een goede innerlijke vriend mee naar het nieuwe jaar. We bereiken tenslotte niets door onszelf streng toe te spreken. Onze vrienden behandelen we ook niet op die manier. Zelfs de spreekwoordelijke schop die ik mensen onder hun kont geef, is vriendelijker dan de manier waarop mijn innerlijke criticus tegen mij sprak.

Heel belangrijk is ook hoe de relatie tussen mij en mijn man is geëvolueerd. Ik had mij als doel gesteld om meer tijd te nemen voor mijzelf en mijn man. We hebben samen een aantal keer heel bewust tijd voor ons samen ingelast. Een etentje, samen een film kijken, gezellig een boek lezen of gewoon met een kop koffie de ochtend vullen met goede gesprekken. We hebben ook geleerd om tijd te nemen voor onszelf en toch samen te zijn. Zo kan mijn man genieten van een goede serie terwijl ik verdwaal in mijn boeken, met mijn voeten op mijn schoot of zijn hoofd tegen mijn schouder aan. Me-time en Q-time tegelijkertijd, dat is fijn!

Mediteren is een van die momenten van me-time. Het neemt steeds een grotere rol in mijn leven in. Ik las adempauzes in en die leren mij om stil te staan voor ik mijn emoties laat spreken of te genieten van mooie momenten. Een keer denken voor ik toch die foto neem of besluit om weer naar mijn telefoon of tablet te staren. Het zijn soms korte momenten van meditatie, soms neem ik er uitgebreid de tijd voor. Zeker tijdens de opvolgsessies van mindfulness speelt meditatie een grote rol en is het gewoon zalig om anderhalf uur in stilte door te brengen.

Een veel moeilijker punt vind ik communicatie. Ik heb steeds minder problemen met opkomen voor mezelf, neen zeggen of voor mijzelf en mijn geliefden te kiezen. Maar wat heel moeilijk is, is om niet in een communicatiepatroon van defensief gedrag tot zelfs roepen te vallen. Ik spreek luid en krijg de feedback dat dat soms verkeerd overkomt. In een discussie verhef ik ook makkelijk mijn stem, wat dan weer te makkelijk uitloopt op iets wat veel op ruzie gaat lijken. Voor mij is dit doel niet geheel bereikt, maar ik ben wel op goede weg doordat ik er bewust bij stilsta.

Bloggen en schrijven

days of gratitude bloggen zon

Ik ben begonnen met bloggen op mijn eigen domein, wat mij nog geen seconde heeft gespeten. Ik heb me verdiept in de apps van wordpress om er een leuke website van te maken. Volgens mij is mijn schrijfstijl geëvolueerd, de manier waarop ik onderwerpen kies ook en kwalitatief gezien ben ik als blogger ook gegroeid.

Mijn voornemens op vlak van bloggen en schrijven heb ik dus zeker bereikt. Toch ben ik in 2015 ook steeds meer tegen mezelf als blogger aan gelopen. Wat is mijn meerwaarde in blogland? Waarover schrijf ik eigenlijk? Is het positief in het leven staan, omgaan met de moeilijkheden van het leven, mijn zoektocht naar geluk, mindfulness, bewust in het leven staan of geluk in het algemeen? Op de vraag waarover ik blog moest ik een paar keer dit jaar een antwoord verzinnen, maar ik kwam niet verder dan: het is een persoonlijk blog.

Ik probeer er nog uit te komen of dat genoeg is voor mezelf, of wil ik een iets meer passende omschrijving. Ik twijfel alvast niet waarover ik wil schrijven. Gewoon, alles wat mij nauw aan het hart ligt.

Spiritueel

zorgen

De maan begon een steeds grotere rol in mijn leven te spelen. Zeker toen bleek dat ze in ons nieuwe huis gewoon door ons slaapkamerraam naar binnen schijnt wanneer ze vol is. Deze morgen begroette ze mij nog met haar bleke gelaat. Steeds meer voel ik me verbonden met haar en ik wil haar dan ook graag een nog grotere rol in mijn leven geven.

Het bijwonen van de jaarfeesten en lessen van de coven was geen makkelijke opgave met alles wat er speelde dit jaar. Vooral de verbouwingen hebben wel eens roet in het eten gestrooid. Toch ben ik best tevreden, want dit jaar vierde ik ook de eerste esbats met de coven, wat heel fijn was om te doen. Ik ben meer dan blij dat ik dit pad heb gekozen, want hoewel het soms moeilijk is, is het wel een mooie manier om te blijven genieten van de contacten met gelijkgestemde en te groeien op een manier die me anders nooit ten deel zou zijn gevallen.

Ik had ook een doel opgesteld om meer boomwandelingen mee te pikken. In het begin van het jaar heb ik dat een aantal keer kunnen doen bij een coven niet ver van mij in de buurt. Het waren fijne ervaringen, maar mijn agenda en activiteiten passen niet goed met de tijdstippen van deze activiteiten. Vooral niet nu ik Franse les volg. Soms is dat wat jammer, maar ik ben niet ontevreden.

Die lieve heks waar ik van sprak in mijn doelstellingen heb ik nog vele keren mogen zien het afgelopen jaar. Dat we niet ver van elkaar werkten maakte dat een pak makkelijker, maar toen ik mijn werk verloor, werd dat een stuk moeilijker. In de vakantieperiode spraken we een paar keer af, wat heerlijke momenten waren, maar door allerlei omstandigheden hebben we elkaar minder gezien in de afgelopen maanden. Ik denk dat ik haar echter ondertussen tot een van mijn vriendinnen mag rekenen.

Professioneel

days of gratitude

Alle doelen die ik opstelde met betrekking tot mijn werk mag ik als onbehaald beschouwen. Ik slaagde er niet in om als eerste te eindigen op het examen waardoor ik op zoek mocht naar een andere job. De andere doelen waren dus helemaal niet meer van toepassing. Ik heb in de plaats echter wel een nieuwe fijne job weten te bemachtigen waar ik me volledig uitleef. Ik heb fijne collega’s, een mooie taakinhoud en genoeg uitdaging. Ik klaag dus zeker niet dat ik de doelen van afgelopen jaar niet behaald heb, er kwam iets beters voor in de plaats.

Persoonlijk

passie

Die kleine dame die nu aan mijn oren zit te zagen om te gaan wandelen heeft er een goed jaar opzitten als je het mij vraagt. Jawel, ik heb het over Luna. We gingen weer regelmatig gaan trainen, ondanks de werken. Er werd een wandeldag ingelast en hoewel alles een beetje veranderd is sinds mijn nieuwe werk, maken we nog steeds behoorlijke wandelingen. Elke ochtend heeft ze nu een iets langere en interessantere wandeling, op zondag of een andere moment in de week gaan we er nog eens extra op uit.

Doordat we nu in onze eigen koopwoning wonen, heeft Luna ook een veel grotere tuin. Twee vliegen in een klap, want ik wilde zo graag mijn eigen huisje dit jaar realiseren. Er is veel werk, bloed, zweet en tranen in gekropen, maar we zijn er geraakt. En het is absoluut een thuis geworden!

Aan leesflow en creativiteit ontbrak het ook niet dit jaar. Ik las in totaal tweeënvijftig boeken, waarmee ik mijn readingchallenge haalde. En hoewel ik in het midden van dit jaar toch het doel rond creativiteit wilde laten vallen, ontdekte ik in de laatste maand van het jaar het plezier van artjournaling en realiseerde dit doel op die manier toch een beetje.

Over het algemeen ben ik heel tevreden over de goede voornemens van dit jaar. Hoewel het op professioneel vlak een beetje anders liep dan ik had gepland, haalde ik de andere doelen wel. Ik ben helemaal klaar voor 2016!

One Reply to “Hoe zit het met die goede voornemens?”

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.