Wanneer de gure winden opsteken, de regen regelmatig het wegdek afspoelt en de thermometer richting nul gaat, valt het me op dat het aantal fietsers en joggers recht evenredig daalt met het aantal graden. Ondertussen stijgen het aantal dekentjes waar mensen onder kruipen, de deuren die dicht blijven en de afgeschermde ramen. Het is begrijpelijk, ook ik heb steeds meer de neiging om in mijn cocon te kruipen. En toch…

Naar buiten jij!

In eerste instantie heeft het vele voordelen om gedurende de winterperiode naar buiten te gaan, maar niet alleen gewoon buiten zijn – en op een stoeltje zitten – heeft vele voordelen. Het meeste haal je uit sport buitenshuis in de winter. Enkele voordelen op een rijtje:

 • Je verbrandt meer caloriën: nou, en daarvoor sport je toch in de eerste plaats! Omdat je lichaam meer moeite moet doen om zichzelf warm te houden, zal je meer calorieën verbranden. En dat geldt niet alleen voor de joggers en de fietsers, ook als je de moeite doet om een er een stevige tred in te zetten tijdens een winterwandeling haal je daar voordelen uit!
 • Dat zomerse figuur zal je minder moeite kosten: wie ook in de winter zijn conditie onderhoudt en evenveel beweegt als hij/zij in de zomer doet, zal daar enkel maar de vruchten van plukken in het voorjaar. Terwijl je kameraden lopen te puffen om hun feestkilo’s eraf te krijgen en hun conditie terug op peil te krijgen, heb jij gewoon in de winter alles onderhouden. Geen problemen om terug in je voorjaarskleren te passen!
 • Het hart wordt versterkt: in een koude omgeving moet het hart harder werken om op regelmatige basis bloed door je lichaam te pompen om alle lichaamsdelen van de nodige stoffen te voorzien. Iemand die geen hartkwalen heeft, bouwt daardoor dus een betere conditie op tijdens de winter.
 • Verhoogde weerstand: mensen die in de winter enkel binnen zitten en zich met de auto verplaatsen, komen meer in aanraking met bacteriën die niet gedood worden. Het lijkt een tegenstelling, maar bacteriën overleven bij warmte. Wanneer je bij je collega’s of familie een bacterie oppikt en je loopt regelmatig even buiten zal zij minder kans hebben op overleven. Wie ook de koude trotseert, zal zijn lichaam uitdagen om de weerstand hoger op te trekken.
 • Extra vitamine D: in onze noordelijke landen is de aanmaak van voldoende vitamine D echt een struikelblok. Er zijn te weinig uren zon om voldoende van deze vitamine te kunnen aanmaken. Wanneer je tijdens de koude, maar zonnige winterdagen de moeite neemt om tijd buiten door te brengen, zal je lichaam deze vitamine ook kunnen aanmaken.
 • Bye, bye winterdepressie: frisse buitenlucht en voldoende beweging zijn de sleutels tot geluk vertelde mijn psycholoog eens. Wie regelmatig buiten komt in de donkere maanden en zich niet opsluit zal een open blik blijven behouden. Je ziet wonderlijk mooie dingen wanneer je buiten komt. Al is het maar de hond die gekke kuren uithaalt. Geloof me, ik kan er van meespreken!

428127_10200360088833871_757205596_n

 • Het zorgt voor een energieboost: omdat het lichaam harder werkt om het warm te krijgen, komt er een grote hoeveelheid endorfine vrij, waardoor je een energieboost krijgt. Sowieso zorgt beweging ervoor dat je energiepeil veel hoger ligt. Denk maar aan die zware werkdag waarna je toch de moeite nam om te gaan zwemmen, daarna voelde je je weer energieker! Een fysieke inspanning zorgt ervoor dat we niet alleen mentaal uitgedaagd zijn, maar ook fysiek in staat om goed te slapen.

Geen zin!

Het is waar, op andere plaatsen op mijn blog schrijf ik over mindfulness en luisteren naar je GEL (gedachten, emoties, lichaam). Dus als ik nu geen zin heb om uit mijn zetel te komen dan vertelt mijn lichaam mij dat ik moet rusten.

Fout! In veel gevallen is het je hoofd dat je dat vertelt. Probeer het maar eens uit. Je zal tegen het moment opzien en jezelf vervloeken dat je het idee krijgt om net nu buiten te gaan sporten. Maar wanneer je terug thuis komt, ben je ervan overtuigd dat je elke dag ’s winters zou moeten gaan sporten. Alleen, de volgende dag wanneer je weer moet opstaan om die schoenen aan te trekken, zal je daar heel anders over denken.

De drempel nemen, kost soms behoorlijk veel moeite, maar in de meeste gevallen heb je er achteraf helemaal geen spijt van. Dus hup met de geit, trek die sportschoenen aan en begin eraan!

En jij dan?

Ik heb makkelijk praten natuurlijk, want wat doe ik dan gedurende die wintermaanden? Hetzelfde als in de zomer namelijk: elke ochtend een wandeling met de hond en op de fiets naar het station om zo naar mijn werk te gaan. In totaal doe ik zo’n zes kilometer per dag met de fiets. Ook als er kleine boodschappen gedaan moeten worden, neem ik de fiets en Luna krijgt regelmatig wel eens een extra wandeling.

Het hoeft allemaal niet zo’n grote inspanning te zijn om de voordelen eruit te halen!

Wat doe jij van sport buitenshuis tijdens de wintermaanden?

6 Replies to “GEZONDHEID | bibberend door het winterse weer”

 1. Ik maak in de avond wel eens een wandeling, maar dat zou ik eigenlijk vaker moeten doen vind ik. Hardlopen kan ik me op de een of andere manier niet zo goed toe zetten in het donker…

 2. Hier zijn we echt ‘stil gevallen’ sinds het winter is… geen wandelingen meer, geen uitstapjes meer, geen citytrips…
  Het is zelfs zo erg, dat ik eens een fatburning les oversla… want het is zo koud buiten of het regent te veel… allemaal flauwe uitvluchten… maar het is zo gezellig in huis, warm, een kaarsje, dekentje… 🙂

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.